2018-19: Portsmouth – AFC Wimbledon 1-2 (Carabao Cup)

Rett ut av ligacupen. Som i fjor. Og året før.

Af: Joakim Ellingsen

Portsmouth mønstret et lag som på papiret burde ha gode muligheter for å ta seg videre i ligacupen, men for tredje året på rad snublet laget allerede i den første hekken. Christian Burgess ga hjemmelaget ledelsen tidlig i 2. omgang men Neil Ardleys menn kom tilbake og snudde kampen helt på slutten, godt hjulpet av en uheldig Anton Walkes som scoret selvmål i det 88. minutt. Seieren var ikke ufortjent, og det er stadig noe uforløst over spillet som Pompey leverer tross gode resultater i League One.

1. omgang

Det var to lag som enten var litt forsiktige, eller som ikke fikk fart på spillet de første 45 minuttene. Gjestene hadde de første sjansene i kampen, og Scott Wagstaff fikk tre muligheter til å sende Wimbledon i ledelsen. De to første avslutningene gikk utenfor mens Brandan Haunstrup hindret den siste. Pompey hadde sin første store sjanse i det 23. minutt da Brett Pitman fant David Wheeler, men sistnevntes heading gikk også utenfor. Etter 45 minutter sto det 0-0 i antall skudd på mål og da er det som oftest 0-0 i målprotokollen også etter en kjedelig første omgang.

2. omgang

Managernes pauseprat må ha fungert for det var en helt annen match etter hvilen. Brett Pitman sitt skudd ble blokkert og på den påfølgende corneren steg Christian Burgess opp på bakre stolpe og headet inn 1-00 i det 49. minutt. De drøyt 6.000 Pompey-tilhengerne håpet nok på at hjemmelaget skulle ta over kampen, men i stedet var det AFC som kom til sjansene. Anthony Wordsworth sitt langskudd gikk like utenfor og før dette ropte bortefansen på straffe etter en kollisjon mellom vår keeper Luke McGee og Mitchell Pinnock.

Kenny Jackett gjorde et dobbelbytte i det 67. minutt da Hawkins og Chaplin erstattet Evans og Pitman. Kaptein Pitman viste sin tydelige misnøye da han ble byttet ut. Han tenkte nok sitt der han ble vitne til at The Dons snudde kampen i løpet av det siste kvarteret.

McGee reddet først enda et langskudd fra Wordsworth, men måtte kapitulere da Joe Pigott fikk heade fra kort hold i det 76. minutt. 1- 1 og kampen var da helt åpen. Begge lagene hadde sine sjanser mot slutten, men da publikum hadde begynt å forberede seg på straffekonk skjedde det ulykksalige. Anton Walkes prøvde å klarere et innlegg fra Tom Soares men var uheldig og satte ballen i eget mål. Etter dette sendte Pompey alle mann i angrep uten at det førte til de helt store sjansene. AFC Wimbledon gikk dermed videre til 2. runde i ligacupen for første gang siden deres gjeninntreden i divisjonssystemet i 2011.

Hva kan vi ta med oss?

Selvmål i det 88. minutt er vanskelig å gardere seg mot, men det er et svakhetstegn at vi ikke klarer å kontrollere inn en kamp når vi tar ledelsen og spiller på hjemmebane. Pompey har ikke funnet den endelige konstellasjonen på midtbanen og fjorårets storscorer og kaptein Brett Pitman ser ikke ut til å være i form. I begge hjemmekampene, mot Luton Town og nå mot AFC, har vi mistet initiativet i kampen og tidvis blitt presset hardt. Dette vet Kenny Jackett og forhåpentligvis vil særlig midtbanen fungere bedre etter hvert som den blir mer samspilt. I intervjuet etter kampen er Pompeys manager uansett mer opptatt av å se fremover enn å dvele ved dette nederlaget.

Pompey-manager Kenny Jackett

«We got the breakthrough and it’s the third match on the trot that we’ve managed to find the first goal. That’s encouraging and then from that point I was really looking for us to try to take the game on and maybe win it well. It didn’t happen that way and Wimbledon scored a good equaliser, while the ending was a real sucker punch.

Now we go Saturday, Tuesday, Saturday and have three big games against Oxford, Bristol Rovers and Doncaster. Everybody has to be ready and we need to look to bounce back from what’s a disappointing result for us.»

AFC Wimbledon-manager Neil Ardley

«We’ve talked about a winning mentality and we’ve worked on that. There was a belief about us: we kept on driving, kept on going forward. There have been plenty of firsts in the six years or so that I’ve been here. To have another first – to be the first manager to take us into the next round – is something I’m really proud of.»

Carabao Cup, første runde. Fratton Park, 14. august 2018

Portsmouth – AFC Wimbledon 1-2 (0-0)

49. min. 1-0 Christian Burgess

76. min. 1-1 Joe Pigott

88. min. 1-2 Anton Walkes (selvmål)

Pompey (4-2-3-1): McGee; Walkes, Burgess, Clarke, Haunstrup, Naylor, Close; Wheeler (Curtis 80), Evans (Hawkins 67) Lowe; Pitman (c) (Chaplin 67)

Ubenyttede reserver: MacGillivray, Whatmough, Brown, May

Gult kort: Close, Naylor

Tilskuere: 6,588 (438 tilreisende)