2019-20 Optakt: Portsmouth – Arsenal (FA Cup 5. runde)

Tør vi håpe på at den gode formen på Fratton Park kan føre til et cup-mirakel?


En overbevisende 3-0 seier hjemme mot Rochdale fredag var nok et tegn på at Pompey virkelig trives på hjemmebane. I de første fire rundene av FA Cupen seiret vi over Harrogate Town, Altrincham, Fleetwood Town og Barnsley – men den store testen kommer mandag, når Arsenal står på motsatt banehalvdel. Vi har sett virkelig bra ut i det siste og har overbevist med gode resultater, men er det nok til å overliste storklubben fra Nord-London?

 

Litt om Arsenal

Laget fra London ble opprettet i 1886 og har spilt i den øverste divisjonen i England helt siden 1919. «The Gunners» har mange meritter. De har blant annet vunnet Englands øverste divisjon hele 13 ganger, senest i 03-04-sesongen. Like mange ganger har de også vunnet FA-cupen. 13 ganger FA Cup-vinnere er rekordhøyt – ingen har vunnet turneringen flere ganger enn Arsenal. Vi håper vi kan bidra til at tallet forblir 13, også etter denne sesongen. Arsenal har ikke helt fått det til denne sesongen. Når laget har ambisjoner om å kunne være blant de fire beste i ligaen og kjempe om kvalifisering til Champions League, er en 10. Plass på tabellen lite tilfredsstillende. Når også klubben røk i Europa League mot greske Olympiakos i forrige uke var ikke fansen særlig fornøyd. Supportere som ble intervjuet utenfor Emirates Stadium etter fadesen la ikke skjul på at det var flaut å ryke ut i 16-delsfinalen Europa League. Flere av de sa også at sesongen var «over» for Arsenal, da det gikk så dårlig både i hjemlig serie og internasjonal turnering. Stemningen er nok anspent i Arsenal-leiren i denne perioden fylt med skuffelser. Arsenal startet sesongen med Franskmannen Unay Emery som manager. Etter en periode med skuffende resultater ble Emery sparket i november 2019. Hans erstatter ble Michael Arteta, som på den tiden var assistenttrener i Manchester City. Arteta, som selv har spilt i Arsenal fra 2011 til 2016, er godt likt av supporterne. Arsenal har sett bedre ut under Arteta enn under Emery, samtidig som resultatene lar vente på seg. Arsenal har kun spilt to runder i FA Cupen til nå, begge mot relativt bra motstand. To knepne seire hjemme mot Leeds (1-0) og borte mot Bournemouth (1-2) gjør at Arsenal fremdeles er med i turneringen.

Forrige gang vi møtte Arsenal hjemme  i FA Cupen var i kvartfinalen i 2004. Arsenal vant overlegent 1-5 etter at Thierry Henry og Freddie Ljungberg hadde scoret to hver. Arsenals siste ble scoret av Kolo Toure. Innbytter Teddy Sheringham scoret Pompeys trøstemål på overtid.

Thierry Henry forrige kamp Pompey møtte Arsenal i FA Cupen

Spillere å se opp for

Det er ikke lett å vite hvilket mannskap Arsenal starter med i kveldens kamp. Med både seriespill i Premier League og spill i Europa League de siste to ukene, har de i likhet med Portsmouth hatt et hektisk kampprogram. Når man også legger til at Arsenal måtte ut i ekstraomganger i torsdagens kamp mot Olympiakos, gjør det ikke saken mye bedre for de. Selv om man gjerne skulle tenke at spillere på dette nivået bør kunne takle å spille 90 minutter på mandag, etter å ha spilt 120 minutter på torsdag. Men det kan hende at Arteta velger å spare noen spillere uansett.

Men dersom Arsenal tar med hele stjernegalleriet er det flere spillere vi bør se opp for. Pierre-Emerick Aubameyang har vært ekstremt viktig for The Gunners i år. Med 17 mål deler han toppscorer-plassen med Leicesters Jamie Vardy. Lynraske Aubameyang mestrer både spissposisjonen, men har også spilt mye ving denne sesongen, og overlatt spissplassen til Alexandre Lacazette eller unggutten Gabriel Martinelli. Nevnte Lacazette har hatt noe problemer med å finne formen i den siste tiden, men er på sitt beste en meget bra spiller.

Jeg mistenker at dette er en kamp Arsenal kommer til å benytte seg noe av sine unggutter. Det vil ikke forundre meg om Gabriel Martinelli starter på topp. Unggutten født i 2001 har fått 23 kamper for Arsenal i årets Premier League, de fleste av de som innbytter, og har imponert til tross for sin unge alder. I Premier League er han notert med 3 mål, det samme antallet han har scoret på 8 kamper i Europa League. I Ligacupen har han derimot scoret 4 mål på 2 kamper. En annen unggutt Bukayo Saka, som egentlig er spiss og scoret mot oss da vi slo Arsenal U21 2-1 på Fratton Park i desember ’18, er blitt omskolert til forsvarspiller. Saka har spilt seg til å være relativt fast inventar i startelleveren til Arsenal og har gjort sak(a)ene sine bra.

 

Litt om Pompey

Etter seieren mot Rochdale har vi klatrer opp til en solid 3. plass. Det er tett i toppen av årets League One, og ting skal gå vår vei om vi skal ta en av de to øverste plassene som fører til direkte opprykk. Men det er ikke urealistisk å kunne håpe på at i år er året hvor Portsmouth tar steget opp et nivå. I tillegg kan vi legge til at mange av topplagene avga poeng denne helgen, noe som er svært positivt med blå «Portsmouth-øyne». Rotherham klarte kun 1-1 mot MK Dons, Wycombe Wanderers tapte, det samme gjorde Ipswich og Peterborough spilte uavgjort mot Burton. Søndagens kamp mellom Coventry og Sunderland endte 1-0, som betyr at Coventry overtar tetplassen i League One.

Pompey-jubel er blitt en vane hjemme på Fratton Park i år.

Det er moro å være Pompey-supporter for tiden, på hjemmebane har vi én uavgjort og 14 seire på siste 15 oppgjør. Vi har virkelig prestert godt den siste perioden, og har en bred nok stall til å kunne takle et hektisk kampprogram. Det er vel lite tvil om at det er opprykk som er hovedprioriteten for manager Kenny Jackett og Portsmouth, men at dette blir en spennende kveld, er det ingen som helst tvil om.

 

Skadeliste

La oss begynne med å se på skadene til våre gjester fra Nord-London:

Arsenal drar til Portsmouth uten Calum Chambers og Sead Kolasinac som begge er ute med skader. Noe mer usikker er midstopper Shkodran Mustafi og Kieran Tierney, som kan bli klare før dette oppgjøret.

Det er kun Bryn Morris som er skadeplaget i Portsmouth stall for tiden. Det er veldig verdifullt med en tilnærmet skadefri stall når vi nå er inne i en slik viktig og hektisk periode.

Hør hva Sean Raggett og Christian Burgess sier før Arsenal-kampen: