Supporterintervjuet: Før Sunderland (H)

David Gunnarsson Lorentzen har mye på hjertet før kveldens kamp mot Sunderland.


SUPPORTERINTERVJUET: Vår medlem nummer 32, David Gunnarsson Lorentzen, er velkjent blant våre trofaste lesere. David er redaktør på Svenska Fans sin Portsmouth-side, har vært medlem i Venner av Portsmouth i en årrekke og han har skrevet reisebrev til vår nettside. Her er Davids tanker før det TV-sendte oppgjøret hjemme mot Sunderland:

 

Aller først: Du leder Svenska Fans sin Portsmouth-side. Fortell litt om nettsiden.

– Vi startade Portsmouths avdelning inför första säsongen i Premier League och har sedan dess skrivit nyheter och rapporter om matcherna. Under den här säsongen har vi dragit ner på ambitionerna och nöjer oss med att skriva uppdateringar varannan vecka där vi sammanfattar de senaste matcherna. I och med att matcherna spelas utan publik och att säsongen inleddes med lönetaket har vi inte samma engagemang som tidigare. Men vi har för avsikt att fortsätta hålla de svenska läsarna uppdaterade även framöver.

 

Pompey gjorde det bra i cupene forrige sesong, men det endte uten opprykk etter tap på straffesparkkonkurranse mot Oxford i semifinalen i play-off. Hva tenker du om Pompeys 2019/20-sesong? 

– Den var godkänd, men inte mer, men League 1 är så jämn att det ofta är små marginaler som avgör. Som exempel kan vi nämna att om inte Ellis Harrison gjort det där orättvisa segermålet på tilläggstid mot Doncaster hade det inte ens blivit play-off, medan en seger istället för 3-3 med två man mer mot Coventry hade inneburit samma poängsnitt som Rotherham. Matcherna mot Oxford såg ganska bra ut och där får jag säga att Oxford hade en del tur med några domslut samt kvitteringsmålet i returen. Tvärtemot vad de flesta anser tycker jag att Bryn Morris gjorde en bra första match, men i andra matchen var det tydligt att Tom Naylor behövde bytas in. Men om vi ska summera lagets insats under hela säsongen var det inte tillräckligt bra för att förtjäna uppflyttning. Det fanns minst tre andra lag som var bättre.

 

Pompey er for lengst ute av cupene denne sesongen, mens vi i serien har vært svært ustabile. Vi ledet League One i juleferien, men i 2021 har poengfangsten vært dårlig. Spesielt den siste måneden.  Vi ligger på play-off-plass nå. Hva tenker du om Pompeys sesong?

– Efter 2-0 borta mot Hull kände jag att nu har Kenny äntligen hittat rätt. Spelet såg ju ganska så bra ut då, men nu är situationen helt annorlunda. Laget har fallit tillbaka i ett statiskt och fantasilöst anfallsspel. En sjätteplats utan att vara riktigt nära topp två är väl ungefär vad jag hade väntat mig. Jag är inte missnöjd över tabelläget, men besviken över att laget inte har utvecklats någonting på tre år. Jag saknar en tydlig idé i anfallsspelet. Spelarna verkar inte veta vad de ska göra när de närmar sig straffområdet.

 

Hvordan holder du deg oppdatert på Pompey (kamper, nyheter, rykter)?

– Det blir för det mesta #Pompey på Twitter, men jag har fått sätta väldigt många konton på mute under de senaste säsongerna. Jag har hört att kvaliteten på inläggen är ännu lägre i Facebook-grupperna, så dem håller jag mig borta från. Jag har en prenumeration på The News och iFollow så förutom Twitter är det där jag håller mig. När jag kan ser jag matchen på iFollow, annars blir det Flashscore.

 

Har du noen favorittspiller i Pompey nå? 

– John Marquis är spexig och verkar vara en härlig person. Han gör mig glad. Jag vill förstås att det ska gå bra för de egna produkterna och då främst Jack Whatmough som fått kämpa så mycket med sina skador. Om vi tittar på kvalitet är det bara två spelare som sticker ut positivt för mig. Callum Johnson och Michael Jacobs. I övrigt finns det inte någon spelare som jag skulle sakna om truppen förändrades helt i sommar.

 

Hvilke tanker har du om manager Kenny Jackett og den jobben han har gjort og gjør på Fratton Park?

– Godkänt, men inte mer. Han är inte någon bra matchning för klubben egentligen. Vi vill ju se mer känslor och gärna ett lite mer genomtänkt anfallsspel. Hittills har allt hängt på att Andy Cannon gör något bra så att bollen kan hamna hos en ytter som i sin tur gör något bra. Det blir så tydligt att det inte finns några idéer när inte det funkar. Det är stor skillnad om man jämför med Lincoln och Doncaster som båda har en tydlig idé bakom sitt anfallsspel. Vi har sett hur spelarna har blivit slitna när säsongen börjar nå sitt slut och jag tycker att Kenny borde byta mer i slutet av matcherna. Varför inte byta vid 2-0 mot Swindon eller 3-0 mot Wimbledon? Varför inte byta in pigga ben vid en ettmålsledning när vi knappt får låna bollen? Jag tyckte egentligen att han borde avgått efter kvalförlusten, men han fick lite upprättelse i samband med den kortvariga serieledningen i vintras. Förlusten mot Northampton borde fått konsekvenser – jag hade helst sett att han hade fått sparken i paus – men samtidigt inser jag att det är bättre att man gör en genomtänkt och långsiktig satsning på en ny manager efter säsongen. Det får inte bli som med Andy Awford – en kortvarig succé följt av ett stort misslyckande.

 

Hva tenker du om våre opprykkssjanser?

– Nu fick jag frågan direkt efter en av de sämsta insatserna jag hört talas om så mot bakgrund av det är jag beredd att acceptera en sjunde- eller åttondeplats. I form kan Pompey slå alla lag, men det finns inget nu som tyder på att laget kommer att hitta form igen. Men det kanske ändå finns goda chanser att behålla sjätteplatsen, för jag tror inte att Ipswich kommer att kunna höja sig tillräckligt mycket ens med Paul Cook och Accrington räcker inte hela vägen fram. Om Pompey ska ha en liten chans att gå upp måste spelarna ta sig ut ur sitt svarta mentala hål. Det kan hända, men det är inget jag tror på. Än har jag dock inte gett upp hoppet även om jag just nu har svårt att känna något engagemang kring det.

 

Nå venter hjemmekamp mot opprykksrival Sunderland. Tanker om denne kampen, forslag til startellever og resultattips?

– Det här är en match jag inte är nervös för eftersom jag redan blickar mot nästa säsong efter kollapsen mot Northampton. Kanske kan spelarna skärpa sig och bjuda lite motstånd, men jag ser framför mig en förlust med 0-2. Eftersom Jacobs är osäker skulle jag gärna se den här 4-4-2-diamanten: MacGillivray – Bolton, Whatmough, Raggett, Brown – Naylor – Cannon, White – Byers – Williams, Marquis. Klokast är nog ändå att satsa på det som fungerade bra i höstas/vintras, alltså 4-4-2 med hög press.

 

Til slutt: Har du noe du vil si til resten av de skandinaviske Pompey-supporterne?

– Läs Neil Allens böcker! Man påminns om att managers, spelare och säsonger kommer och går, men supportrarna är det konstanta. Böckerna påminner oss om vad det finns att vara stolt över och att det verkligen är en lokal klubb. Hur spelarna har hjälpt till under pandemin framgår i den senaste boken till exempel.

Just nu är det svårt att känna något engagemang för många. Att läsa historierna och blicka tillbaka har påmint mig om alla upplevelser och känslor. Det kommer att komma fler upplevelser.


Før 22. serierunde: Hull City (H): Sondre Rossbach

Før 21. serierunde: AFC Wimbledon (H): Jon Romuld Håversen

Før 20. serierunde: Fleetwood (B): Trygve Mellvang Tomren-Berg

Før 3. runde FA-cup: Bristol City (B): Mark Raine

Før 19. serierunde: Hull City (B): Ståle Håheim

Før 18. serierunde: Fleetwood (H): Mange Nilsson

Før 17. serierunde: Ipswich Town (B): Torkil Risan

Før 16. serierunde: Peterborough (H): Jean Robert Tankred

Før 15. serierunde: Blackpool (B): Robert Daffenberg Nilsen

Før 2. runde FA-cup: King’s Lynn Town (H): Michael Pantling

Før 14. serierunde: Oxford (H): Thorgeir Benjaminsen

Før 13. serierunde: Crewe (H): Tom Saunders

Før 12. serierunde: Plymouth (B): Håvard Myhre

Før 1. runde FA-cup: Ipswich Town (B): Atle Stray

Før 11. serierunde: Lincoln City (B): Torstein S. Pedersen

Før 10. serierunde: Charlton (H): Alexander Nilsson

Før 9. serierunde: Northampton (H): Veny Vere

Før 8. serierunde: Sunderland (B): James Lund

Før 7. serierunde: Gillingham (B): Bjarte Hope

Før 6. serierunde: Doncaster (H): Andreas Hougaard

Før 5. serierunde: MK Dons (H): Zubajra Tsutsulaev

Før 4. serierunde: Burton (B): Jakob og Øyvind Velde

Før 3. serierunde: Wigan (H): Sam Manton

Før 2. serierunde: Rochdale (B): Kyle Simon

Før 1. serierunde: Shrewsbury (H): Rasmus Sørensen

John Marquis.