2018-19: Portsmouth – Oxford Utd 4-1

Seiersrekken fortsetter!

Af: Thorgeir Benjaminsen

Tallet var tre. Vel, det var inntil Jamal Lowe fastsatte resultatet til 4-1 godt inne i overtiden. Pompey hadde nemlig sikret seg tre nye poeng, sin tredje seier på rad i ligaen, og i tillegg scoret tre mål og feid motstanderen av banen. Til tross for at undertegnedes overskrift da måtte skrinlegges, var det gledelig å se et hjemmelag som virkelig overbeviste og feide motstanderen av banen. Portsmouth virket å ha kontroll hele kampen, og styrte banespill og sto for de fleste sjanser kampen gjennom. Likevel kunne man i pausen starte å bli urolig, og undres på om det var det engelskmennene kaller «one of those days», hvor ballen ikke ville inn i mål.

1. omgang

Kenny Jackett gjorde seks endringer fra laget som røk ut i ligacupen i midtuken. Ben Thompson, som ble klar dagen før på lån fra Millwall ble kastet rett inn på midtbanen til Pompey. Inn kom også Craig MacGillivray, Whatmough, Lee Brown, Ronan Curtis og Oli Hawkins. De som måtte gjøre plass var flere store profiler, blant annet fjorårets toppskårer Brett Pitmann, samt Luke McGee, Christian Burgess, Brandon Haunstrup, Ben Close og David Wheeler.

I førsteomgang hadde vertene sjanser nok til å ta med seg en komfortabel ledelse til pause, men klarte ikke å overliste Jonathan Mitchell i Oxford-buret. Spesielt da man fikk sjansen fra 11-meteren, da dommer dømte straffespark midtveis i første omgang, hadde man håp om at Gareth Evans skulle sende oss i føringen, men dessverre måtte både vi og Evans se Mitchell holde gjestene inne i kampen.

Pompey fortsatte å presse på, og utover i omgangen startet Oxford virkelig å føle på presset, og pådro seg flere gule kort etter å ha stoppet motstandere på ulovlig vis. Faktisk klarte en av Oxfords trenere, Shaun Derry, å pådra seg gult kort etter diskusjoner med fjerdedommer. En ordning som er tatt i bruk før denne sesongen i de fire øverste divisjonene i England, hvor man prøver å få bukt med ufinheter og overdrevent diskutering på avgjørelser fra sidelinjen. Portsmouth fortsatte å presse på, men det sto seg målløst til pause.

2. omgang

Etter å ha sløst med målsjansene i førsteomgang, og ikke utnyttet dominansen har man ofte sett at man kan bli knallhardt straffet for det i fotball. Men ikke i dag. Hjemmelaget gikk ut og fortsatte trykket, og det tok kun tre minutter før Gareth Evans gjorde opp for straffemissen og sendte oss i føringen etter en pasning fra Ollie Hawkins.

Jamal Lowe var også involvert i scoringen, og han fortsatte å gjøre som han ville ute på sin høyre flanke. Etter å ha dratt seg fri ute på kanten, slo han et godt innlegg som var rettet mot Evans i boks, men istedenfor ble sendt i eget mål av en uheldig Robert Dickie. 2-0 til Portsmouth, og det var tydelig nivåforskjell på lagene utpå banen.

Oxford-manager Karl Robinson prøvde å svare, og gjorde alle sine tre bytter like etter i håp om å komme seg mer inn i kampen. Men det tok bare noen minutter etter byttene før Robinson måtte se Jamal Lowe flikke inn en corner, og dermed punktere kampen. Gjestene kom mer inn i kampen etter det, og kanskje slapp hjemmelaget seg noe ned etter å ha satt sitt tredje for dagen. Et godt skudd fremprovoserte en god redning fra MacGillivray som ellers hadde hatt en rolig dag på jobben, og to stolpetreff gjorde nok at Oxford øynet håp om å i det minste skåre mål, noe de enda hadde til gode å gjøre i ligaen.

Like før slutt skulle de få sitt mål, riktignok ikke av en egen spiller, da Jack Whatmough var uheldig å sende ballen i eget mål i forsøk på å klarere ett innlegg. Men med så kort tid igjen var det aldri noen fare for at dette skulle glippe, og dagens mann Jamal Lowe rundet dagen av med å skåre sitt andre på lekkert vis, og dermed fastsette resultatet til 4-1, to minutter på overtid.

Tanker om kampen

Nok en seier i ligaen, og full pott etter tre kamper var akkurat den starten vi alle ønsket og drømte om. Gledelig i dag var det å se et Pompey lag virkelig fortjene seieren, og ikke levne noen tvil om hvor poengene skulle havne. Til tross for en del sjansesløsing, så vinner man altså kampen komfortabelt, og man skårer fire mål.

Oxford har fått en forferdelig start på sesongen og gikk på sitt tredje strake tap. De fikk sitt første mål for sesongen da Jack Whatmough på uheldig vis scoret selvmål, så at vi vinner såpass overlegent mot nettopp de skal man selvfølgelig ikke ta helt av for.

Kenny Jackett har vært med på dette før, å bygge et lag for opprykk og holde stø kurs hele veien, så vi skal være trygge på at både han og spillerne holder beina godt plantet på bakken. Nå har vi fått starten vi ønsket oss, nå gjelder det å bygge videre på det.

Pompey-manager Kenny Jackett

“It was a strong performance and we dominated the majority of the game, which you always set out to do. Scoring four goals is fantastic – particularly at home because it got the crowd going. They were excellent efforts as well. We were in control and played very well in the first half when compared with the Luton and Wimbledon games.

There were some big chances and obviously Gareth had a penalty saved, while Tom Naylor and Oli Hawkins also missed opportunities. But I was always confident that the goals were going to come and they ultimately did during the second half. There were was a frustrating spell when their three substitutes came on and had a big effect on the game – probably too much of one. Oxford got the own-goal, but they possibly could have got more and that’s something we have to be aware of. There are aspects we still have to work on.

“That spell was out of keeping with the rest of the match and when that happens, you can’t let them have that many chances. Perhaps we got sloppy or ran out of energy, although overall it was a strong performance and we deserved the win.”

Om debutant Ben Thompson:

“It was a good start for him and he’s someone I’ve liked for a little while now, so we’re happy to have him here. You always want to get off to a good opening and now he needs to back that up – he’s got the character to do that.”

League One, Fratton Park, 18 august 2018

Portsmouth – Oxford United 4-1 (0-0)

48. min. 1-0 Gareth Evans

56. min. 2-0 Robert Dickie (selvmål)

65. min. 3-0 Jamal Lowe

89. min. 3-1 Jack Whatmough (selvmål)

92. min. 4-1 Jamal Lowe

Pompey (4-3-3): MacGillivray; Walkes, Whatmough, Clarke, Brown; Naylor, Evans (c), B.Thompson; Lowe, Hawkins, Curtis (Wheeler 80)

Ubenyttede reserver: McGee, Burgess, Haunstrup, Close, Chaplin, Pitman

Gult kort: Ben Thompson, Portsmouth.

Tilskuere: 18.093 (1.312 bortefans)