2020-21: Opptakt Portsmouth-Crewe Alexandra

Kan Portsmouth også vinne på hjemmebane?

Portsmouth har begynt å plukke poeng, særlig på bortebane, men sliter fortsatt med å reetablere “Fortress Fratton”. Fraværet av publikum må ta noe av skylden for dette, men samtidig skal kjente omgivelser, ingen reisetid etc, innebære en liten fordel for hjemmelaget. Erfaringene fra denne sesongen har vært motsatt for Pompey, som sto med 6 strake bortetriumfer før mandagens uavgjorte kamp mot Plymouth. Hjemme på Fratton Park har det “bare” blitt 7 poeng av 18 mulige.

Er dette et Pompey-fenomen? Statistisk er det fortsatt en liten fordel med hjemmebane, hvis man summerer tall fra alle de store ligaene. Forskjellen i favør av hjemmelaget er imidlertid mindre enn før pandemien. Hvor stor er så denne forskjellen? Ikke veldig stor. CIES Observatory har sett på tallene fra 63 ligaer og konkluderer med at hjemmelaget vant i 44.3% av tilfelle før pandemien. Uten publikum er tilsvarende tall 42.2. Det er altså ingen matematisk eller statistisk grunn til at ikke Pompey snart skal begynne å vinne også på hjemmebane.

 

Litt om lørdagens motstander, Crewe Alexandra

Det er nok en tradisjonsrik klubb som kommer på besøk. Fotballaget Crewe ble stiftet i 1877, sprunget ut fra cricketlaget med samme navn. Fotballklubben tok tilnavnet Alexandra, oppkalt etter den danske prinsessen som var gift med kong Edvard VII. Deres hjemmearena, Gresty Road, ligger nærmest omkranset av jernbanelinjer, og et av lagets kallenavn er nettopp The Railwaymen. The Alex er også mye brukt, og til ære for våre dansker vil jeg også kalle dem det heretter.

Laget har ikke mange store trofeer å vise til, men de vant The Football League Trophy i 2013. Klubben har imidlertid fostret opp mange gode spillere. Det er nok å nevne navn som Stan Bowles, Danny Murphy og David Platt.

Crewe er nyopprykket fra League Two etter at fintellingen av poeng ga dem en 2. plass på tabellen i den amputerte fjorårsesongen. Laget ledes av David Artell, en relativt fersk manager, som var innom klubben som spiller i 2010-12. Artell er engelsk statsborger, men har spilt 7 kamper for Gibraltar. Og han fyller 40 år på søndag. La oss håpe han ikke får noe å feire.

 

Sesongen så langt for The Alex:

Crewe tapte sine første to kamper før de kom skikkelig igang, men plukket 7 poeng på de tre neste. Deretter fulgte en tyngre periode hvor laget tapte 4 av 5 kamper. Nå har lykken snudd litt igjen, og Artell sine menn har slått Petterborough og Oxford i ligaen, samt Bolton i FA-cupen. Michael Mandron er deres toppscorer med 4 mål. Callum Ainley er den med flest assist, 3 stk i ligaen. Donervon Daniels er langtidsskadet, men ellers er de fleste spillerne tilgjengelig.

Laget har bare sluppet inn 9 mål på sine første 12 kamper denne sesongen. Det er tangering av klubbrekorden i nyere tid. De er også et laget som sjelden spiller uavgjort, kun en kamp så langt i år. Dermed holder de en ganske så anstendig ligaplassering: 12. plass med 16 poeng, og kortere vei til play-off enn til nedrykk.

 

Situasjonen hos oss:

Portsmouth er en av klubbene med bredest stall, og det ble derfor tatt godt imot at det fra denne serierunden er lov å bytte inntil 5 spillere. Michael Jacobs er fortsatt kneskadet, men Jack Whatmough og Lee Brown ser ut til å være klare til kamp. Dette gir manager Kenny Jackett flere valgmuligheter. Sean Raggett scoret selvmål mot Plymouth og har hatt noen svake kamper. Kanskje er det duket for dansk dynamitt, Rasmus Nicolaisen, sammen med Whatmough i midtforsvaret? Ronan Curtis er tilbake fra landslagsoppdrag men er ikke garantert en plass i startelleveren all den tid de offensive spillerne har levert varene de siste ukene.

 

Tidligere oppgjør:

Lagene har ikke vært i samme divisjon siden Pompeys fantastiske opprykssesong 2016/17. Den sesongen fikk imidlertid Pompey bare med seg et poeng fra de to kampene mot The Alex. Bortekampen på Gresty Road endte 0-0, mens George Ray scoret seiersmålet for gjestene på Fratton Park i mars 2017. Crewe var faktisk et av de siste lagene som tok poeng fra Pompey, som fikk fart på sitt opprykkstog og vant det meste resten av sesongen. Pompey vant forøvrig begge kampen da lagene var i samme divisjon, League One, i 2012/13.

 

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“Crewe have beaten Peterborough and Oxford in recent games and do look like a really good side, so we’ll respect the great work that David Artell has done.”

“But we need to get our form at Fratton Park back in order, so we’re looking to be at our best on Saturday.”

“You also have a good look at your opposition, but I’m more focused on making sure we’re cohesive and playing to our strengths.”

Du kan se hele intervjuet med Kenny Jackett her: