2017-18: Portsmouth – Wigan Athletic 2-1

Sæsonens flotteste, vigtigste og sødeste sejr.

Af: Jean Robert Tankred

I en velspillet og underholdende kamp på en efter omstændighederne svær bane at spille på lykkedes det os at tage fjerde sejr på stribe, da topholdet Wigan blev sendt hjem med nul points. At dømme ud fra diverse kommentarer fra supportere var det sandsynligvis også sæsonens mest betydningsfulde sejr, og den overgås sandsynligvis kun i fald en kommende en af slagsen resulterer i deltagelse i play-offs. Lige som mod Oxford havde vi marginalerne på vores side, men det var også nødvendigt da Wigan med al tydelighed er et af rækkens stærkeste hold.

Kenny Jackett havde fundet plads til en enkelt ændring i startelleveren i form af Brandon Haunstrup på positionen som højre back. Han overtog pladsen fra Dio Donohue, der havde fået fri grundet familieforøgelse. På bænken blev der igen plads til Conor Chaplin, men trods det faktum at spillerne havde en kamp i benene fra bare 48 timer tidligere, valgte Jackett at gennemføre kampen uden brug af en eneste udskiftning mens Wigan brugte alle deres i jagten på et resultat.

Hos gæsterne fik Gary Roberts de sidste ni minutter af kampen, og han var manden der lagde op til Will Griggs sene reduceringsmål. Noel Hunt var ikke en del af truppen. I stedet jobbede han som kommentator på kampen.

Første halvleg

Ikke overraskende satte gæsterne sig hurtigt på kampen med deres pasningsspil, og desværre udviklede den sig også til en lettere fysisk en af slagsen med mange små eftertacklinger. Det resulterede følgelig også i en række advarsler til begge mandskaber. Foran mål var Wigan først til at vise tænder da et skud fra Max Power blev rettet af og gik lige forbi mål. Efter 28 minutters spil mente gæsterne, at de skulle have haft et straffespark da Michael Jacobs faldt omkuld i vores felt efter en nærkamp med Nathan Thompson, men dommeren vinkede afværgende. Det gjorde han ikke lidt senere da Ben Close blev nedlagt i den modsatte ende af banen, hvilket fik Paul Cook til at fare i flint og modtog en mindre reprimande af manden i sort. Topscorer Brett Pitman eksekverede stensikkert fra pletten, og så var Pompey på 1-0 og kampen vendt på hovedet. Kort efter burde anføreren have fordoblet føringen i alene mod Christian Walton i gæsternes mål trak keeperen i den situation det længste stik. Dermed blev det ved de 1-0 ved pausen.

Anden halvleg

Fra starten af anden omgang åbnede himlens sluser sig over Fratton Park, hvilket fik mange supportere til at pakke sig sammen på tribunerne. På banen var spillet heldigvis alt andet end kedeligt og begge mandskaber søgte det fremadrettede spil. Det gav bonus for hjemmeholdet ti minutter inde i halvlegen da Jamal Lowe modtog bolden i Wigans felt, snurrede rundt om sig selv og sin oppasser, og satte læderet køligt i nettet med en flad afslutning. 2-0. Herefter skruede The Latics op for tempoet og fik reelt kampen under deres kontrol. Det resulterede i en række store chancer, hvoraf to blev reddet på fremragende vis af Luke McGee i Pompeys mål. Nick Powell afsluttede hårdt mod mål men McGee fik pareret skuddet op på overliggeren, hvorfra den sprang i spil igen. Kort efter kom gæsternes Will Grigg fri til en chance foran mål, og også her fik McGee med en refleks bokset bolden væk. Pyromanen kom dog på måltavlen alligevel da han med hovedet fik et indlæg af Gary Roberts dirigeret i nettet, men det var to minutter før tid, og et sidste pres fra gæsterne førte ikke til noget. Pompey vandt den fjerde sejr i træk og fik en stor skalp.

Hvad kan vi lære af kampen?

Brett Pitmans scoring på straffespark var hans 20. sæsonmål, og vi skal faktisk helt tilbage til 2002-03 sæsonen, hvor Svetoslav Todorov scorede 26 mål for at finde den seneste spiller med det antal mål. Vi er hvor vi er nu fordi vi har en god trup, men alligevel er det svært at forestille sig, hvordan sæsonen var forløbet uden Pitmans mange mål. Hans koldblodighed og erfaring i feltet har utvivlsomt haft stor betydning for os, lige som han med bravur har overtaget anførerbindet på trods af, at han har en ny spiller i truppen sidste sommer. Angriberen må være af en 2-3 oplagte kandidater til årets spiller.