2019-20: Oxford – Portsmouth 2-2 (EFL Trophy)

Pompey er gruppevinnere i EFL Trophy etter straffekonkurranse på Kassam Stadium.

AV: JON ROMULD HÅVERSEN

Det var en ungdommelig gruppe som utgjorde startelleveren i tirsdagens kveldskamp borte mot Oxford. Portsmouth var allerede gått videre til utslagsrundene i turneringen de vant i fjorårets sesong, men med seier mot Oxford sikret de seg gruppeseier og dermed hjemmekamp i første utslagsrunde. Selv med et særdeles ungt mannskap dro Portsmouth seieren i land, men det måtte straffekonkurranse til…

Ungt lag

Kun én uke etter han signerte proffkontrakt debuterte 17(!) år gamle Harvey Rew for A-laget til Pompey fra start. Rew hadde med seg en rekke flere spillere fra Portsmouth sitt akademi. Joe Hancott, Leon Maloney, Josh Flint og Bradley Lethbridge spilte også fra start, men disse akademispillerne har spilt i turneringen før.

Med seg hadde de noe mer rutine i Paul Downing, Anton Walkes, Andy Cannon, Brandon Haunstrup og Ryan Williams. Sistnevnte som var på lån hos nettopp Oxford United i fjor.

Alex Bass voktet buret for Portsmouth denne kvelden, noe som fører til at dette var den fullstendige startelleveren:

Alex Bass

Anton Walkes, Paul Downing (C), Joe Hancott, Brandon Haunstrup

Andy Cannon, Harvey Rew, Leon Maloney, Joe Flint, Ryan Williams

Bradley Lethbridge

På benken var det nok av rutine: Luke McGee, Christian Burgess, Sean Raggett, Ben Close, Gareth Evans, Marcus Harness og Ellis Harrison.

Første omgang

Portsmouth startet godt og hadde ballen mye i starten av kampen. Bortsett fra et skudd utenfor fra Bradley Lethbridge etter god kombinasjonspill av Cannon og Williams fikk ikke bortelaget testet keeperen nevneverdig.

Det mer rutinerte hjemmelaget ble mer dominerende i spillet utover i første omgang, men utfordret ikke Alex Bass i Pompey-buret særlig. Men da først Oxford kom til en farlig sjanse var de effektive i første omgang. Shandon Williams sender en lur gjennombruddspasning som ble snappet opp av Oxford-spiss Matty Taylor som iskaldt setter ballen forbi en sjanseløs Alex Bass. 1-0. Samme mann kunne doblet ledelsen noen minutter senere. Men Alex Bass vartet opp med en flott dobbelredning. Vår sistekanse ble loggført med hele elleve redninger denne kvelden, en travel dag på jobb for vår andre-keeper!

To akademi-gutter var sentrale da Portsmouth utlignet etter 33 spilte minutter. Joe Flint finner 18 år gamle Bradley Lethbridge som, med noe hell på sin side, klarte å dytte ballen forbi Simon Eastwood i Oxford-målet.

Det er lite tvil om at Oxford var det førende laget i resten av den første omgangen og var farlig frempå ved flere anledninger, men Alex Bass, som hadde en god dag på jobben, holdt oss inne i kampen. Det stod 1-1 på resultattavlen da dommeren blåste av til pause.

Andre omgang

Portsmouth benyttet seg av to bytter i pausen. Ut gikk Flint og Rew, inn kom Gareth Evans og Ben Close.

Portsmouth startet også denne omgangen godt og både Maloney og Cannon hadde hver sin sjanse. Men på samme måte som i første omgang ble hjemmelaget mer og mer dominerende i spillet utover i omgangen. Taylor og Dickie utfordret Alex Bass i denne perioden, men Bass holdt unna.

Etter en time spilt ble målscorer Lethbridge erstattet med lørdagens målscorer Ellis Harrison.

Innbytterne til bortelaget hadde også flere farlige sjanser; Ben Close, som har scoret flere spektakulære mål i sin Portsmouth-karriere, og var ikke langt unna å score et til på et rent volleyskudd, men fikk ikke kraft nok i tilslaget for å overliste Oxfords sisteskanse. Gareth Evans ble også spilt flott igjennom av Leon Maloney, men mistet balansen i skuddøyeblikket, og skuddet gikk rett i klypene på Simon Eastwood.

Etter 85 minutter kom det som så ut til å bli vinnermålet på Kassam Stadium. Andy Cannon med en smart, høy gjennombruddspasning som Anton Walkes får med seg i retning mål. Walkes kommer alene med keeper og gjør alle ting rett, ballen går bak keeper og inn i målet. Stillingen er 1-2 idet vi går inn i de siste 5 ordinære minuttene.

Men det skulle ikke holde helt inn. På overtid får Oxford frispark og 16-meteren er fylt opp av spillere klare for (antakeligvis) den siste duellen i kampen. Robert Dickie er sterkest i boksen, får lagt ned ballen og hamret den inn med høyrefoten. Det må altså straffekonkurranse til for å skille lagene.

Straffekonkurransen

Pompey starter straffekonkurransen foran en rimelig folketom del av Kassam Stadium. Gareth Evans er sikker fra straffemerket.

Hjemmelagets Sole, signert fra Reading i september er også sikker fra 11 meter.

Ellis Harrison tar Pompeys andre straffe. Spissen som kom fra Ipswich i sommer setter ballen kaldt i høyre hjørne.

Oxfords Cameron Brannagan er kald og setter hjemmelagets andre straffe i nettet. Det er 2-2 i straffekonkurransen så langt.

Ben Close går for kraft i Pompeys tredje straffe, det lykkes ikke, og midtbanespilleren setter ballen over mål. Fremdeles 2-2, nå har Oxford United overtaket.

Når hjemmelagets Robert Hall setter sin straffe høyt i høyre hjørne bak Alex Bass, ser det vanskelig ut for Portsmouth å hente seg inn igjen.

Ryan Williams er sikker fra straffemerket og holder Portsmouth inne i kampen.

Det er også hjemmelagets Mark Sykes når han sender Alex Bass feil vei og limer straffen opp i det venstre krysset. Etter 8 straffer har Portsmouth scoret 3 og bommet på 1, mens Oxford har vært feilfrie.

Paul Downing er altså nødt til å score på Pompeys straffe nr 5. Kveldens kaptein setter ballen i venstre side av målet, samme retning går også Oxfords keeper Simon Eastwood. Eastwood rekker akkurat ikke ballen og dermed har Portsmouth fremdeles muligheten til å gå seirende ut av dagens kamp.

Det innebærer at Oxford bommer på sin femte straffe. Josh Ruffelds trer frem og har mulighet for å sikre seieren for hjemmelaget. Presset blir for stor og straffen ikke god nok til å overliste Alex Bass.

Anton Walkes bommer også på Portsmouth sitt sjette straffe da han skyter utenfor målet.

Oxford har en ny mulighet for å sikre seieren da innbytter Dan Agyei tropper opp på straffemerket. Spilleren med fortid i Burnley setter ballen i tverrliggeren.

Brandon Haunstrup er på den andre siden sikker i sin sak når han setter ballen midt i mål. Nå er Pompey i føringen!

23 år gamle Sam Long må score for å holde hjemmelaget inne i kampen. Høyrebacken setter ballen høyt over mål – Portsmouth har gått seirende ut av en lang straffekonk.

League One, Keepmoat Stadium, 5. oktober 2019

Oxford United – Portsmouth 2-2 (1-1), 4-5 på straffespark

21. min. 1-0 Matty Taylor

33. min. 1-1 Bradley Lethbridge

85. min. 1-2 Anton Walkes

90. min. 2-2 Robert Dickie

Pompey (4-2-3-1): Bass; Walkes, Downing (c), Haunstrup, Hancott; Cannon, Rew (Close 46); Williams, Flint (Evans 46), Maloney; Lethbridge (Harrison 63)

Ubenyttede reserver: McGee, Burgess, Raggett, Harness

Gult kort: Rew, Haunstrup

Tilskuere: 1.548 (274 Pompey-fans)