2020-21: Optakt Plymouth Argyle – Portsmouth

The Battle of the Ports.


Pompey har været virkelig godt kørende på fremmed græs i denne sæson, og fortsætter den trend på mandag på udebane mod Plymouth vil det være nogle store skalpe som vi allerede nu tidligt i sæsonen vil have taget. Der er blot fem points op til Peterborough på rækkens førsteplads, og The Posh har endda spillet en kamp mere da de lørdag eftermiddag lidt overraskende tabte med 0-2 hos Crewe Alexandra. Samtidig tabte Sunderland hjemme mod MK Dons, så vi har nu muligheden for at indhente lidt terræn på klubberne foran os.

Den opgave ser ud til at blive med et relativt uprøvet centerforsvar, og manager Kenny Jackett er sandsynligvis også nødt til at ændre noget på den defensive midtbane – alt sammen grundet småskader. Heldigvis har det især været offensiven som har brilleret i udebanekampene, og det må vi håbe på bliver tilfældet igen i mandag aftens TV-kamp i Devon.

De seneste tre møder på Home Park mellem de to hold er alle endt remis.

 

Derby eller ej?

Opgørene mellem Plymouth og os er kendt som The Dockyard Derby grundet de to byers kulturhistoriske ligheder, men graver man bare en smule dybt, finder man hurtigt ud af, at betegnelsen – i al fald blandt de to klubbers supporterskarer – er upopulær. De fleste mener, at den er kunstigt skabt af især Sky Sports, og begge klubber har da også større og mere alvorlige rivaliseringer kørende med henholdsvis Exeter City og Southampton. Med hele 170 miles mellem de to byer er det også svært at se opgørene som et lokalt derby. Faktisk så ligger Calais på den franske nordkyst tættere på Portsmouth end Plymouth. Går vi lidt tilbage i tiden blev de indbyrdes kampe ofte kaldt ”The battle of the ports”, og det er en betegnelse, der giver langt mere mening.

Der er dermed ikke tale om en hadefuld rivalisering, men snarere en sportslig en af slagsen, der især opstod i 1980’erne da de to klubber mødtes jævnligt i den daværende 2. division. Denne er så langsomt blusset op igen fra 2013 med de to klubber beliggende i League Two, og har om noget taget til med de indbyrdes play-off kampe i 2016 og resultaterne på sidste spilledag året efter, hvor vi snuppede en potentiel førsteplads i League Two for snuden af netop Plymouth. Læg dertil, at de to klubbers daværende managers Paul Cook og Derek Adams ikke just var de bedste venner.

 

Løst og fast om Plymouth Argyle

Klubben er den vestligst beliggende divisionsklub i England, og Plymouth landets største by, der aldrig har haft et hold i den bedste række. Den blev grundlagt i 1886 under navnet Argyle, og tilføjede bynavnet i 1903. Sytten år senere blev den indlemmet i The Football League, hvor den uden afbrydelser har været lige siden. Højeste ligaplacering er nummer fire i den næstbedste række i sæsonen 1952-53. I de seneste år har klubben været noget af et elevatorhold med en række ned- og oprykninger især fra 3. og 4. bedste række. Den har aldrig vundet en pokal af betydning. Plymouths tilnavn, The Pilgrims, tager sit udgangspunkt i en flok pilgrimme som i 1620 herfra satte kursen mod den nye verden, Amerika. I klubbens logo indgår da også skibet som førte dem over Atlanterhavet, The Mayflower.

 

Plymouths sæson indtil nu

Lige som vi er uden nederlag væk fra Fratton Park gælder det samme for Plymouth på deres hjemmebane Home Park. Statistikken siger flotte 5-1-0 med målcifrene 12-5. Den ene lille plet i stimen skyldes en 1-1 pointdeling med Shrewsbury, men de seneste fire hjemmekampe er alle vundet. Kigger vi lidt på modstanderne er tre af sejrene kommet mod klubber der i skrivende stund ligger nummer 17 eller derunder, og førhen omtalte Shrewsbury, der som nævnt snuppede et point, ligger nummer 22 i League One. Så det er synd at sige, at The Pilgrims’ program har været hårdt om end man naturligvis kun kan slå de hold der står over for én. Også Argyle var i aktion i EFL Trophy i midtugen, hvor det blev til en 3-1 sejr mod Newport County. Lige som det var tilfældet med os var det dog et noget reservepræget mandskab som Ryan Lowe sendte på banen, og kampens relevans for mandag aftens møde er noget nær ikke-eksisterende.

 

Profiler hos hjemmeholdet

Angriberen Ryan Hardie er på lån fra Blackpool, hvilket han også var allerede i foråret, hvor det blev til 7 mål i 13 kampe for The Pilgrims. Samme målfarlighed har han ikke helt vist i indeværende sæson, men med topscorer Jephcott i international aktion for Wales bliver der i endnu højere grad fokus på Hardie i front.

På midtbanen, oftest på venstre side, finder vi Danny Mayor, der i sidste sæson var en af holdets absolutte nøglefigurer. Med sine driblinger og evne til at lægge præcise afleveringer er Mayor oplæggeren bag mange af Plymouths mål.

Også  George Cooper var med tre mål og tolv oplæg en vigtig spiller for Plymouth i foråret, på udlån fra Peterborough. Han er nu hentet permanent til klubben, og den tidligere wingback huserer på midtbanen som den store kreatør og spilfordeler. Cooper er også holdets ekspert på dødbolde.

 

Plymouth manager Ryan Lowe

Manager Ryan Lowe har som oftest både en plan a, b og c, og regnes for at være særdeles innovativ. Han favoriserer et ganske offensivt 3-5-2 system med de to wingbacks ofte langt fremme på banen, hvilket har resulteret i to oprykninger fra League Two. Først med nu hedengangne Bury FC, og efterfølgende altså Plymouth Argyle. Disse er de to eneste klubber som han har stået i spidsen for, men er også kun lige i starten af 40’erne. Plymouth har vundet halvdelen af holdets kampe under Lowe, hvilket må siges at være en fin win ratio.

 

Seneste nyt fra Argyle

Hjemmeholdet må se bort fra topscorer Luke Jephcott (fem mål) da han er undervejs med Wales’ U-21 landshold. Derudover står ingen af de to langtidsskadede spillere Gary Sawyer og Lewis Macleod til rådighed.

 

Situationen hos os

Michael Jacobs, Sean Raggett, Lee Brown og anfører Tom Naylor må alle sidde ude med skader. Ronan Curtis er udtaget til landskampe for Irland. Til gengæld er der en lille chance for at Andy Cannon og Jack Whatmough bliver klar til kampen.

 

Kenny Jacketts tanker om kampen

“It’s a great opportunity for us in front of the television cameras and it’s an occasion we’re looking forward to. Plymouth’s home record is excellent – with five wins and a draw – and they are very well coached, while they also have momentum after coming up last year. Both sides are within touching distance of the top of the table with so much of the season still to go and a good run can get you right in there. With the game being played on the Monday, it has given most of the first team lads a bit of a break, although not from training. Having a little bit of a breather can hopefully get a few of the guys fit and ready because the matches are coming thick and fast again.”

“There’s been a lot of travelling, but we’ve got a couple of home fixtures coming up against Crewe and Oxford, followed by King’s Lynn in the FA Cup. We’re waiting for news on a few people, with Andy Cannon and Jack Whatmough possibly returning to fitness and having a chance. But Tom Naylor and Sean Raggett both have knocks, so it’s been a busy weekend for us to see where those guys are. We’ll have to see how they clear up. Either way, though, the side we put out at Plymouth on Monday will be ready for the game and looking forward to it.”

 

Pre-match interview med vores manager