2017-18: Southend Utd – Portsmouth 3-1

Nok et tap. Nå er det krise.

Af: Pål Alexander Lea

Alle poengene ble igjen på østkysten da Pompey ble sendt hjem etter nok et forsmedelig tap. Hjemmelaget var best og vant fortjent 3 – 1. For Kenny Jacketts menn ble ettermiddagen helsvart med tap, 3 baklengsmål og et rødt kort til Nathan Thompson. I tillegg måtte Gareth Evans og Brett Pitman begge ut med skader.

1. omgang

Portsmouth var med på notene de første minuttene og hadde en brukbar mulighet ved Conor Chaplin helt i starten. Deretter fulgte noen helsvarte minutter som på mange måter avgjorde kampen. Matt Clarke så ut som han fortsatt tenkte på sin nye kontrakt da han først tapte en hodeduell og deretter var sist på ballen som dalte ned til høyre for keeper McGee. 1-0 etter 6 minutter, selvmål av Clarke, men flere andre må ta sin del av skylden. Få minutter senere ble vi nok en gang satt under stort press, og ballen landet etter hvert hos Demetrieou som satte inn sitt 7. ligamål for sesongen med et godt skudd. Like etterpå kunne det stått 3-0. Pompey hang virkelig i tauene.

Etter hvert kom også bortelaget inn i kampen. Jamal Lowe tok ansvar og sto bak mesteparten av forarbeidet da Portsmouth reduserte i det 36. min. Lowe forserte fra midtsirkelen til Southends 16. meter og fikk lagt inn på bakre stolpe. Brett Pitman fikk en fot på ballen og la den tilbake i feltet. Gareth Evans var på rett plass og fikk pirket inn 2-1. Pompey hadde enda en god sjanse før hvilen, da Lowe nok en gang fikk slått hardt inn foran mål, men det ville seg ikke.

2. omgang

Portsmouth hadde fortsatt troen på poeng og satte hjemmelaget under press i starten av 2. Omgang. Chaplin og Lowe hadde hver sin gode sjanse, men snuoperasjonen ble mye vanskeligere i det 64. minutt da Nathan Thompson fikk direkte rødt kort etter en tøff takling av Southends kaptein Coker. Thompson jaktet ballen i et ufarlig område helt ute ved sidelinjen og gikk med stor kraft inn i en takling, bommet på ballen men traff mannen. Kenny Jackett sto like ved der det skjedde og sa i etterkant av kampen at han ikke så noen grunn til å klage på dommerens avgjørelse. Taklingen var nok et utslag av frustrasjon men gjorde den vanskelige oppgaven enda vanskeligere.

Southend fikk igjen overtaket i kampen og hadde til dels store sjanser ved både Harrison og Cox. Like før slutt falt avgjørelsen da Portsmouth sto høyt og Southend fikk til en god kontring og Demetriou kunne sette inn sitt andre mål i det 84. minutt. Etter dette kontrollerte hjemmelaget inn seieren.

Portsmouth står nå med 5 poeng på sine 8 ligakamper i 2018. Det er katastrofalt dårlig for et lag som var på playoffplass ved årsskiftet. Hva har skjedd? Manager Jackett peker på den dårlige defensive prestasjonen som en avgjørende faktor. Han presiserer at det defensive arbeidet ikke bare handler om keeperen og de 4 bak, men like mye om hvordan spisser og midtbanen håndterer presser motstanderen, hindrer dem i å slå innlegg etc. Det er også på sin plass å spørre om hvordan Portsmouth brukte overgangsvinduet i januar. Vi ser ikke ut til å være styrket i hvert fall.

Pompey-manager Kenny Jackett

Manger Kenny Jackett var skuffet men fattet etter kampen. Han hadde en klar mening om hva som er Pompeys største problem om dagen, at den defensive tryggheten som kjennetegnet laget før jul er borte.

«It’s too many games for us now without a clean sheet and we’ve conceded three times on this occasion. It was very brittle for us defensively – and that’s been the case throughout January and February. It has to improve.

We have to gives ourselves a basis to build on. If your goals against column is zeroes and ones then you give yourselves a chance. But we’re giving them away at the moment, which is frustrating and it’s undermining our confidence.»

Southend-manager Chris Powell:

We didn’t play well and that’s the strange thing, but on the flip side, we found ourselves 2-0 up and I felt there was a lot more to come from us.

Of course, conceding a goal before half-time made it a bit edgy and we knew Portsmouth would come out and try and push us back, but I thought Michael Turner and Anton Ferdinand played really well and were clever in their defending

League One, Roots Hall, 17. januar 2018

Southend United – Portsmouth 3-1 (2-1)

6. min 1-0 Matt Clarke (selvmål)

12. min 2-0 Jason Demetriou

36. min 2-1 Gareth Evans

84. min 3-1 Jason Demetriou

Portsmouth (4-4-2):  McGee; Walkes, Burgess, Clarke, Donohue; Evans (Ronan 38), Close, Thompson, Lowe; Chaplin, Pitman (c) (Hawkins 69)

Ubenyttede reserver: Bass, Deslandes, Haunstrup, May, Naismith

Rødt kort: Nathan Thompson

Tilskuere: 9,397 (1,920 Pompey fans)