Farvel til fire kjære Pompey-personligheter

I desember gikk hele fire kjære Pompey-personligheter bort.


NYHETER: Jim Smith, John Jenkins MBE, Ron Saunders og Elaine Giles. De har alle fire berørt mange og gledet mange på og rundt Fratton Park. I de siste ukene av 2019 gikk de bort alle fire.

De tre førstnevnte ble minnet med ett minutts applaus da vi møtte Ipswich på Fratton Park i vår siste hjemmekamp før jul. Kort tid etter døde også Elaine Giles.

Feiret 100-årsdagen sin i november

I november feiret John Jenkins MBE sin 100-årsdag på Fratton Park. Jenkins har også vært sentral på Fratton Park i alle krigsmarkeringer som har vært de senere årene.

Pompey-supporteren John Jenkins MBE var veteran fra andre verdenskrig hvor han tok del i den allierte invasjonen i Normandie (D-dagen) i 1944. Han jobbet senere i mange år på Fratton Park.

Pompey skrev dette minneordet om Jenkins i forbindelse med hans død: Minneord

The Bald Eagle

10. desember døde Jim Smith, vår tidligere manager, 79 år gammel. Smith var manager i Pompey fra 1991 til 1995. Det var med andre ord han som var manager da undertegnede startet supporterklubben for Pompey, og flere av våre medlemmer ble glad i Pompey i tiden da Smith var manager.

Undertegnede fikk først øynene opp for Pompey da det unge laget til Jim Smith var svært nær å slå Liverpool ut av FA-cupen i semifinalen i 1992. Nå ble det til slutt tap på straffesparkkonkurranse i omkampen av semifinalen. Pompey mistet stjerneskuddet Darren Anderton til Tottenham etter sesongen, men Smith bygget et spennende lag som var målforskjell fra opprykk til Premier League i 1992/93.

I løpet av denne sesongen stiftet undertegnede supporterklubben vår, og sesongen etter tok jeg turen til Portsmouth sammen med min daværende klassekamerat Lars Håvik. Da vi var innom Fratton Park for å kjøpe billetter til hjemmekampen mot Millwall noen dager senere, begynte tydeligvis ryktene å gå om at det var nordmenn til stede. Mens vi ble vist litt rundt av en vennlig ansatt, fikk vi i alle fall beskjed om at manageren ville se oss. Vi ble vist inn på kontoret til Jim Smith, og Pompey-manageren tok seg svært god tid. I nærmere 45 minutter satt vi og pratet fotball med mannen som legendariske Pompey-spillere som Paul Walsh og Alan McLoughlin har beskrevet som den beste manageren de har hatt.

LES OGSÅ: Reisebrev fra 1993/94 – Joakims første Pompey-tur

Smith ledet Derby til Premier League etter å ha forlatt Pompey i 1995, men han returnerte til Fratton Park da Harry Redknapp ble Pompey-manager. Sammen med Redknapp opplevde han i 2002/03 opprykk til Premier League.

Helt nederst i denne artikkelen finner dere ett av brevene undertegnede fikk fra Jim Smith i supporterklubbens oppstart.

 

Scoret 156 mål for Pompey

Første lørdag i desember døde Ron Saunders. Den tidligere spissen døde 87 år gammel. Han scoret hele 156 mål på 258 kamper i løpet av sine seks sesonger for Pompey. Han ble senere innlemmet i klubbens Hall of Fame.

Han ble kjøpt fra Gillingham for 8000 pund i 1958. Saunders var i sine sesonger Pompeys fremste lyspunkt ettersom han gjorde det veldig bra selv, til tross for at Pompey rykket ned fra 1. divisjon (øverste divisjon) til 3. divisjon i løpet av tre år. I 1961/62 scoret han 26 seriemål da Pompey vant 3. divisjon og rykket opp igjen til nest øverste divisjon. Han ble toppscorer i 2. divisjon sesongen etter med hele 34 mål. I 1964/65 ble han kontroversielt solgt til Millwall, og han spilte senere også for Charlton.

Saunders ble senere en suksessfull manager. Han førte blant annet Aston Villa til opprykk til 1. divisjon og deretter seier både i ligacupen og serien. Dette var Villas første ligatittel på over 70 år. Han trakk seg som manager midt i den påfølgende sesongen på grunn av uenigheter med styre. Villa var da i kvartfinalen i europacupen. Hans assistent, Tony Barton, overtok og ledet faktisk det Villa-laget til seier i serievinnercupen (nåværende Champions League).

Barton ble senere manager også for Birmingham og WBA, mens han var manager for Yeovil, Oxford, Norwich og Manchester City før han ble Aston Villa-manager.

 

Vår kontaktperson på billettkontoret

Kort tid etter at Pompey hadde hatt ett minutts applaus for de tre, kom meldingen om at Elaine Giles var død. Giles var mangeårig sjef på Pompeys billettkontor, og hun var også vår direktekontakt i mange år.

Giles var hjelpsomheten selv og sørget alltid for at vi fikk billetter til våre medlemmer på alle kampene vi ønsket. Dette også i Premier League og kamper på Wembley hvor etterspørselen var svært stor.

Giles var pensjonert nå og bodde i Spania med sin mann. Hun fikk vite i juni at hun hadde kreft og døde like før jul, 70 år gammel.