2018-19: Opptakt Portsmouth – QPR (FA Cup)

Hvor sterkt kan vi stille i dagens cupkamp mot Championship-laget QPR?


AV: THORGEIR BENJAMINSEN

Det er klart for FA-Cupens fjerde runde, hvor Portsmouth tar imot London-laget QPR hjemme på Fratton Park. Queens Park Rangers, som er lagets fulle navn, holder til i divisjonen over oss, Championship, hvor de ligger midt på tabellen (14 plass).

Spørsmålene er mange før lørdagens oppgjør, og meningene er delte over hvorvidt man skal stille fullt mannskap eller hvile de antatt beste inn mot den viktige toppkampen mot Luton Town tre dager senere. Etter en urovekkende formdupp i ligaen med to strake tap, samt frafall i spillere som har blitt tilbakekalt fra lån til sine respektable klubber, er det ingen som helst tvil om at Portsmouth er svekket hva gjelder spillermateriell. Ikke minst er bredden i stallen redusert, og det vil derfor være vanskeligere å kjempe på flere fronter fremover, med mindre man skulle få på plass noen sårt trengte signeringer før vinduet stenger. Hovedprioritet denne sesongen er selvsagt opprykk, men samtidig er QPR et lag som er veldig mulig å slå på en god dag hjemme på Fratton Park, og avansement i FA Cupen vil være positivt på flere fronter, ikke minst vil det klinge ekstra mynt i klubbkassa i forhold til både premiepenger og også billettinntekter i neste runde.

 

Litt om QPR

Queens Park Rangers aka “The Hoops” er en klubb fra London som spiller i Championship. Spiller hjemmekampene på Loftus Road, en stadion med en kapasitet på like under 20.000 tilskuere. Klubben har spilt på nivå to i England siden nedrykket fra Premier League i Mai 2015. Klubben ble virkelig tatt på alvor av mange da de rykket opp til Premier League i 2011, og etter å ha investert kraftig i kjente spillere viste de ambisjoner om å slå rot i Englands øverste divisjon. Men prosjektet viste seg å være bedre på papiret, og flere av spillerne som ble hentet inn hadde navn som sto sterkere enn deres prestasjoner på fotballbanen. De fleste var godt over middagshøyden, og dette var starten på en økonomisk karusell som ville føre klubben inn i store problemer i årene fremover. Gamle spillere som Rio Ferdinand, Richard Dunne, Djibril Cisse, Shaun Wright-Phillips for å nevne noen var alle tidligere store spillere, men var bare skygger av seg selv i QPR drakten. Tony Fernandes, som er hovedeier av klubben gjennom sitt firma Tune Group fortsatte å spytte inn store midler for å hente spillere og betale skyhøye lønninger, men suksessen uteble.

De rykket ned etter to sesonger på øverste nivå, rykket opp igjen etter å ha vunnet play off mot Derby, før de rykket rett ned igjen kommende sesong. Siden har de blitt i Championship og har brukt mye tid og ressurser for å komme i balanse igjen etter store utskiftninger blant spillermateriell og trenere. I dag er klubben bundet opp av gjeld og finansielle restriksjoner gitt av FA, etter brudd på FIFA’s financial fair play regler. De mottok en bot på hele 42 millioner pund, og har dermed hatt vanskelige forhold på overgangsmarkedet. De ble før sesongen dømt nord og ned og var manges favoritt til å rykke ned fra Championship, men ligger i inneværende øyeblikk på en stabil 14. plass, imponerende rett og slett.

 

QPRs trener

Klubben trenes av en svært erfaren mann, nemlig Steve McClaren. Han tok over klubben på tampen av forrige sesong, og har til tross for svært utfordrende arbeidsforhold klart å stabilisere klubben som i manges øyne i sommer var i fritt fall. Hentet spillere på lån og andre som sto uten kontrakt, og har klart å skape et lag ut av det. McClaren er mest kjent for å ha vært Sir Alex Ferguson’s høyre hånd på 90-tallet da Manchester United omtrent vant det som vinne kunnes, men også for å ha ledet Middlesbrough til UEFA Cup finale i 2006. Dette førte han til den største jobben på balløya, nemlig landslagssjef for England, hvor han som mange andre før (og etter) måtte se suksessen utebli. Har etter det hatt varierende suksess rundt omkring i de jobbene han har hatt.

 

Team news

Portsmouth har denne måneden måtte se flere spillere bli tilbakekalt fra utlån, deriblant David Wheeler fra nettopp QPR. Vi slipper derimot å møte han da han er lånt ut til MK Dons i league two, og er dessuten cup-tied.
Følgende spillere må vi klare oss uten:
Jamal Lowe (suspendert)
Andy Cannon (cup tied)
Dan Smith (cup tied)
Matt Casey (cup tied)
Oli Hawkins (skadet)
Luke McGee (skadet)
Nathan Thompson (skadet)
Louis Dennis betegnes som usikker

QPR må klare seg uten fire svært sentrale spillere, da Geoff Cameron, Angel Rangel, Tomer Hemed er skadet og Massimo Luongo er utilgjengelig grunnet deltakelse i Asia Cup med Australia.

 

Kenny Jackett før kampen

“It’s great for us to get through to this stage and we’ve had different tests against Maidenhead, Rochdale and Norwich.

“We now have one at home against another Championship club in Queens Park Rangers and we’re looking forward to it.

The enthusiasm from the supporters has been excellent and it’s good for the players to come up against guys from a higher division.

“Then there’s the overall development of the club, which can only benefit from the profile and finances of the competition.

“The FA Cup is such a big thing for everyone – and you’ll be able to see that with the attendance on Saturday.”

“QPR have done very well under tough financial regulations, first under Ian Holloway and now Steve McClaren.

“They’ve developed a lot of young players and been in a healthy position in what is a very competitive league. We know they’ll want a good cup run themselves.”

“Recalls in the loan department have left us a bit short – particularly in the forward areas of the pitch.

“We weren’t necessarily expecting it, but we obviously knew that option was in there and the important thing is that we react positively.

“Everybody at the club will be trying to address that in the next week because we can see where we need to strengthen.

“It’s not necessarily about numbers – you can always sign players, but getting good ones is the hard thing.

“We want guys who can contribute and don’t just want extra bodies. They have to be hungry, with ability and able to make a difference.”

“There’s a slight question mark over Louis Dennis, who has a knock on his knee. We’ll wait to see to with him.

“Oli Hawkins and Nathan Thompson are both progressing well, although neither will be available for this weekend.”