2019-20: Optakt Portsmouth-Coventry

Tar Portsmouth sin tredje strake hjemmeseier for sesongen i tirsdagens kamp mot Coventry?


AV: JON ROMULD HÅVERSEN

Selv om det startet godt mot borte mot Sunderland i lørdagens kamp, måtte Portsmouth til slutt se seg slått og ligger nå på en 14. plass med kun 3 poeng etter like mange kamper. Nysigneringen Marcus Harness sitt første Pompey-mål etter litt «klabb og babb» i feltet var ikke nok, da Sunderland slo tilbake med to mål i løpet av den siste halvdelen av første omgang. Tabellsituasjonen kunne vært lystigere, men det er fremdeles tidlig i sesongen. Gledelig er det at Portsmouth er ubeseiret på hjemmebane så langt (2-0 mot Tranmere i serien og 3-0 mot Birmingham i Carabao Cup). Vi sikter mot å forlenge dette i midtukens kamp mot Coventry!

 

Litt om Coventry

Birmingham-laget rykket opp til EFL League One i 2017-2018 etter å ha slått Exeter City 3-1 i play-off. I sin første sesong i League One, altså i fjorårets sesong, havnet Coventry på 65 poeng (23 poeng bak Pompey). Det var godt nok til å havne på en 8. plass.

Så langt har Coventry gjort det bra i år. Etter 3 kamper står laget med 7 poeng. Begge seierne har vært på hjemmebane, henholdsvis mot Bristol Rovers (2-0) og Southend (1-0). Mest oppsiktsvekkende var nok den målløse uavgjortkampen Coventry hadde borte mot et allerede nedrykkstruet og konkurstruet Bolton for et par runder siden. Portsmouth vant både hjemme på Fratton Park og borte på St. Andrews 18/19-sesongen.

Coventry sin manager er tidligere spiss Mark Robins. Robins startet sin karrière i Manchester United før han spilte i Premier League både for Norwich og Leicester. Deretter spilte Robins i ulike klubber på nivåene under toppdivisjonen, samt noen korte utenlandsopphold, blant annet i FC København. Oppholdet i Danmarks hovedstad var kort, Robins spilte kun 6 kamper for FCK, men scoret til gjengjeld 4 mål i løpet av den korte tiden han var der.

Det store spørsmålet blant Coventry-supporterne før sesongen var «hvem skal score målene?». De første kampene har vist at det er flere av spillerne som kan score mål. Seks spillere står med mål etter de første fire kampene (Carabao Cup medregnet). Mest forventning er det til spissen Jordi Hiwula som scoret to i 4-1 seieren mot Exeter i Carabao Cup. Coventry har til nå i år lykkes med sin taktikk i å ligge lavt, takle høyt press, og være effektive når kontringene byr seg. Det er altså et kontringssterkt lag Portsmouth må hanskes med i tirsdagens kamp. Den nevnte spissen Hiwula utmerker seg som en spiller Pompey må se opp for, men Coventry møter også med midtbanespillere som både kan servere målgivende og å score selv. Den unge midtbanespilleren Zain Westbrooke står med to assister og én scoring på de siste fire kampene.

 

Tre fun facts om Coventry:

  1. Ble opprettet som klubb i 1883, da under navnet «Singers FC»
  2. Nådde 2. runde i «Inter-Cities Fair Cup», nå kjent som «Europa League» i 1970. Slo Bayern München(!) 2-1 på hjemmebane, men røk ut etter å tape 1-6 på bortebane i samme runde.
  3. Vunnet sitt eneste store trofé i 1987 da de slo Tottenham Hotspurs 3-2 i FA Cup-finalen.

Pompey i forkant av Coventry-kampen

Pompey ønsker å revansjere et knepent bortetap for opprykkskandidat Sunderland i helgen. Manager Kenny Jackett var, forståelig nok, ikke fornøyd med resultatet i helgens kamp, men ytret at han var fornøyd med lagets prestasjoner «Det var frustrerende, fordi vi startet bra og var best i begge omganger», sa Jackett etter lørdagens kamp. Jackett skrøt spesielt av Ross McRorie som fikk de siste 20 minuttene i en noe uvant back-rolle. Den skotske unggutten på lån fra Rangers som ble utvist i sesongåpningen gjorde et godt innhopp i helgens kamp, mener Jackett. Utlikningen til Sunderland kom på et hjørnespark hvor Jordan Willis vinner en duell mot tre Portsmouth-spillere. Det er altså ikke uten grunn Jackett etterlyser mer aggressivitet både ved offensive og defensive dødballer. Det har vist seg gang på gang at dødballer kan være med på å snu fotballkamper, så kvaliteten på dødballene må løftes noen hakk. På spiss-plass er det konkurranse mellom Ellis Harrison og fjorårets storscorer John Marquis. Det er mye som tyder på at Marquis er en mer sentral del av Jackett sine planer, og at Harrison nok må finne seg i å starte en del kamper på benken. Men av de to er det kun Harrison som har scoret etter 4 kamper. Vi håper Marquis, som var god med ball i beina og fikk notert en assist i helgen, starter sin målbonanza allerede i tirsdagens kamp.

 

Skadesituasjonen

Vi er nære ved å ha en skadefri tropp i forkant av denne kampen. Jack Whatmough er fremdeles skadet og ikke disponibel. Det er spørsmålstegn rundt Bryn Morris og Ryan Williams som ikke var med i troppen mot Sunderland. Det samme gjelder den offensive spilleren Oli Hawkins som, på grunn av en skade i foten, heller ikke var med mot Sunderland. James Bolton var ute med skade i forrige uke, og var ikke med i troppen som møtte Sunderland i helga, men Jackett sier at Bolton snart er kampklar igjen.

 

Noen ord fra manager Kenny Jackett

Manager Kenny Jackett har brukt treningsdagene mellom helgens kamp og tirsdagens kamp på å øve på tingene han opplevde ikke fungerte optimalt mot Sunderland. Spesielt innlegg og dueller i 16-meteren har vært fokus de siste treningsdagene. Jackett sier han er fornøyd med at det kom en kamp såpass kjapt etter helgens knepne tap, fordi det gir laget mulighet til å kjapt korrigere helgens feil og vise seg fra en mye bedre side foran et fullstappet Fratton Park. Det er en offensiv Jackett som inn mot kampen drøfter hvordan man skal utbedre det offensive spillet. Et av dilemmaene han står i er hvem som skal okkupere høyreback-posisjonen. Anton Walkes spilte der i helga og gjorde en solid innsats defensivt, men Walkes har mye potensiale offensivt og bidro i liten grad der. Mot slutten ble McRorie, som ofte spiller defensiv midtbane, byttet inn i denne rollen og klarte seg godt. Dersom James Bolton er skadefri og klar er også han et alternativ for høyrebacken dersom man ønsker et offensivt lag. Vi må bare være forsiktige med å ikke tømme forsvaret mot et kontringssterkt Coventry!