2018-19: Blackpool – Portsmouth 1-2

Ronan Curtis dagens mand i Blackpool.

Af: Jean Robert Tankred

Han har ved flere lejligheder i glimt vist klassen, og været kampens spiller, men med to mål og flere andre gode aktioner var det mod Blackpool at Ronan Curtis virkelig stemplede ind og fik sit gennembrud. Resultatet var tre vigtige points på Bloomfield Road, hvilket betyder at vi efter to kampe står med det maksimale udbytte, nemlig seks points.

Som ventet var der flere ændringer i startelleveren. Brad Pitman måtte tage til takke med en plads på bænken, hvor han lidt overraskende blev hele kampen. Anførerbindet sad i stedet på Gareth Evans. Også Ben Close var på banen fra start efter hans flotte sidste halve time mod Luton lige som det blev til en startplads til Oliver Hawkins i front. På bænken blev der plads til Danny Rose, og med 24 minutter igen blev det endda til et comeback til midtbanespilleren efter måneder på sidelinjen. Conor Chaplin havde pådraget sig en mindre skade og var ikke i truppen.

1. halvleg

Med en stadig igangværende boykot af holdet fra store dele af The Tangerines’ fanskare var der tomt på store dele af stadion på Bloomfield Road. Mest fyldt var ikke overraskende udebanesektionen, og de medrejsende Pompey supportere fik grund til jubel da gæsterne hurtigt satte sig på kampen, og tilmed kom foran inden der var spillet ti minutter af den. Først skulle de dog lige fordøje en farlig sekvens fra Blackpool, der var centimeter fra at komme foran da Joe Dodoo inden for det første minut ramte den ene stolpe med et skud fra en spids vinkel. Herefter overtog Pompey til gengæld spillet. Oliver Hawkins fik hovedet på et indlæg fra Evans, og forsøget gik bare centimeter forbi mål. Kort efter gav presset dog bonus. Ronan Curtis kom først på en løs bold i Blacpools felt og fik bugseret bolden over stregen selv om keeper Mark Howard fik hånden på skuddet, der heldigvis var tilstrækkeligt hårdt til at bolden gik ind alligevel.

Også efter målet fortsatte Pompeys dominans, om end der var længere mellem de store chancer. Curtis og Hawkins kom begge frem til halve chancer, der dog blev blokeret af hjemmeholdets defensiv. Mod slutningen af halvlegen kom der gang i sagerne igen og Hawkins var tæt på at sætte hovedet på et frispark fra Evans. I samme ende af banen var marginalerne med hjemmeholdet da et lynhurtigt kontrastød endte med at Ronan Curtis sendte et skud afsted uden for feltet, der tog den ene stolpe. Et par halvhjertede forsøg fra begge mandskaber fulgte før dommerens fløjte lød og det gik mod pausen.

2. halvleg

Hjemmeholdet kom igen fint ud efter pausen og havde mere af spillet uden at de denne gang for alvor blev farligt. Et flyvershow over Blackpool betød for supporterne, at fokus fra tid til anden blev flyttet fra spillet på banen, og måske påvirkede det også spillerne, for ingen kom frem til særlig meget. Efter en times spil viste Pompey så tænder igen i skikkelse af Ronan Curtis. Ireren fik god plads på midtbanen, fortsatte uhindret sit fremstød, hvorefter han med et hårdt placeret skud sendte bolden gennem benene på Mark Howard og i nettet til en 2-0 føring til udeholdet. Kort efter blev det så til det omtalte comeback til Danny Rose, der kom på banen for første gang siden at han brækkede det ene ben i december 2017.

Blackpool fik langsomt slidt sig ind i kampen igen, og fik ved enkelte lejligheder også testet MacGillivray i vores mål uden af det for alvor brændte på. Med elleve minutter igen på uret blev det så tid til ligadebut til David Wheeler, der afløste Jamal Lowe på fløjen. Kort efter kom The Tangerines endegyldigt ind i kampen igen da et langt udspark fra Mark Howard noget tilfældigt endte hos den indskiftede Mark Cullen. I en tæt løbeduel med Matt Clarke fik angriberen løftet bolden over MacGillivray i målet til en reducering af Pomeys føring. Herefter fulgte et mindre pres fra The Tangerines, og i kampens sidste minut troede hjemmeholdet få fremmødte fans for en kort stund at udligningen var hjemme da Mark Cullen igen fik bolden sendt i nettet. Der var dog forinden vinket for offside, og sekunder efter kunne Pompey supporterne i North Stand på Bloomfield Road endelig juble over at de tre points kom med tilbage til sydkysten.

Hvad kan vi lære af kampen?

Efter at have stillet i den traditionelle 4-4-2 i de seneste kampe valgte Jackett på dagen at skifte til en 4-1-4-1 opstilling med Tom Naylor som bindeleddet mellem defensiv og midtbane. Det betød at vi denne gang hurtigt fik kontrol over midtbanen, og dermed kampen som helhed. Det er betryggende at vide, at vi forholdsvis gnidningsløst kan skifte mellem forskellige opstillinger, alt afhængigt af modstanderen. Det betyder at spillerne må påregne en del rotation, hvilket i princippet kan medføre uro, men her er det værd at bide mærke i, at trods skifte mellem formationer så ligger det fast at vi spiller med fire mand bagude, og her er der færre eksperimenter. Walkes kom kun ind på højre back positionen fordi at Nathan Thompson var skadet. I front skal det til gengæld blive interessant at se, hvorvidt Pitman igen må sidde over enten i ligacuppen på tirsdag mod Wimbledon eller næste lørdag mod Oxford United. Angriberens betydning for holdet var enorm i sidste sæson, og spørgsmålet er, hvordan holdet samt ikke mindst Pitman selv vil blive påvirket af rotationen.