2019-20: Opptakt Portsmouth – Sunderland

To giganter møtes til opprykksduell!


Det har vært snakket og skrevet mye om Pompey og de ulike cupene. Nå er det en av sesongens vanskeligste og viktigste ligakamper som står for døren. Portsmouth og Sunderland ble begge regnet blant de store opprykksfavorittene, men underpresterte i første del av sesongen. Nå har imidlertid både Kenny Jackett og Phil Parkinson fått orden på guttene sine, og det er to formlag som skal kjempe om 3 poeng på Fratton Park denne første lørdagen i februar. Vinneren vil ta et stort steg i retning opprykk. I tillegg ligger det mye prestisje i potten.

Litt om Sunderland og deres stolte historie

Det begynner å bli noen år siden laget fra industri – og havnebyen i nordøst hentet store trofeer. Likevel er det en klubb med en lang og rik historie som kommer på besøk. Klubben ble stiftet så tidlig som i 1879 og hadde sin desiderte storhetstid i årene 1891 til 1902 hvor man hentet hele 4 ligatrofeer! Totalt har The Black Cats vunnet ligaen 6 ganger, men sist gang var så langt tilbake som i 1935/36. FA – cupen har laget vunnet to ganger, i 1937 og 1973.

Sunderland har det desidert største stadionanlegget i divisjonen. Stadium of Light, som erstattet gode gamle Roker Park i 1997, har en kapasitet på nærmere 49.000. Tilskuersnittet denne sesongen ligger på like over 30.000, noe som er imponerende for et lag på nivå 3. Navnet på stadion er en hyllest til gruvearbeiderne og gruvedriften, som har vært en viktig del av byens identitet.

The Black Cats så langt i sesongen:

Sesongen startet med Jack Ross i managerstolen, og de første 5 kampene ga anstendige 11 poeng. Deretter fulgte en tyngre periode i september og manager Ross fikk sparken etter å ha tapt 2-0 borte mot Lincoln. Etter managerbyttet gikk det enda dårligere og de neste 7 ligakampene ga bare 7 poeng. Men etter tapet mot Gillingham i starten av desember har det meste snudd, og Phil Parkinson har ledet laget i 9 strake kamper uten tap. De siste 5 har gitt 4 seire, senest i den vanskelige bortekampen mot Tranmere i midtuken.

Hvem skal man se opp for?

Sunderland er først og fremst et godt lag. Men spillere som Chris Maguire, Lynden Gooch og Charlie Wyke har vært viktige særlig nå i den gode perioden. Maguire er lagets toppscorer med 9 ligamål. En gammel Pompeyhelt – Mark McNulty – er også i troppen, men har ikke greid å spille seg til fast plass i startelleveren. Likevel står han med 4 ligamål. Laget er kompakte bakover på banen, og står nå med 4 clean sheets på rad.

The Black Cats har handlet flittig i januarvinduet, de har hentet Kyle Lafferty, Josh Scowen og Bailey Wright. På vinduets siste dag ankom den walisiske landslagsspilleren Declan John på lån fra Swansea. Han er imidlertid ikke spilleklar til oppgjøret på Fratton Park.

Situasjonen hos oss:

Skadesituasjonen ser bedre ut enn på lenge. Jack Whatmough er som kjent tilbake igjen, og det er egentlig bare Bryn Morris som ikke er tilgjengelig. Hos gjestene er det usikkerhet rundt Will Grigg og Duncan Watmore, ellers er det ikke meldt om skader eller karantener.

Statistikk:

Lagene har møttes mange ganger opp gjennom årene og bortelaget har et lite overtak med 39 seire mot Pompey sine 34. På Fratton Park er det hjemmelaget som har en fordel. 24 ganger har Pompey gått seirende ut av duellen, mot 11 ganger til bortelaget.

Pompey startet sesongen langt under pari, men har plukket poeng jevnt og trutt og fremstår nå som et av formlagene i divisjonen. Likevel har ikke spillet alltid vært like strålende. Tirsdagens kamp mot Lincoln var et godt eksempel på dette. 1. omgang var et eneste langt gjesp men Ronan Curtis scoret på frispark flere minutter på overtid i 1. omgang. Slike ting kjennetegner jo et lag i medgang. Problemet er at det samme kan sies om Sunderland. Bortelaget har hatt en dag mindre hvile, men er samtidig utslått av alle cupene og kan konsentrere seg om å sikre opprykk.

Det er med andre ord vanskelig å mene noe annet enn at kampen er helt åpen. Det lukter få mål, kanskje uavgjort? Mitt tips er 1-1.

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“The two clubs have got here in different directions – Sunderland came down from the Premier League and Championship, while we had four years in League Two.”

“Both sides are looking to do well and are among some very good teams at the top of the League One table.”

“They’re all going to be important games because it’s so tight, but facing Sunderland is big at any stage of the season.”

“We’ve played eight matches in January – winning seven of them and drawing one. There are another eight scheduled for February, so we’re looking to keep performing how we have been.”

Se hele intervjuet med Kenny Jackett her: