2023-24: Opptakt Portsmouth – Carlisle United

Har Pompey hatt godt av pausen i kampprogrammet?


Pompey var i storform før landslagspausen, og det blir spennende å se hvordan det slår ut av de ikke har spilt ligaoppgjør på 2 uker. Det kan være godt for alle lag med en pause i det harde kampprogrammet, men det er ikke alltid en fordel for de lagene som er inne i en god periode. Portsmouth får tilbake noen fra skader og karantene, men kaptein Marlon Pack er ute med en ankelskade. Spillerne fikk noen dager fri etter den gode prestasjonen mot Gillignham i EFL Trophy, og det kan slå ut begge veier. Svaret får vi ca kl 18 imorgen.

Oxford, som akkurat nå er vår tøffeste utfordrer, spiller hjemme mot Blackpool. Her vil det passe bra med uavgjort eller borteseier, men uansett må Pompey først og fremst gjøre jobben selv. Carlisle vil antagelig overlate mye av banespillet til Portsmouth og det kreves presisjon, hurtighet og en dose kreativitet fra hjemmelagets side for å finn veien til mål. Carlisle er fysisk solide, med en av fotballverdenens høyeste målvakter, så lange baller mot hodet til Colby Bishop er neppe oppskriften.

 

Litt om Carlisle United

Laget med det vanskelige navnet kommer fra Cumbria, nordvest i England, nesten oppe ved grensen til Skottland. Klubben ble offisielt stiftet i 1904, på grunnmuren av klubben Shaddongate United, som ble etablert i 1896. Hjemmebanen Brunton Park har vært i bruk nesten helt fra 1909 og er en sentral del av klubbens identitet. Den har opplevd både brann og flom, men er bygget opp igjen til en kapasitet på rundt 17.000. Det er sjelden helt fullt, men drøyt 15.000 tilskuere var på plass da The Cumbrians sikret opprykk til League One via playoff i vår. Der slo de først Bradford før Stockport ble beseiret på Wembley etter en nervepirrende straffekonk.

Carlisle hadde sin storhetstid på 1970-og 80-tallet, og mange av oss vil nok huske hvordan Sportsrevyens reportere strevde med å uttale navnet korrekt da resultatene fra tippekupongen skulle leses opp. Det var visst nesten like vanskelig som Leicester. 1974-75 var sesongen da The Cumbrians fikk leke seg med de store og de ledet faktisk landets øverste divisjon etter 3 strake seire helt i starten av sesongen. Desverre for dem ble det nedrykk og bare nesten opprykk igjen ved et par anledninger på 1980-tallet. Etter 1987 har laget operert på nivå 3 eller 4, med en liten svipptur innom Conference i 2005.

Lagets manager idag er Paul Simpson, 57-åringen som er født i Carlisle og som kanskje er mest kjent for å ha ledet Englands U-20 landslag til VM-gull i 2017. Dette er hans andre periode som manager for laget. Han var spillende trener i perioden 2006-09 før han kom tilbake i februar 2022. Hans første hele sesong i denne omgangen endte altså med opprykk, men det har ikke gått like bra i League One. 11 poeng på 13 kamper gjør at laget ligger på 20. plass, like over nedrykkstreken.

 

Spillere å se opp for

Lengst bak har Carlisle en tsjekkisk gigant, nemlig 206 cm høye Thomas Holy. Her vil nok Bishop få litt å bryne seg på. Foran seg har han også bra med fysikk i form av skotten Samuel Lavell og rutinerte Jon Mellish.

Lenger frem på banen er det naturlig å holde et øye med Jordan Gibson som scoret hat-trick da laget slo Bolton 3-1 for 14 dager siden. Veteranen Joe Garner på topp har en lang og innholdsrik karriere, men foreløpig er det bare blitt med de to målene han scoret i starten av sesongen.

 

Skader og karantener

Marlon Pack er ute med en ankelskade, og kapteinen vil bli sårt savnet av hjemmelagets supportere. Til gjengjeld er Regan Poole og Alex Robertson tilgjengelig igjen etter å ha sonet ferdig karantene. Conor Ogilvie har slitt med lyskeproblemer men kan nå trene fullt og er aktuell for spill. Det er fortsatt for tidlig for Josh Dockerill, Tom Lowery og Anthony Scully.

Bortelaget har også sine skadeproblemer og må unnvære Taylor Charters, Jack Ellis, Paul Huntington og Josh Kayode.

 

Tidligere oppgjør

Dette blir det første oppgjøret mellom de to siden 2016/17. Den gangen endte det uavgjort 1-1 på Fratton Park mens Pompey vant hele 3-0 på Brunton Park i sesongen som endte med jubel og opprykk. Portsmouth har en god statistikk totalt sett med 17 seire mot Carlisle sine 13. Vi må tilbake til sesongen 2012/13 for å finne siste seier til dagens bortelag. På Fratton Park er overtaket enda større. 13 seire, 4 uavgjorte og bare 3 tap er det blitt for Portsmouth på hjemmebane.

 

Opptakt fra de offisielle sidene

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2023/october/match-preview-for-portsmouth-vs-carlisle-united-on-21-oct-23/

 

Portsmouth manager John Mousinho

“We gave the lads a bit of time off after the Gillingham game and it was nice for them to have a physical and mental rest.»

“There was an opportunity to reset and do some work in training, which is a rare thing because of the amount of matches we’ve had. Now everyone’s raring to get back at it at Fratton Park.»

“We do look at the table and it’s nice to be where we are, but there’s no complacency there and it’s always about focusing on the next game.»

“Carlisle have come into this division and caused sides real problems, winning at Bolton a couple of weeks ago.»

“There are guys there with experience of this league and we have to make sure we’re ready for a tough test.”

 

Hele intervjuet med Manager of the month John Mousinho

 

Intervju med Carlisle manager Paul Simpson

 

Portsmouths Abu Kamara er også intervjuet av de offisielle sidene

“So my life at Pompey has been really great and it’s nice to have featured in every single match so far this season.»

“The manager has put a lot of trust in me. It gets to the legs, but when you’re out there you don’t even think about it.»

“At the start I was struggling a bit, although I’ve learnt a lot and have adapted to how quick the turnarounds are.»

 

Les hele intervjuet med Kamara her

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2023/october/kamara-ive-had-to-adapt/

 

Abu Kamara har vært på banen i samtlige 16 kamper