2020-21: Opptakt Portsmouth – Ipswich Town

Danny Cowleys første kamp som Pompey-manager er mot Paul Cooks Ipswich Town. Kampstart er allerede klokka 14.00 lørdag.


NYHETER: Pompey har ikke vunnet siden starten på februar og er helt ute av kampen om direkte opprykk. Kombinert med tapet for League Two-klubben Salford i EFL Trophy-finalen kostet det manager Kenny Jackett jobben.

Nå er Danny Cowley på plass som ny manager på Fratton Park. Hans første kamp som Pompey-manager blir mot en av våre hardeste rivaler for play-off-plass. Ipswich Town kommer til Fratton Park med ferske manager også de. Deres manager er nå Paul Cook, mannen som ledet Pompey fra opprykk til League One før han dro videre til Wigan.

 

 

Ipswich Town – litt fakta

Ipswich Town er en av de største klubbene i League One. Stiftet i 1878, men profesjonell først fra 1936. Klubben har ett seriemesterskap (1961/62), men under sir Bobby Robsons ledelse ble de nummer to i toppdivisjonen både i 1980/81 og 1981/82. Ipswich vant FA-cupen i 1977/78 og UEFA-cupen i 1980/81. Sir Bobby Robson ble senere manager for England. Det gjorde også en annen tidligere engelsk landslagstrener har fortid i Ipswich Town. Sir Alf Ramsey hadde en fortid som Ipswich-manager da han ledet England til VM-gull i 1966.

Ipswich har spilt i alle de tre europacupene (før de ble slått sammen og omdøpt til Champions League og Europa League) og har aldri tapt en hjemmekamp i Europa. Hjemme på Portman Road har de slått blant annet Real Madrid, Barcelona, Inter Milan, AC Milan og Lazio.

Hjemmebanen deres er som nevnt Portman Road. Den har en kapasitet på drøyt 30.000 tilskuere. Ipswich Town kommer fra byen Ipswich i Suffolk. Med forsteder er det rundt 180.000 innbyggere i byen, som ligger nær Englands østkyst (Nordsjøen). Byen er blant Englands eldste og har de siste årene scoret høyt på kåringer som går på reneste by i England og den beste byen i England å bo i.

Lagets største rival er Norwich City. Dette lokaloppgjøret kalles East Anglian Derby. Ipswich rykket ned fra Championship i 2018/19. Da de startet 2019/20-sesongen i League One, var det første gang på 63 år Ipswich spilte utenfor de to øverste divisjonene.

 

Ipswich Towns sesong

Ipswich har store deler av sesongen ligget på play-off-plass, men er nå på 7. plass – altså like utenfor play-off. De er en av våre hardeste rivalen om play-off-plassene, noe også Ipswich-manager Paul Cook har påpekt.

Resultatene etter at Paul Cook kom inn i starten på mars har vært variable, men det er likevel knyttet optimisme rundt Cook og klubben nå. Langt mer enn det var for et par måneder siden da Ipswich var helt ute av form. Det førte også til at manager Paul Lambert måtte gå.

Pompey har for øvrig møtt Ipswich to ganger denne sesongen. Begge ganger på bortebane og begge ganger har det endt med seier til Pompey. 3-2-seier i FA-cupen i november og 2-0-seier i serien i desember.

Ipswich startet sesongen forrykende med fem seire og én uavgjort på sine seks første kamper. Men deretter ble det fem tap på de åtte neste kampene. I desember var tapet mot Pompey det eneste tapet til Ipswich, men kun én seier, én uavgjort og tre tap i januar var ikke godt nok.

Tre seire, to uavgjort og ett tap i februar var bedre, mens det i mars har blitt to seire, én uavgjort og to tap. Kort fortalt har Ipswich vært veldig variable denne sesongen.

 

Siste nytt fra Ipswich Town

Manager Paul Cook må klare seg uten midtbanespiller Flynn Downes i dagens kamp. Han ble skadet da Ipswich nylig møtte Plymouth og er ute i over en måned.

Da Ipswich nylig møtte Fleetwood måtte James Norwood stå over, men han er trolig tilbake til kampen mot Pompey. Han har slitt med ryggen, men var tirsdag opptatt i rettsalen hvor han var tiltalt for å ha kjørt med promille.

Tidligere Pompey-spiller Olli Hawkins har operert kneet og er ikke aktuell for kampen på Fratton Park, men Ipswich har forsvarsspiller Kane Vincent-Young tilgjengelig for første gang siden oktober. Han har vært ute med flere skader de siste månedene.

The News skriver at de tror Ipswich starter slik i dag: Thomas Holy, Luke Chambers, James Wilson, Aristote Nsiala, Myles Kenlock, Gwion Edwards, Alan Judge, Andre Dozzell, Cole Skuse, Kayden Jackson og Troy Parrott.

 

Profiler hos vår motstander

Toppscorer hos Ipswich denne sesongen er James Norwood. Norwood kom til Ipswich fra Tranmere etter 2018/19-sesongen. Han hadde da hatt en kjempesesong med 32 mål for Tranmere i League Two og hadde skutt dem til opprykk til League One. Han ble også kåret til årets spiller i League Two den sesongen. I stedet for å spille League One med Tranmere i 2019/20, valgte han å signere for divisjonsrival Ipswich. Han scoret elleve mål på 32 kamper forrige sesong. Så langt denne sesongen står han med seks mål på 21 kamper. Kun fem av målene er kommet i ligaen.

Samme antall ligamål har høyrekanten Gwion Edwards. Den 28 år gamle waliseren kom til Ipswich fra Peterborough i 2018 og runder straks 100 kamper for Ipswich.

Alan Judge er spilleren med flest assists for Ipswich denne sesongen. Den irske midtbanespilleren står med fem assists denne sesongen. 32-åringen står med 9 A-landskamper for Irland

Flest kamper for Ipswich denne sesongen har Luke Chambers. 35-åringen er kaptein i klubben og kan spille både høyreback og midtstopper. Han har tidligere spilt for Northampton og Nottingham Forest. Nå har han vært i Ipswich siden 2012 og han har nærmere 400 kamper for klubben.

For de som husker Ipswichs år i Premier League, er Jason Dozzell trolig et navn en husker. Hans sønn André Dozzell spiller nå for Ipswich og har u-landskamper for England. 21-åringen er midtbanespiller og har spilt de fleste kampene for Ipswich denne sesongen. Han har så langt ikke vist seg som like målfarlig som sin far. Totalt i karrieren så langt står han med 81 kamper og 3 mål.

Freddie Sears var spådd en stor framtid da han slo gjennom i West Ham og spilte for det engelske U21-landslaget, men spissen har ikke fått den karrieren mange trodde. Han har nå vært i Ipswich siden 2014/15-sesongen. Forrige sesong var han sterkt plaget av skader. Denne sesongen står Sears med 24 kamper (3 mål) for Ipswich.

Det er alltid interessant å se om det er noen tidligere Pompey-spillere hos våre motstandere. Ipswich har én tidligere Pompey-spiller. Den store spissen, som også kan spille midtstopper, Oliver Hawkins forlot Pompey da kontrakten hans gikk ut i fjor sommer. Han signerte da for Ipswich Town. Det er nok en overdrivelse å si at Hawkins har vært en suksess i Ipswich. Han står med 18 kamper (1 mål) for klubben denne sesongen. Han er nå skadet.

Ipswich har i likhet med oss en del spillere på lån. Høyest ansett av dem er den 19 år gamle (født 2002) angrepsspilleren Troy Parrott som er på lån fra Tottenham. Han står med 11 kamper (1 mål) for Ipswich så langt.

En annen ung og lovende angrepsspiller på lån i Ipswich er Keanen Bennetts. Han er engelskmann, men spiller for tyske Borussia Mönchenglacbach. Bennetts står med 23 kamper (1 mål) for Ipswich denne sesongen.

Blant klubbens egne lovende spillere må vi også Flynn Downes. 1999-modellen er engelsk u-landslagsspiller og nærmer seg 100 kamper for Ipswich. Denne sesongen står midtbanespilleren, som er skadet, med 17 kamper for Ipswich.

 

Ipswich Town-manageren

Paul Cook var Pompey-manager fra 2015 til 2017 og trenger ikke den store presentasjonen. Han har også sin egen profil her på pompey.no.

SE OGSÅ: Paul Cooks profil

Han ledet Pompey til 1. plass i League Two i 2016/17. Deretter forlot han Pompey til fordel for managerjobben i Wigan. Han ledet Wigan til opprykk til Championship og gjorde det bra der fram til de økonomiske problemene med administrasjon gjorde det vanskelig for han å bli.

Cook har etter det vært linket til flere managerjobber, og en del Pompey-fans har ønsket han tilbake til Fratton Park, men etter å ha stått uten managerjobb siden i sommer, ble han  i starten på mars ansatt som manager i Ipswich Town.

 

Hvordan ser det ut hos oss?

Både Ellis Harrison (spiss) og Alex Bass (keeper) er ute med skade for resten av sesongen. Høyreback Calvin Davies er også ute med skade. Det er trolig også fortsatt Michael Jacobs. Vår toppscorer John Marquis har vært ute med skade de siste kampene, men det spekuleres i at han kan bli kampklar til dagens kamp. Han starter uansett trolig ikke kampen.

Med ny manager på plass blir det kun spekulasjoner med tanke på hvordan Pompey vil starte i dag, men The News tror Pompey starter slik: MacGillivray – Bolton, Raggett, Whatmough, Brown – Williams, Cannon, Naylor, Curtis – Harness, Iwula.

Vår nye manager Cowley har for øvrig fortalt pressen at Tom Naylor forblir kaptein også under han.

 

Ben Close sine tanker før Ipswich-kampen

«I’ve been out of the team for most of the season, so I was happy to suddenly be involved again at Wembley. I was delighted when I found out I was coming on and it’s always special to play there, although obviously the result was really disappointing.

“It’s enjoyable to be out on the pitch and involved again and I got 90 minutes at Peterborough on Tuesday as well.

“That was a right battle at times and the pitch was tricky to play on, but we dominated the second half and were unlucky to lose. It’s hard when you’re getting beaten and you can’t seem to score goals. You need to try to get going again. When you’re on a good run you sometimes come off thinking you perhaps haven’t done too much to deserve that. But for us currently, we’re working incredibly hard and not getting anything for that. We’ve just got to continue doing the basics and keep a cool head.”

«The last time we came up against one of Paul Cook’s sides was when we beat Wigan a few years ago. I remember the atmosphere was amazing that day because the fans always want to beat a club led by an old manager. Ipswich have had a couple of disappointing results lately like we have, but we know the way he’ll set up a team. When his sides get going, they’re always really hard to beat.”

 

Noen ord fra Ipswich-manager Paul Cook

«Danny and Nicky have only just gone in there. Obviously, it’s disappointing for Kenny to lose his job but I think it’s a really good appointment for Portsmouth.

«It’s a big game in relation to the League table tomorrow because, for either team to win, it would give a big jump on the other one in the games left.

«Portsmouth have good players, it’s clearly evident for everyone to see. They’re no different than the bigger clubs in the division where, as we’ve found out to our cost in a couple of games, everyone wants to beat you. That’s the pressure of playing for big clubs and I’m sure the Portsmouth lads carry that pressure the same way.

«We know it’s going to be a tough game. You don’t ever go to Fratton Park and get it easy. The reality is that we’re very much optimistic and we want to go and play well.»

 

Andre kamper denne serierunden

AFC Wimbledon – Charlton
Accrington Stanley – Wigan
Burton – MK Dons
Fleetwood – Swindon Town
Gillingham – Doncaster
Northampton – Crewe
Oxford – Blackpool
Plymouth – Bristol Rovers
Rochdale – Peterborough
Shrewsbury – Hull
Sunderland – Lincoln

Storkampen er utvilsomt Sunderland mot Lincoln. Nummer 3 mot nummer 4 på tabellen. Serieleder Hull har fått en liten luke til resten av lagene, men de har spilt to kamper mer enn Peterborough (nummer 2) og Sunderland.

Pompey er nede på 10. plass, men har spilt to kamper færre enn Charlton (6. plass) og Gillingham (9. plass). De tre øverste kan vi trolig glemme. Derfor er det i Pompeys interesse at Sunderland slår Lincoln. Vår motstander Ipswich på 7. plass blir passert med seier lørdag.

Vi får videre håpe at Doncaster, Charlton og Oxford avgir poeng. Det er stor konkurranse om play-off-plassene, men det er tett og om Pompey finner formen igjen er en play-off-plass absolutt innen rekkevidde.