2019-20: Portsmouth – Sunderland 2-0

Forsvar er det beste angrep!


Christian Burgess spilte sin 200. kamp for Portsmouth. Og hvilket jubileum det ble for mannen som var et tredjevalg på stopperplass det meste av fjorårssesongen. Burgess bidro til å holde nullen og satte samtidig inn det viktige 1-0 målet. I andre omgang var det forsvarskollega James Bolton sin tur til å score. Og da Sunderland måtte fullføre kampen med 10 mann kunne Pompey kontrollere inn en svært viktig hjemmeseier.

De tre poengene førte til at lagene byttet plass på tabellen, og Portsmouth innehar nå den viktige 6. plassen. To av de andre opprykkskandidatene tapte. Samtidig er laget til Kenny Jackett virkelig i dytten, og med opptil flere kamper tilgode er det ingen tvil om at direkte opprykk er et realistisk mål.

 

1. omgang

Kenny Jackett hadde gjort en forandring på laget som slo Lincoln. Cameron McGeehan kom inn for Ben Close på midtbanen. Fratton Park var fullsatt, men det var bortelaget som hadde de første sjansene i kampen. Først fikk Charlie Wyke en mulighet. Senere var det Chris Maguire, med en fortid i Pompey, som ikke traff målet da han fikk en stor sjanse i det 14. minutt. Burgess fikk headet unna. 5 minutter senere smalt ballen i stolpen og traff ryggen til hjemmelagets keeper Alex Bass. Skuddet fra Luke O’Nien hadde kanskje fortjent en bedre skjebne.

I det 25. minutt var det imidlertid Pompey som kunne juble. Ronan Curtis skapte som vanlig mye på sin venstre kant. Han fikk frispark og la et presist innlegg som jubilanten Burgess kunne styre inn med hodet. Fratton Park eksploderte og like etterpå kunne det stått 2 – 0 da John Marquis fikk en god mulighet. Nå fulgte en god periode for hjemmelaget, og både Curtis og Andy Cannon hadde sine sjanser.

Mot slutten av omgangen ble det litt ekstra temperatur etter en duell mellom keeper Bass og Charlie Wyke. Sunderland ville ha straffe, men Bass var nok først på ballen. Det endte med gule kort til Lynden Gooch og Steve Seddon. Omgangen ebbet ut med 1 – 0.

 

2. omgang

Begge lag gjorde et bytte i pausen. Ellis Harrison kom inn for John Marquis mens bortelaget satte inn Kyle Lafferty for Charlie Wyke. Det var Portsmouth som kom best igang da Ryan Williams sin heading gikk like utenfor. Innlegget kom fra James Bolton, en annen forsvarsspiller som har fått mye kritikk. Få minutter senere var det nettopp Bolton som roet nervene med sin 2 – 0 scoring etter nok et presist innlegg fra Curtis. Forsvarerne var visst de beste angriperne denne dagen.

Hjemmelaget fortsatte å kjøre kampen, og Sunderland hang litt i tauene. Nok et innlegg fra Curtis ble headet tilbake til Harrison men hjemmelagets gode keeper Jon McLaughlin avverget. Andy Cannon prøvde seg først med et skudd, deretter la han ballen til rette for Sean Raggett, som ikke var like treffsikker som sine forsvarskolleger.

Pompey imponerte stort i denne perioden, og var særlig gode i gjenvinninsfasen etter å ha mistet ballen. Sunderland klarte aldri å etablere noe skikkelig angrepsspill. The Black Cats manager Phil Parkinson byttet to nye spillere etter knappe 70 minutter. Dette skulle senere vise seg å bli skjebnesvangert. Med 10 minutter igjen av kampen kolliderte bortelagets keeper med sin egen forsvarsspiller Joel Lynch. Han ble liggende lenge før helsepersonell kunne frakte ham ut på båre. Det ble lagt til hele 9 minutter etter hendelsen, men det hjalp lite for Sunderland som hadde brukt opp byttene og måtte fullføre med 10 mann.

Pompey hadde grei kontroll på kampen med 11 mot 11 og fikk en enda enklere jobb med å cruise inn til 3 svært så verdifulle poeng. Harrison rakk å sette McLaughlin på enda en prøve før dommeren blåste av kampen. Hjemmelaget var nærmere både 3 og 4 enn bortelaget var en redusering.

 

Hva kan vi ta med oss fra kampen?

Dette var en kamp vi absolutt ikke måttet tape, og mange supportere ville nok vært rimelig fornøyd også med uavgjort. Når vi så vinner overbevisende 2-0 og har los på direkte opprykk er det rimelig å anta at det feires heftig på pubene i Portsmouth og omegn.

Kenny Jackett må bruke alle sine pedagogiske evner for å få spillerne ned på jorden igjen. Kampen sto og vippet frem til 1-0 målet, og Pompey er ikke bedre enn at man kan skli på et bananskall allerede i neste kamp, borte mot Tranmere. Senere i februar venter vanskelige bortekamper mot Coventry og Fleetwood, og innimellom det tette ligaprogrammet venter cupkamper mot Exeter og Arsenal. Det er altså lov å suge på karamellen, men man må huske på at ingen rykker opp i februar.

 

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“Sunderland are an excellent side themselves, so to overcome them meant we had to play very well.”

“There were many chances in the first half at both ends – I thought that they were as dangerous as we were. Both keepers had quite a bit to do.”

“I was pleased with how we did after the break and we could have put a few more opportunities away.”

“But we got the second goal and that was enough. It was a pleasing performance overall and we did very well.”

“The division has been very open this season and there are some great sides in there, but I’m pleased that we’re in with a shout at the start of February.”

Du kan se hele intervjuet med Kenny Jackett her:

Jubilant og målscorer Christian Burgess:

Og du kan se intervju med Sunderland manager Phil Parkinson her:

https://www.safc.com/news/team-news/2020/february/portsmouth/parkinson-post-portsmouth

 

League One, Fratton Park, 1. februar 2020:

Portsmouth – Sunderland 2-0 (1-0)

25. min 1- 0 Christian Burgess

52. min 2-0 James Bolton

Portsmouth: Bass; Bolton, Burgess, Raggett, Seddon; Naylor (kaptein), McGeehan; Williams, Cannon (Close 90+5), Curtis; Marquis (Harrison 46)

Gule kort: Seddon, Raggett

Ubenyttede reserver: MacGillivray, Whatmough, Brown, McCrorie, Harness

Tilskuere: 18,531 (1,819 bortefans)

Christian Burgess header inn 1-0

 

Ronan Curtis ble forsøkt stoppet med alle midler

 

En Marquis sandwich?

 

Cameron McGeehan fikk sjansen fra start