2019-20 Optakt: Oxford – Portsmouth (EFL Trophy)

Fortsetter Portsmouth sin suksess i EFL Trophy?


AV: JON ROMULD HÅVERSEN

Pompey har tatt 6 av 6 mulige poeng etter EFL Cup-nederlaget mot erkerival Southampton for nesten tre uker siden, og man kan håpe på at de to ett-målseierne mot Bolton (1-0) og Doncaster (1-2) er starten på en formendring for de blå. Selv om vi allerede er klar for utslagsrundene i EFL Trophy etter å ha slått Norwich U21 og Crawley går vi for tre seiere på rad i kveldens oppgjør mot Oxford i EFL Trophy.

 

Litt om Oxford

Laget fra Universitetsbyen må kunne si seg fornøyd med starten av sesongen. Oxford havnet i fjor til slutt på en 12. plass 28 poeng bak Portsmouth. For øyeblikket ligger de på en 9. Plass i League One med 4 seire, 4 uavgjort og 4 tap. Mest oppsiktsvekkende er prestasjonen «The U’s» har vist i EFL Cup hvor de først slo ut Championship-laget Millwall på straffesparkkonkurranse før de deretter valset over Premier League-stjerner i West Ham. I det sistnevnte oppgjøret stoppet ikke Oxford før det stod Oxford 4 – 0 West Ham på resultattavlen. Laget ledes av Karl Robinson, noe som har vært tilfellet siden Mars 2018. Oxford har så langt i år spilt mest i en 4-2-3-1 formasjon, så det er antakeligvis det vi kan vente oss av kveldens hjemmelag. Begge vingene er målfarlige og må stanses i kveld, om ikke kan vi gjøre det vanskelig for oss selv. Henry James og Fosu Tarique står med 5 mål hver på de tolv første kampene.  Den sentrale midtbanespilleren Ben Woodburn har også vist seg å være en viktig brikke i det offensive spillet til Oxford, men han er dessverre ute med langtidsskade etter en smell i forrige runde.

EFL Trophy starter med gruppespill (som vi fremdeles holder på med) før de to øverste lagene i gruppene med fire lag fortsetter i utslagsrunder. Gruppen er utgjort av Pompey, Oxford, Norwich U21 og Crawley Town. Så langt har Oxford kun spilt én kamp i gruppespillet, de slo Norwich U21 2-1 på hjemmebane. Portsmouth har derimot spilt to kamper i gruppespillet og vunnet begge. Crawley ble først slått på Fratton Park (1-0) før vi også seiret over Norwich U21 (3-1). Det også på hjemmebane.

Oxford ble opprettet i 1893, da som Headington United og blir ofte kalt «The U’s» av egne supportere.

Fun facts om Oxford FC:

  1. Det var presten og legen i byen Headington som grunnla klubben i 1893.
  2. Oxford FC har fremdeles rekorden i antall mål scoret av en enkeltspiller i én kamp i engelsk ligafotball da P.Drewitt scoret 8 mål i 9-0 seieren over Wisbech Town i 1921.
  3. Klubben byttet navn fra Headington United til Oxford FC i 1960.

 

Situasjonen hos Pompey

Manager Kenny Jackett forbereder supporterne på at det vil være et ungdomslig Portsmouth-lag som skal få prøve seg mot Oxford tirsdag kveld. Til Portsmouth sine hjemmesider sier han «Vi har allerede kvalifisert oss og det vil være derfor mange unge spillere på laget – det er viktig at supporterne er klar over dette». Kenny Jackett har fått mye kritikk for laguttakene denne sesongen, men dette kan man vel kalle et forståelig valg ettersom det allerede er ny kamp i League One til helgen. Dette er uansett ikke en meningsløs kamp da førsteplassen i gruppen (som per nå ser ut til å stå mellom Oxford og Pompey) får hjemmekamp i første utslagsrunde.

Portsmouth hadde en fryktelig start på sesongen, men etter to seiere på rad i League One må det være lov til å håpe på at formen har snudd og at vi går lysere tider i møte. Det er viktig for guttene å begynne å vinne kamper – det gjør noe med selvtilliten og fjerner i det minste noe av presset som er lagt på skuldrene deres.

Ronan Curtis og John Marquis er ute med skade i denne kampen, men sistnevnte skal være klar til helgens kamp mot Gillingham. Curtis har slitt med en lårskade, noe som har holdt han på sidelinjen, både for Portsmouth og for Irland den siste uken. Den unge Iren har, når han har vært skadefri, blitt vist tillit fra manager Jackett til tross for at han ikke har prestert slik vi håpet før sesongen. Vi håper å se han finne tilbake formen fremover. Tom Naylor er tilbake for fullt etter en liten smell mot Bolton, og det kan antas at Lee Brown får spilletid på back-plass nå som han er tilbake etter å ha vært skadeplaget i en måneds tid.