2019-20: Portsmouth – Arsenal 0-2 (FA Cup 5. runde)

Til tross for god førsteomgang, ble gjestene fra øverste divisjon for sterke.

Det ble til slutt et 0-2 tap for Arsenal i mandagens FA Cup-kamp på Fratton Park og vi er nå ute av FA Cupen. I første omgang kunne det lenge se ut til at vi kunne servere en cupbombe, da vi spilte veldig godt. Et mål like i mot før pause og et nytt mål i mot tidlig i andre omgang knuste ambisjonene om avansement. Nå er det full fokus på serien!

En rekke av spillerne som vanligvis er å se var henvist til benken før dette oppgjøret. Dette er inkludert våre to mestscorende spillere Ronan Curtis og John Marquis. Det er vanskelig å si om dette bør tolkes som et signal fra manager Kenny Jackett om at opprykk til Championship har førsteprioritet, eller om han har såpass tiltro til at stallen er bred nok til å kunne rotere i så stor grad. Jeg tror det finnes overveiende argumenter for førstnevnte.

Kaptein Gareth Evans før innmarsjen. Foran han står kveldens dommer Mike Dean.

Om kampen:

Kampen startet med et aggressivt hjemmelag som gikk rett i angrep og var småfarlig frempå opptil flere ganger. Vi vant mye ballen høyt oppe i banen, noe som skapte gode angrepsmuligheter. Både Ellis Harrison og Gareth Evans kom til sjanser i åpningsminuttene, uten at noen av dem sjokkerende nære til å score.

Men Arsenal kom også til gode sjanser. Reiss Nelson får med seg ballen inn i 16-meteren, da han kommer til dødlinjen spiller han ballen ut til Gabriel Martinelli. En stor sjanse, men Martinelli timer ikke løpet godt nok og får header ballen godt over Alex Bass sitt mål.

Marcus Harness var frisk denne kampen og hadde mange gode involveringer i første omgang. Skuddene var dog for lite presise, og vi klarte aldri å teste Emilano Martinez i Arsenal-målet. Også Gareth Evans hadde to skuddforsøk i denne perioden, men ingen av de var i nærheten av å treffe mål.

Også Arsenal-spillere hadde problemer med å fininnstille skuddfoten. Utover i første omgang bidrar David Luiz med en flott gjennombruddspasning til Edward Nketiah som smeller ballen langt til sides for målet på 8-9 meters avstand. Selvsagt til stor applaus fra Pompeyfansen.

Førsteomgang var relativ jevn. Pompey kom til flest sjanser, uten at sjansene de kom til var særlig store. Vi var fullt på høyde med Arsenal i denne omgangen, om ikke enda bedre. Vi spilte offensiv og uredd fotball, gjorde en god jobb med å bryte spillet høyt i banen og var nøyaktige i pasningsspillet. Ingen vet hvordan kampen ville endt dersom vi hadde fått uttelling på en av sjansene i første omgang, men det hadde på ingen måte vært ufortjent om vi hadde gått ledende inn i pausen.

Men slik som verden ellers er ikke fotballen rettferdig, noe denne førsteomgangen er nok et eksempel på. En skade på Lucas Torreira tidligere i kampen førte til hele fem minutter tilleggstid – og det var helt på slutten av tilleggstiden målet skulle komme. Da Reiss Nelson mottokk ballen ikke langt unna høyre hjørneflagg fikk han upresset komme med et lavt innlegg inn i 16-meteren. Der stod den Greske midstopperen (som spilte høyreback for anledningen) Sokratis Papastathopoulos og hamret ballen inn bak Alex Bass.

Pause 0-1

Portsmouth var førstemann i angrep etter hvilen. Jeg kan ikke huske sist gang jeg så Portsmouth ikke spille mot Fratton End i 2 omgang, men dette var altså tilfelle i denne kampen. Ryan Williams mottar ballen innenfor 16-meteren lengst unna Fratton End, men symptomene fra førsteomgang hang igjen også i 2 omgang – avslutningen fra Australieren var altfor svak.

I stedet skulle Arsenal doble ledelsen. Steve Seddon klarer ikke å følge Reiss Nelson som hurtig tar seg nedover høyresiden, Nelsons innlegg treffer Nketiah som noe heldig klarer å tuppe ballen forbi Alex Bass. 0-2 og det skal mye til for å hente dette opp.

Kenny Jackett hadde ikke gitt opp og etter 67 minutter byttes våre to toppscorere Ronan Curtis og John Marquis inn for Ellis Harrison og Marcus Harness i håp om å få uttelling på sjansene. Curtis prøver seg på et skudd fra 17 meter kort tid etter han var blitt byttet innpå – men heller ikke Curtis sitt skudd tester Martinez nevneverdig.

I andre omgang var Arsenal bedre enn oss på det mest. Det var tydelig at de fikk senket skuldrene etter to scoringer og dermed kunne holde ballen mye i laget, uten å måtte skape særlig mye offensivt. Arsenal hadde ekstremt mye ballbesittelse i andre omgang, og vi ble løpende i mellom.

Andy Cannon fikk også 15 minutter spilletid, da han erstattet Gareth Evans etter 75 minutter. Cannon kom også til en skuddmulighet på slutten av kampen, men klarte ikke å presse skuddet ned, og ballen føk en god meter over tverrliggeren.

Marcus Harness spilte en god kamp mot Arsenal. Her i duell mot Sokratis.

FA Cup 5. runde, Fratton Park, 02.03.2020

Portsmouth – Arsenal 0-2 (0-1)

45 min. (+4) 0-1 Sokratis

51 min. 0-2 Nketiah

Lagoppstillingen (4-2-3-1): Bass, McRorie, Bolton, Burgess, Seddon. Close, McGeehan, Evans (Cannon 75′). Harness (Curtis 67′), Williams, Harrison (Marquis 67′).

Benken: MacGillivray, Whatmough, Raggett, Naylor, Curtis, Cannon, Marquis.

Gult kort: McGeehan.

Tilskuere: 18,839 (2206 bortefans)

I klippene under kan du se høydepunktene fra kampen, og høre intervjuet med Kenny Jackett tatt etter kampen.