2019-20: Optakt Portsmouth – Rochdale

Hjemmekjære Portsmouth tjuvstarter runden mot Rochdale på Fratton Park.


Portsmouth kan vise til imponerende hjemmestatistikk over lengre tid. På Fratton Park har vi:

– 6 strake seire
– 1 tap på siste 25 kamper
– 3 tap på siste 33 kamper
– 4 tap på siste 40 kamper

Legger man til at vi også har klart å holde buret rent 7 ganger de siste 13 hjemmekampene blir det tydelig at Pompey virkelig trives på eget gress. Fredag kveld tjuvstarter Pompey når de møter Rochdale fredag kveld. Heldigvis spilles kampen på Fratton Park…

Litt om Rochdale

Laget som står på andre banehalvdel fredag kveld har spilt i Sky Bet League One siden 2014/2015-sesongen og har de siste sesongene slitt på nedre halvdel av tabellen. Denne sesongen er ingen unntak; laget som ble stiftet i 1907 er plassert på 19 plass med 7 poeng ned til Tranmere Rovers på nedrykksplass. Med 12 kamper igjen å spille er Rochdale på ingen måte sikret opphold i neste års League One – alle poeng teller, så vi kommer til å se et bortelag som kjemper for poengene i fredagens kamp som starter 2045 (skandinavisk tid).

Rochdale er laget som har spilt lengst i den nederste divisjonen i EFL (League 2). Klubben tilbrakte alle(!) sesonger fra 1974 til 2010 i divisjonen som av lokalavisen en stund ble kalt «Rochdale-divisjonen». I 2010 brøt laget fra Manchester-regionen forbannelsen og fikk et par sesonger i League One, deretter har de hatt både en tur ned og en tur opp i divisjonene før de nå har stabilisert seg noe i League One.

Klubbens manager er Brian Barry-Murphy som selv spilte 66 kamper for klubben mellom 2010 og 2018. Barry-Murphy har dagen før kamp mot Portsmouth advart om en offensiv taktikk i fredagens kveld. Han forteller at han på vei hjem fra lørdagens 2-1 tap borte mot Coventry City var frustrert over manglende evne til å skape sjanser. Barry-Murphy lover altså sine supportere en spillestil som bærer preg av å få ballen fortere frem i angrep, og som er kreativ og skapende.

Rochdale spiller kampene sine på Spotland Stadium og har i gjennomsnitt rundt 3000 tilskuere på hjemmekampene sine.

Rochdale denne sesongen:

Den 35 år gamle spissen Ian Henderson har vist seg å være svært verdifull for Rochdale. Henderson har scoret 13 mål på sine 27 kamper og er lagets toppscorer til nå i denne sesongen. Flere av målene han har scoret er kommet etter målgivende pasninger fra hans spissmakker Callum Camps. Vårt forsvarsledd kan få litt å gjøre på jobben fredag kveld dersom Rochdale skal lykkes i sin offentlige kampplan. Bakover på banen har Eoghan O’Connell vært spilleren Rochdale’s supportere har regnet til å være lagets beste spiller så langt i sesongen. Midtstopperen som nå er 24 år har hatt fortid hos rivalen Bury, og i storklubben Celtic.

Ellers har Rochdale hatt en relativ ujevn sesong, på 32 kamper er det blitt 9 seiere, 6 uavgjort og hele 17 tap. Selv om de har møtt relativt bra motstand den siste perioden kan klubben umulig være fornøyd med kun én trepoenger på siste sju oppgjør.

Den største bragden til klubben denne sesongen er nok å holde Premier League-laget Newcastle til uavgjort på hjemmebane i FA Cupens fjerde runde. 8,500 tilskuere fikk se 40 år gamle Aaron Wilbraham utligne da det kun gjenstod 10 minutter av kampen. Spissen Wilbraham er forøvrig like gammel som overgangsummen (40 millioner pund) til Newcastles Brasilianske spiss Joelinton, som gikk målløs fra kampen. På St James’ Park var Rochdale sjanseløse, og tapte 4-1.

Siste nytt fra Portsmouth FC

Som nevnt i ingressen har Pompey vært særdeles sterke på hjemmebane den siste perioden. Vår manager Kenny Jackett har tidligere denne uken hyllet fansen og mener det finnes en opplagt link mellom fansens støtte og formen på hjemmebanen. Bortestatistikken er blitt en del bedre enn den var i starten (ikke at det skulle så mye til). Det var behov for noe svakere motstand for at vi skulle begynne å ta trepoengere også på bortebane, men selv om de fleste oppgjørene vi har vunnet borte har vært mot lag på nedre halvdel av tabellen, skal vi være godt fornøyd med hele fem seire på bortebane (i alle turneringer) i løpet av 2020. På de siste 14 oppgjørene har vi 12 seire, og 2 tap – selvsagt er begge tapene på bortebane…
Ronan Curtis er fremdeles vår toppscorer. Den unge irske landslagspilleren er notert med 11 nettkjenninger i serien så langt. Nysignering John Marquis begynner også å finne målformen, og står nå med 8 scoringer i løpet av sesongen. Gareth Evans, Marcus Harness og Ellis Harrison har 5 scoringer hver.

Ronan Curtis er fremdeles vår toppscorer, men John Marquis (t.h) har også funnet målformen

Skadeliste for begge lag

La oss starte med våre gjester Rochdale. Eoghan O’Connell, som tidligere nevnt, har vært en publikumsyndling i midtforsvaret, plukket opp en skade i lørdagens kamp mot Coventry, og er usikker i forkant av fredagens oppgjør på Fratton Park. Manager Brian Barry-Murphy uttaler at det er sannsynlig at forsvarskjempen ikke rekker å bli kampklar før fredag kveld.

Midtbanespiller Oliver Rathbone blir heller ikke klar for denne runden, den lokale unggutten har hatt problemer med ryggen og vært ute av spill de siste to ukene.

Hjemmelaget går for tiden gjennom et hektisk kampprogram med 2 kamper hver uke, helt frem til mai. Derfor er det gledelig at vi har en tilnærmet skadefri tropp. Ellis Harrison måtte melde forfall rett før Fleetwood-kampen, og var heller ikke med i forrige kamp mot MK Dons, men skal etter sigende være klar for kveldens kamp. Lee Brown og Andy Cannon som også har slitt med skader i det siste var kampklare og begge startet tirsdagens kamp. Bryn Morris er enda ikke i trening og vil ikke spille fredagens kamp.

Ellis Harrison er skadefri og disponibel for kveldens kamp

Kenny Jackett før kampen mot Rochdale

Jackett er forberedt på å møte et organisert og offensivt Rochdale fredag kveld. Han er klar over at den offensive tankegangen til bortelaget gjør at Pompey-spillerne må være konsentrerte i pasningspillet og robuste i forsvar. Jackett fortsetter med å si at Pompey skal gjøre det de er gode på. Energien i laget er bra, og vårt offensive spill har fungert bra. Overordnet er vår manager klar på at vi trenger å fortsette den gode formen vi er i, dersom vi skal være aktuelle for opprykk i år. Det er jevnt i toppen, og mange klubber kommer til å knive om opprykket nå som vi nærmer oss slutten av sesongen – da er det viktig at vi fortsetter å prestere slik vi har gjort den siste perioden.

Rochdale har aldri vunnet på Fratton Park – vi krysser fingrene for at det også er slik etter kveldens kamp…