2020-21: Opptakt Ipswich Town – Portsmouth

Toppoppgjør på Portman Road!

Det er to lag med hver sin stolte historie som møtes til dyst i Suffolk. Begge lagene har klare ambisjoner om opprykk og ligger som tabellnaboer på henholdsvis 3. og 4. plass i skrivende stund. The Tractor Boys har fordelen av hjemmebane, særlig nå når det er tillatt med et visst antall tilskuere. På den annen side har Pompey en svakt stigende formkurve mens hjemmelaget – hvis man legger vrangviljen til – har vært mer ustabile de siste ukene. Disse faktorene tilsammen skulle tilsi en helt åpen kamp som begge lag har svært lyst til å vinne.

 

Litt om Ipswich Town FC:

Byen Ipswich ligger ca 13 mil nordøst for England og har et sted mellom 130 og 180.000 innbyggere, litt avhengig av hvordan man regner. Det er altså ingen storby, men i fotballsammenheng har de satt et nokså stort avtrykk på kartet. De har – i likhet med Pompey vunnet både ligaen (1961-62) og FA-cupen (1977-78). I tillegg har de hatt suksess i Europa, og har deltatt i alle de tre europeiske cupene. De vant sågar UEFA-cupen i 1980-81. Den gangen het manageren Bobby Robson og laget kunne mønstre spillere som Paul Mariner, Terry Butcher og Arnold Mühren.

På denne siden av 2000-tallet har Ipswich for det meste spilt i Championship, men rykket ned til nivå 3 i 2019, for første gang på over 60 år. Deres 11. plass i den amputerte fjorårssesongen er lagets dårligste ligaplassering siden 1953.  Manager i dag er Paul Lambert. Den 51-årige skotten hadde stor suksess som spiller i blant annet Celtic og Borussia Dortmund. Som manager har han rykket opp til Premier League med Norwich, men hatt blandet suksess i Aston Villa, Blackburn, Wolves og Stoke.

Dagens Ipswichmannskap byr ikke på like mange spektakulære navn som i glansdagene. Men vi bør se opp for waliseren Gwion Edwards, midtbanespilleren som står med 5 mål og 3 assist i ligaen så langt. Teddy Bishop, en annen midtbanespiller, står med 4 ligamål så langt, men er skadet og neppe aktuell for spill. I forsvaret har Ipswich rutinerte foolk som Stephen Ward, venstreback med 50 landskamper for Irland, og Luke Chambers, som er lagets kaptein. Lagets spisser har så langt ikke funnet målformen, men det ville jo vært typisk om Oliver Hawkins, som nå spiller nå for The Tractor Boys, endret på den statistikken på lørdag.

 

Skadesituasjonen:

Portsmouth har en stor og bred tropp, og med Michael Jacobs tilbake i trening kan Kenny Jackett velge fra en skadefri tropp. Laget som slo Peterborough forrige helg har stort sett fått hvile og trene, siden Pompey kunne mønstre en helt ny startellever mot Cheltenham i midtuken. I den kampen var det flere spillere som presterte og som banker på døren til førstelaget.

Paul Lambert er ikke like heldig. Spissen Freddie Sears er ute med en lårskade, Teddy Bishop er ankelskadet, Flynn Downes, Aaron Drinan og Liam Gibbs er også uaktuelle. Kane Vincent-Young er på vei tilbake etter en akillesskade, men neppe aktuell for spill allerede nå. Spissen James Norwood, som har scoret 11 mål på sine 37 kamper i den blå drakten, måtte møte i retten denne uken, anklaget for fyllekjøring. Norwood har ikke vært i kamptroppen i det siste, og blir da neppe med mot Pompey.

 

Tidligere oppgjør:

Lagene møttes nylig i FA-cupen og der gikk Portsmouth seirende ut av duellen etter en Sean Raggett – scoring som luktet offside lang vei. I den amputerte fjorårssesongen ble det kun et møte mellom lagene, og der ble Ronan Curtis matchvinner med kampens eneste scoring. Vi må helt tilbake til 2012, da begge lagene var i Championship, for å finne forrige Ipswich-triumf.

Begge lagene mener selv at de hører hjemme på et høyere nivå, og det kan godt være at de begge spiller i Championship neste år. Ipswich har slitt litt de siste ukene, men det kan ha med skader å gjøre. Troppen som Paul Lambert har satt sammen bør være med i opprykkskampen, det samme kan sies om Kenny Jacketts menn. Så vil det vise seg om frykten for å tape er sterkere enn ønsket om å vinne. Det er fristende å sette noen kroner på Uavgjort i denne kampen.

 

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“We’ll really have to produce our best quality on Saturday if we want to do well and get the result we want.”

“But we’ve been to places likes Sunderland and Lincoln this season and won, so we can take confidence from that and know we can match any squad in the division.”

“To get right to the top you need to averaging around two points per game and we’re currently in the chasing pack.

“It’s a good position and nobody’s been able to get away from us – now we can look forward at how we can keep pace with the sides around us.”

 

Ipswich manager Paul Lambert:

“Players feed off supporters and they play a part in driving players on. I’ve always said it’s a different game without the fans so I think everyone is looking forward to tomorrow.”

“We’re third in the table and I’m proud of the fight we’re showing at the moment. Everyone knows the situation with injuries so I’m pleased with how the lads are doing and they will be pleased to have supporters getting behind them.”

 

Se hele intervjuet med Kenny Jackett her:

 

Se hele intervjuet med Paul Lambert her: