2021: Opptakt Portsmouth – Peterborough

Kan 2.000 Pompey-fans løfte spillerne til tre viktige poeng mot opprykksrival Peterborough United?


NYHETER: Endelig er det lov med tilskuere på kamper i England igjen. Et system som deler områdene inn i tre kategorier, etter hvor mye smitte det er der, gjør at Portsmouth er i en såkalt “Tier 2 Region”. Det betyr at Pompey får ha 2.000 tilskuere inne. De områdene med minst smitte kan få ha 4.000 tilskuere, mens de områdene med mest smitte fortsatt ikke får ha tilskuere.

Med supportere tilbake på Fratton Park, er det mange spørsmål. Pompey har derfor en Q&A på sin hjemmeside beregnet på de 2.000 som har fått billett. Den kan leses her.

Pompey har vært bedre borte enn hjemme denne sesongen, og det har vært spekulert i at fraværet av supportere på Fratton Park har vært hovedårsaken til de mange svake resultatene på hjemmebane. Nå blir det i alle fall 2.000 tilskuere – alle billettene er naturlig nok solgt slik at det blir utsolgt – og forhåpentligvis blir det litt stemning og lyd fra fansen.

Det er nesten ni måneder siden sist det var tilskuere på Fratton Park, og det er en av våre hovedrivaler om opprykksplassene som kommer på besøk. Peterborough har som Pompey ambisjoner om opprykk. Nå kommer begge lag fra skuffende midtuketap på bortebane mot lag som trolig vil ende rundt midten på tabellen.

Avspark er klokka 16.00 lørdag og kampen kan ses på iFollow.

 

Peterborough – litt fakta

Peterborough United er en ung klubb, sammenliknet blant annet med oss. Stiftet i 1934, og dermed 86 år.

Klubben er fra byen Peterborough – en by i Øst-England med rundt 200.000 innbyggere. Det er den største byen i East Anglia og er en katedralby. Byen er ganske flat landskapsmessig, og faktisk ligger deler av byen under havnivået.

Peterboroughs lokalrivaler er tradisjonelt Northampton og Cambridge, men de siste årene har også MK Dons blitt en rival for The Posh, som klubben kalles.

Helt siden klubben ble stiftet i 1934 har de spilt sine hjemmekamper på London Road Stadium. Det er en stadion med kapasitet på rundt 15.000.

Peterborough har aldri spilt på øverste nivå, men har vært i det som heter Championship noen sesonger. Det er likevel først og fremst i nåværende League One og League Two klubben har vært. I 2008/09 ble de nummer to og rykket direkte opp fra nåværende League One, mens de har rykket opp via play-off fra denne divisjonen i 19991/92 og 2010/11. League Two, selv om divisjonen het noe annet da, har de vunnet to ganger. I 1960/61 og 1973/74.

Beste resultat i FA-cupen er en kvartfinale i 1964/65. Beste resultat i ligacupen er en semifinale i 1965/66, mens Peterborough vant EFL Trophy (Football League Trophy) i 2013/14.

 

Peterboroughs sesongstart

Peterborough lå fram til forrige serierunde på direkte opprykk, men har i likhet med Pompey vært variable i sine prestasjoner. Ni seire, én uavgjort og fem tap er fasit på de 15 første kampene. Det er tre poeng mer enn Pompey og laget ligger på 3. plass før helgens serierunde. Det betyr at Pompey passerer Peterborough på tabellen med seier, ettersom Pompey har bedre målforskjell enn alle andre lag i divisjonen enn serieleder Hull.

Peterborough startet sesongen med et skuffende tap borte mot Accrington Stanley, mens slo tilbake i 2. serierunde med seier 2-1 hjemme mot Fleetwood, forrige sesongs tapende finalist i play-off. Det ble så tap igjen i neste serierunde. Sunderland slo Peterborough 1-0 i Sunderland.

I oktober slo Peterborough til med seks seire og én uavgjort på de sju seriekampene. De spilte uavgjort hjemme mot Burton, men slo Swindon, Northampton, Oxford, Wigan, Hull og Shrewsbury. Seieren mot Hull var også på bortebane.

November ble ikke like god for P’boro. Det startet med seier borte mot Bristol Rovers, men deretter har det blitt tap både mot Crewe, Blackpool og Chorley (FA-cupen). Mellom disse tapene ble det en seier mot Plymouth.

På onsdag startet Peterborough desember med å tape borte mot AFC Wimbledon. Dermed mistet de 2. plassen, som gir direkte opprykk, til Lincoln City. Peterborough har dermed tapt tre av sine fire siste kamper.

 

Siste nytt fra Peterborough

Dan Butler gikk gradene i Pompey og spilte 54 førstelagskamper for oss mellom 2012 og 2015. Han ble derimot ikke regnet som god nok etter det og fikk forlate Pompey til fordel for Torquay United. Nå er han i Peterborough United, men akkurat denne kampen får han ikke med seg. Venstrebacken er ute med skade.

Joe Ward er også ute med skade hos Peterborough. Ricky-Jade Jones skal være aktuell igjen etter skade. Tilbake fra skade er også vår tidligere høyreback Nathan Thompson, samt spissen Jonson Clarke-Harris. De gjorde begge comeback mot AFC Wimbledon på onsdag.

Jonson Clarke-Harris er klubbens toppscorer så langt denne sesongen med åtte mål. Siriki Dembele har seks mål og Jack Taylor har fem. Ingen andre spillere har mer enn to scoringer. Clarke-Harris sine åtte seriemål er nest flest i League One. Kun John Marquis (9) har flere.

Joe Ward, som er ute med skade, har flest assists med seks. Dembele har fire og Dan Butler tre. Ward er med sine seks assists nummer to på assistlisten i League One.

 

Peterborough-manageren

48 år gamle Darren Ferguson er et kjent navn for de som har fulgt godt med på engelsk fotball de siste årene. I tillegg til å være sønn av legendariske Sir Alex Ferguson, har Darren Ferguson vært manager i Peterborough i to tidligere perioder.

Som spiller gikk han gradene i Manchester United (fikk 27 A-lagskamper) før han spilte for Wolverhampton, Sparta Rotterdam, Wrexham og nettopp Peterborough United. Han spilte u-landskamper for Skottland.

I 2007 ble han ansatt som spillende manager i Peterborough. Etter å ha ledet klubben til en 10. plass i League Two i sin første sesong, ble det opprykk året etter – i hans første fulle sesong som manager. Han ledet da Peterborough til 2. plass i divisjonen.

Han fulgte opp med nytt opprykk sesongen etter. Peterborough endte på 2. plass i League One i 2008/09 og dermed Championship-fotball i 2009/10. I november 2009 ble han enig med klubben om å forlate jobben. Peterborough var da på siste plass i Championship.

I januar 2010, ble Ferguson så manager for Preston North End i Championship, men det ble under ett år i managerstolen i Preston. I desember 2010 fikk han sparken. Preston var da sist i Championship.

I årene 2011-2015 var Darren Ferguson så manager i Peterborough igjen – hans andre periode i klubben. Da han overtok i januar 2011, var Peterborough sju poeng fra play-off, men det endte med opprykk da Peterborough vant play-off-finalen på Old Trafford 3-0 mot Huddersfield.

Denne gangen ble det to sesonger i Championship før det ble nytt nedrykk. Peterborough rykket ned med 54 poeng. Det er til dags dato den høyeste poengsummen noen har rykket ned med fra Championship. I februar 2015 ble Ferguson igjen enig med Peterborough om å avslutte arbeidsforholdet. Det skjedde etter 0-3 for MK Dons i League One. Peterborough var da på 15. plass på tabellen.

Åtte måneder senere fikk Ferguson seg ny managerjobb. Nå for League One-klubben Doncaster Rovers. Her var Ferguson fra 2015 til 2018. Han rykket ned til League Two i sin første sesong, men rykket opp på første forsøk. Etter 15. plass i comebacksesongen i League One, trakk han seg fra managerjobben i juni 2018.

I januar 2o19, ble han igjen ansatt som Peterborough-manager. Han er dermed i gang med sin tredje periode som Peterborough-manager.

 

Hvordan ser det ut hos oss?

Michael Jacobs er fortsatt uaktuell grunnet skade, men den offensive midtbanespilleren skal være klar til å begynne å trene kommende uke.

Sannsynligvis og forhåpentligvis fortsetter Pompey å kjøre 4-4-2 med en spisspartner for toppscorer John Marquis. Selv om det har vært en stor suksess å kjøre to på topp, har Jackett overrasket negativt med å gå bort fra det i enkelte kamper den siste tiden. Dermed har Marquis igjen blitt alene og usynlig.

Sannsynlig startellever er MacGillivray – Johnson, Raggett, Whatmough, Brown – Williams, Naylor, Cannon, Curtis – Harness, Marquis.

Jackett pleier likevel å overraske. Pring på venstreback og Harrison på topp, er nok de som er nærmest en plass i startelleveren. Får Harrison plass på topp med Marquis, ryker trolig Williams ut av laget og Harness tar plass på høyrekanten.

 

Kenny Jacketts tanker om kampen

“It’s good for football overall, but it’s massive for our players that they’ll be there and driving us on. It’s an excellent step. The way the fans get behind this team is a massive thing, although I’m sure all sides will want their own supporters there because it’s a big part of the game.

A good home record is something they contribute to – there’s no doubt about that – and we were unbeaten at Fratton Park when last season was suspended. We’d got to the middle of March and so that really was a fantastic achievement – and one we’re very proud of. If we’re going to be successful this time around, then it’s something that we’re certainly going to need to replicate.

It has been strange playing behind closed doors, but this virus is unique and has affected every industry – not just football. There are signs now that we might be coming through it and hopefully the sport can recover, with fans returning a big part of that.

Peterborough are one of the sides who are up there in the table and have got a very strong team. We’re disappointed with the Blackpool game on Tuesday and we can certainly play better, so we’re looking to bounce back. There’s a lot of capability in our squad and I’ve got confidence and faith in them that they can be successful this season.”

 

Noen ord fra Peterborough-manager Darren Ferguson

“Portsmouth is always a tough place to go and they will be backed by 2,000 supporters so there will be some form of atmosphere inside the stadium. Kenny Jackett is an experienced manager and has been successful at this level and they have good attacking options. I have watched three of their games including Tuesday at Blackpool and they have gone with several different permutations in attack.

We know that we need to be better in both boxes. We have conceded too many goals and only kept a clean sheet in one of the last seven matches. We also know that we need to be more ruthless in front of goal and start taking our opportunities when they come. We are having a bit of a blip, we know that, but we also know that can change very quickly.”

 

De andre kampene denne serierunden

Det spilles flere andre interessante kamper denne serierunden. Serieleder Hull skal møte Oxford på bortebane, mens Lincoln (2. plass) skal spille borte mot Rochdale. Vi merker oss ellers at Charlton har borte mot Shrewsbury, Ipswich mot Plymouth, mens Sunderland og Fleetwood spiller hjemme mot henholdsvis Wigan og Blackpool. Ha også et øye med Accrington Stanley, som har flere kamper til gode. De spiller hjemme mot MK Dons.

Serierundens hovedkamp er det nok ikke bare våre subjektive øyne som mener spilles på Fratton Park. Pompey mot Peterborough er rundens toppkamp.

Gillingham v Swindon (14.00)
Accrington v MK Dons
AFC Wimbledon v Bristol Rovers
Burton v Crewe
Fleetwood v Blackpool
Northampton v Doncaster
Oxford v Hull
Plymouth v Ipswich
Rochdale v Lincoln
Shrewsbury v Charlton
Sunderland v Wigan