2020-21: Opptakt Portsmouth – Colchester (EFL Trophy)

Litt viktigere enn en treningskamp.


FORHÅNDSSAK: Portsmouth er regjerende mester i denne litt spesielle cupen som involverer lagene fra nivå 3 og 4 samt U-21 lag fra de øverste to divisjonene. Pompey er som de fleste vet regjerende mestre, etter den minnerike seieren over Sunderland på Wembley i 2019. Fjoråret kunne gitt enda et trofe men finalen mot Salford ble utsatt på grunn av Korona, og det er usikkert om det noengang når – og om – den noengang vil bli spilt.

I årets utgave av cupen skal Portsmouth møte West Hams U-21 lag, Southend og altså Colchester. I en sesong som allerede er sterkt komprimert må alle lag gjøre noen prioriteringer, og det er ekstra usikkert i år hvor mye de ulike lagene vil satse på denne tredje viktigste cupen. Samtidig er det en forpliktelse i det å være regjerende mestre, og på samme måte som lagene i Tour de France alltid vil jobbe hardt for å beholde den gule trøyen vil nok Kenny Jackett sende utpå et ganske så slagkraftig lag på Fratton Park tirsdag kveld. Det er ingen grunn til å hvile spillere så tidlig i sesongen, og kampene i EFL Trophy gir manageren mulighet til å få finsiktet de 11 som antagelig får starte når ligaen begynner.

 

Litt om Colchester United Football Club:

En rask rundspørring i min omgangskrets tyder på at folk flest vet nokså lite om både byen og fotballaget Colchester. Laget fra Essex er en relativt fersk klubb, stiftet i 1937, og medlem av The Football League siden 1950. De oppnådde sin beste ligaplassering i 2007 da de spilte i Championship og endte på 10. plass der. Hjemmebanen heter Colchester Community Stadium og har plass til ca 10.000 tilskuere. Så fullt er det imidlertid sjelden, med mindre man spiller mot naborivaler som Ipswich, Southend eller Norwich.

Dagens Colchesterlag ledes av Steve Ball og har i hvert fall et kjent navn i lagoppstillingen: Paris Cowan-Hall har rukket å bli 29 år, og kom til klubben fra Wycombe foran forrige sesong. Det ble imidlertid med 10 kamper og 2 mål i debutsesongen. Luke Gambin er en annen spiller som noen kanskje har hørt om den siste uken. Han hadde to assist for Malta da de tapte 2-3 mot Færøyene og spilte også 90 minutter mot Latvia.

Laget har nylig hentet inn en ung angrepspiller, Martell Taylor-Crossdale, på lån fra Fulham. 20-åringen har aldersbestemte landskamper for England og har gjort seg bemerket i Chelseas ungdomsavdeling blant annet gjennom å vinne U18 Premier League, U18 FA cup og UEFA U18 League. Det blir spennende å se om han kan levere også på seniornivå.

Colchester spilte playoff om opprykk til League One forrige sesong, men i likhet med oss snublet de i det første hinderet i to kamper mot Exter. Laget til Steve Ball tapte forøvrig 3-1 mot Reading i Carabao Cup sist lørdag. De har noen skadeproblemer, med Luke Norris, Tom Lapslie og Diaz Wright satt på sidelinjen.

Situasjonen hos oss:

Pompey har styrket forsvaret, og både venstreback Cameron Pring og sist ankomne Callum Johnson har nok lyst å vise seg frem. Så spørs det hvordan manageren tenker. Han trenger ikke hvile spillere så tidlig i sesongen. Det er derfor grunn til å tro at startelleveren vil ligne på det laget som også starter i ligaen, med noen forandringer.

I cupkampen mot Stevenage var det mange som underpresterte, og det bør være duket for noen endringer. Alex Bass er usikker til kampen, så mye tyder på at Kenny Jackett beholder Craig MacGillivray i mål. Forsvaret var helt i feriemodus i starten av Stevenagekampen, så ingen i den bakre fireren kan føle seg helt trygg på fornyet tillit. Reeco Hackett-Fairchild og Ellis Harrison har begge vært skadet, men skal være spilleklare, så Jackett har mange spillere å velge blant.

 

Tidligere oppgjør:

Lagene har kun møttes 10 ganger, og det er faktisk Colchester som har den beste statistikken med 5 seire mot Pompey sine 3. De to siste oppgjørene har imidlertid endt med seier til Pompey, senest i mars 2017 da laget som senere rykket opp vant hele 4-0. Det er lov å håpe på at den gode trenden fortsetter, men det krever en betydelig forbedring fra Stevenage-kampen.

Kampen vil vare i 90 minutter, og dersom det står uavgjort vil man kunne hente et bonuspoeng gjennom å vinne straaffesparkkonkurransen.

 

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“We want to build a good platform for that first League One game, while we’ve also used this competition to develop players.”

“Our priority is the league – we always know that – but we want to win every game that comes along and this one is no different.”

“We want to avoid any injuries if we can and also look to build some rhythm because you want to make a fast start to the season.”

Se hele intervjuet med Kenny Jackett her