2019-20: Portsmouth – Rochdale 3-0

Pompey klatrer til 3. plass, da de tok 3 poeng i 3-0 seier mot Rochdale.

Portsmouth overbeviste da de slo Rochdale 3-0 på hjemmebane fredag kveld. Seieren gjør at vi nå har inntatt 3. plass på tabellen, kun to poeng bak Rotherham og Coventry, sistnevnte med én kamp mindre spilt. Kenny Jackett gjorde to endringer i startoppstillingen fra mannskapet som slo MK Dons tidligere i uken. James Bolton tok plass på høyrebacken i stedet for Ross McRorie og Cameron McGeehan erstattet Ben Close sentralt på midtbanen.

Litt om kampen:

Det var ingen spennende første halvtime av kampen. For å være brutalt ærlig var den relativt innholdsløs og kjedelig, og begge lag slet med å få pasningsspillet til å flyte godt. Ingen av keeperne ble testet særlig, men noen halvsjanser til begge lag oppstod. En av de var når Robert Sanchez, Rochdale sin keeper, mottok ballen langt utenfor 16m. Det var nok flere av Rochdale sine supportere som fikk høye skuldre, og holdt pusten mens keeper Sanchez vandret litt rundt med ballen ca 30 meter fra eget mål, det endte med at han fikk sendt en lang pasning i bakrom som når helt frem til Rochdale-spiss Ian Henderson som kommer mer eller mindre alene mot Alex Bass i Pompey-målet. Skuddet til Ian Henderson var av den svakere typen – keepermat for Bass. Andy Cannon, som tidligere har spilt i Rochdale, prøvde seg på et langskudd fra høyresiden. Skuddet så først lovende ut, men gikk på utsiden av målet til Sanchez.

Mot slutten av første omgang tok nivået og intensiteten seg opp i kampen, ettersom begge lag ble mer presise og offensive i spillet. Dette kulminerte i at Portsmouth tok ledelsen rett før pause. Ballen blir spilt ut til Ronan Curtis som serverer et meget godt innlegg som treffer pannebrasken til Christian Burgess som står på 5 meter. Burgess, som ofte går seirende ut av hodedueller i begge 16-meterne, klarer ikke å overliste Sanchez i Rochdale-buret, men keeper blir tvunget til å gi retur. Ryan Williams er på rett sted til rett tid, og skyter ballen kontant i nettet bak Robert Sanchez. Lagene går til pause på stillingen 1-0.

Pause 1-0

Ian Henderson starter 2 omgang med et skikkelig langskudd. Når han ikke finner noen medspillere å spille til, prøver han like så godt med et skudd fra ca 25 meter. Det er langt mer kraft i dette skuddet, som treffer tverrliggeren. Rochdale svært nære på å utligne tidlig i 2 omgang.

Etter 54 minutter gjør manager Kenny Jackett et dobbelbytte. Litt uvanlig, da flere av supportere nok har irritert seg mer over at byttene hans tidligere i sesongen har kommet for sent, og ikke for tidlig. Men med et hektisk kampprogram, er det antakelig en god idé å fordele kampbelastningen. Noe vi kan gjøre da troppen vår begynner å bli relativt jevn og bra. Steve Seddon erstatter Lee Brown og Ben Close overtar for Andy Cannon som fikk 54 minutter mot sine tidligere lagkamerater.

Denne omgangen var betydelig mer innholdsrik enn den første. Begge lag var kreative, offensive og skapte mye. Rochdale var smått farlig frempå ved noen anledninger i midten av andre omgang. Et godt innlegg fra venstre side gjorde at Matthew Lund fikk en god mulighet til å utligne – headingen ble avverget av Alex Bass.

Etter 78 minutter får 17 år(!) gamle Luke Matheson klarert et innlegg i Rochdale sin 16-meter. Ballen går ut til Cameron McGeehan som flikker ballen til venstre for seg. Der står innbytter Steve Seddon som får drømmetreff fra 18 meter – Seddon hamrer ballen i motsatt hjørne, utagbart for Sanchez i Rochdale-målet. Steve Seddon sitt første mål foran Fratton End var virkelig praktfullt. En absolutt god søknad om rundens mål dette!

Siste spiker ble lagt i kista etter 83 minutter da Christian Burgess var først på ballen etter et innlegg fra Steve Seddon. Burgess har vist seg å være svært verdifull for oss denne sesongen. Midtstopperen på 1,96m stanget ballen inn til 3-0. Nevnte Burgess fikk sitt tiende gule kort for sesongen, og må dermed stå over de neste to liga-oppgjørene. Burgess kan brukes i FA-cupen mot Arsenal til mandag, men er ikke disponibel til kampene mot Peterborough (B) og Fleetwood (H).

Christian Burgess fornøyd med 3 poeng og scoring etter kampen mot Rochdale.

League One, Fratton Park, 28.02.2020

Portsmouth – Rochdale 3-0 (1-0)

44. min. 1-0 Ryan Williams

78. min. 2-0 Steve Seddon

84. min. 3-0 Christian Burgess

Lagoppstillingen (4-2-3-1): Bass, Bolton, Burgess, Raggett, Brown (Seddon 54′). Naylor, McGeehan. Williams, Cannon (Close 54′), Curtis. Marquis (Harrison 83′).

Benken: MacGillivray, McRorie, Harness, Close, Harrison, Pitman, Seddon

Gult kort: Christian Burgess

Tilskuere: 17.600 (141 bortefans)

Tabellsituasjonen

Med seieren over Rochdale klatrer Portsmouth opp på en 3. plass. Kun Rotherham og Coventry er over Pompey på tabellen. 11 runder før slutt er det særdeles jevnt i toppsjiktet, og i realiteten vil jeg regne at det er hele 9 lag som vil knive om direkte opprykk. Ipswich, som hadde en svært god start, og var lenge på direkte opprykksplass har falt ned til 9. plass, men er kun 9 poeng bak serieleder Rotherham. Portsmouth er altså ikke eneste klubb som går rundt med store forhåpninger. Det er gledelig å se at borteformen vår er blitt noe bedre enn hva den var, og at vi fremdeles klarer å holde en imponerende form på hjemmebane. Vi er dog avhengig av å ta trepoengere, også mot sterk motstand på bortebane, dersom vi skal være med i toppen til siste runde. La oss starte neste runde i EFL League One mot Peterborough på ABAX Stadium!

Alex Bass

La meg også benytte anledningen til å skryte av keeper Alex Bass. Det så lenge ut til at det skulle være Craig MacGillivray som skulle vokte buret denne sesongen, men i vinter har det vært tydelig at Jackett har prioritert unggutten Alex Bass først. Bass har virkelig innfridd og gjort seg verdt tilliten. Dette er noe også statistikken viser oss: Alex Bass har nå den høyeste redningsprosenten av samtlige keepere i det engelske ligasystemet som har spilt 10 kamper eller mer. Hans redningsprosent er på hele 84,6%. Det får Liverpool-keeper Alisson sine 84,3% til å blekne… Uansett, skal vi være svært fornøyd med vår unge og talentfulle keeper, som også nå har et relativt bra forsvar foran seg.

Alex Bass avverger en stor sjanse – slik han har gjort mange ganger tidligere denne sesongen.

Kenny Jackett etter kampen:

Manager Kenny Jackett var fornøyd med seieren Pompey tok fredag kveld, og mener det var en fortjent seier. Jackett mente at seieren skyldtes en god mentalitet og ekstremt bra innsats fra samtlige spillere. Han var imponert over Rochdale som gav Pompey et hardere oppgjør enn forventet, men var naturligvis svært fornøyd med at hjemmelaget trakk det lengste strået.