2019-20: Portsmouth – Tranmere Rovers 2-0

3 poeng tross sjansesløseri


Pompey sikret sesongens første trepoenger med en relativt komfortabel 2-0 seier mot nyopprykkede Tranmere Rovers. Midtbaneduoen Ben Close og Tom Naylor scoret hvert sitt mål i hver sin omgang. Manager Kenny Jackett er nok likevel bare mellomfornøyd for laget hans sløste med sjansene og burde ha avgjort kampen tidligere.

 

Første omgang

Portsmouth stilte med det samme laget som slo Birmingham 3-0 tidligere i uken mens Tranmere hadde gjort noen endringer fra sin seriepremiere og ryddet plass til Kane Wilson, Darren Potter og Morgan Ferrier.

Begge lagene prøvde å ta tak i kampen, men det virket som om særlig hjemmelaget slet med å finne ut av de vekslende vindforholdene på Fratton Park. Tranmere hadde ballen mest i starten, uten å skape noen sjanser. Etter 7 minutter satte Ronan Curtis fart på sin venstre side, kombinerte fint med Andy Cannon og fikk avgårde et godt skudd som keeper Scott Davies måtte gi retur på. Curtis fikk en ny sjanse på returen, men også den avslutningen ble blokkert. Kampens første mulighet.

Tranmere hadde ingen plager om å legge seg lavt og var helt på høyde med Pompey spillemessig. Da omgangen var halvspilt begynte imidlertid hjemmelaget å feste grepet. Tom Naylor fikk drømmetreff på en volley fra over 20 meter men keeper Davies gjorde en god redning. Like etterpå var det klart for 1-0. En corner fra høyre ble slått ut i feltet av bortelagets keeper, som dermed havnet på halvdistanse. En klarering havnet i beina på Ben Close som viste utsøkt avslutningsteknikk da han plasserte ballen over alle og i krysset. Han andre praktscoring på 5 dager.

Portsmouth hadde flere muligheter i de påfølgende minuttene før Rovers kom seg litt mer inn i kampen igjen frem mot pause. Hjemmelaget hadde vært best og tok med seg en fortjent 1-0 ledelse til pause.

 

Andre omgang

Kenny Jackett gjorde et bytte i pausen. Nyinnkjøpte John Marquis kom inn for Ellis Harrison, som ikke hadde fått til all verden. Marquis gjorde seg raskt bemerket og satte ballen i mål etter 8 minutter, men dommeren hadde allerede blåst for frispark fordel Tranmere. I mellomtiden hadde Naylor pådratt seg et gult kort og Anton Walkes beviste hvorfor han er forsvarer og ikke angriper da han fikk en god sjanse men blåste ballen høyt over målet.

Venstreback Lee Brown følte også behov for å vise hvorfor han enda ikke har scoret mål for Pompey da han skjøt utenfor fra kort hold etter fint angrepspill. Da var det spilt knappe 10 minutter av 2. omgangen og hjemmelaget så ut til å ha full kontroll.

Tranmere gjorde to bytter i løpet av kort tid. Corey Blackett-Taylor kom inn for Connor Jennings og Stefan Payne avløste Morgan Ferrier. Byttene hjalp Rovers inn i kampen igjen og banespillet jevnet seg ut. Likevel hadde Pompey den største sjansen i perioden da Andy Cannon dundret ballen i stolpen fra kort hold. La oss håpe han får et lynkurs i avslutningsteknikk av midtbanekollega Ben Close for der burde det stått 2-0.

Tranmere var farlige på sine hjørnespark, særlig gjennom sin midtstopper Emmanuel Monthe. Kieron Morris fikk også testet keeper MacGillivray med et godt skudd. I denne perioden bølget spillet frem og tilbake og kampen var nokså åpen. Ronan Curtis fikk blant annet en scoring annulert for offside. Brett Pitman kom inn for Andy Cannon, et signal om at Kenny Jackett ville jakte mål nr 2.

2-0 målet kom i det som var bortelagets beste periode. Midtstopper Paul Downing steg til værs på en corner og ballen så ut til å gå i mål men ble klarert på streken. Tom Naylor var imidlertid våken og pirket inn ballen fra kort hold. Med et kvarter igjen av ordinær tid så det stygt ut for Tranmere.

Det siste kvarteret ble sjanserikt begge veier og Pompey hadde store rom å boltre seg i. Presisjonen i angrepsspillet, og særlig avslutningene, var imidlertid for dårlig. Pitman traff imidlertid meget godt på en retur fra egen avslutning og ballen var på vei mot mål. Typisk nok var det lagkamerat Downing som høyst ufrivillig reddet på streken med bakhodet.

 

Hva kan vi ta med oss fra kampen?

Det må være betryggende for Kenny Jackett at de første 3 poengene er på konto og at laget holdt nullen. Det er også godt å se at vi har midtbanespillere som vet hvor målet står når det ikke klaffer helt for trioen på topp. Scoringen til Ben Close var “pure class” og Tom Naylor var på rett plass til rett tid da vi behøvde å punktere kampen.

Samtidig må det være et tankekors at vi ikke scorer flere mål i en kamp hvor vi får så mye rom som idag. Det manglet presisjon i den avgjørende fasen og alt for mange gode innleggsituasjoner havnet bak mål. Marcus Harness ville mye, men fikk lite til. Ellis Harrison gikk ut i pausen. Ronan Curtis var aktiv, men ikke alltid like god venn med ballen som i starten av fjorårsesongen.

Når Portsmouth kan sette inn spillere som Marquis og Pitman tyder det på god bredde i troppen og med 3 poeng i banken er det bare å begynne å speide oppover på tabellen. Tranmere viste at det bor en god del fotball i laget, og de skal ha ros for å prøve å spille sitt eget spill. Så spørs det om det er godt nok til å overleve på dette nivået.

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“It’s our first three points of the season and they’re very welcome – it was fully deserved as well.”

“We were sold, competitive and committed all the way through, but I do also feel that there’s more to come from us in the final third and we could have had more.”

“The game opened up a bit in the second half and we had a lot of chances, getting into good situations that we perhaps should have capitalised on.”

Se hele intervjuet med Jackett her:

Tranmere Rovers manager Mickey Mellon:

“There needed to be a consistency of our performance over the course of the game and we lost the first goal which was a cracker. Any opportunities we had to get forward into the final third, we had to show a bit more composure and have a bit more quality.”

“We lose a goal from a set play as well and again it is just about consistency in performance over the 90 minutes.”

“At certain moments we showed that we need improvements and that’s what it’s going to be all about this league.”

 

League One, Fratton Park, 10. august 2019

Portsmouth – Tranmere Rovers 2-0 (1-0)

27 min 1-0 Ben Close

75 min 2-0 Tom Naylor

Lagoppstillingen (4-3-3): MacGillivray; Walkes, Downing, Burgess, Brown; Cannon (Pitman 68), Naylor (kaptein), Close; Harness, Harrison (Marquis 46), Curtis

Gult kort: Naylor, Downing

Ubenyttede reserver: Bass, Raggett, Haunstrup, McCrorie, Evans

Dommer: Scott Oldham

Tilskuere: 18,575 (639 bortefans)

 

Ronan Curtis var aktiv

 

..og han burde kanskje fått straffe her

 

Ben Close sitt nydelige langskudd på vei mot krysset

 

Tom Naylor jubler for 2-0

 

Lee Brown trodde han hadde scoret, men flagget var oppe

 

Høy kjendisfaktor på Fratton Park. Michael Eisner t.v. Will Ferrell t.h