2019-20: Optakt Shrewsbury Town – Portsmouth

En halvsvær opgave venter.


Efter næste tre måneder er ventetiden forbi og en ny sæson står for døren. En noget ændret men spændende trup skal prøve at følge op på de seneste sæsoners fremgang, gerne med oprykning til The Championship som det endelige resultat. Vejen dertil er dog som sædvanlig lang og med mange bump undervejs. Her er det værd at bide mærke i, at de to klubber med den bedste sæsonstart sidste sæson – Peterborough og os – endte med at gå døde til sidst mens Luton og Barnsley begge var langsomme startere. I sæsonen før skulle Blackburn helt hen til februar måned før de kravlede op i top to, som de så til gengæld ikke slap taget i igen. Altså, et pointtab lørdag eftermiddag i Shrewsbury behøver ikke nødvendigvis at være et skidt tegn. Hjemmeholdet kunne meget vel vise sig at blive en af de klubber, som kommer til at vise størst fremgang i forhold til 2018-19 sæsonen.

Med ankomsten af John Marquis skal det for vores vedkommende blive særdeles spændende at se, hvordan manager Kenny Jackett vil blande kortene i front. Indtil andet er bevist må man gå ud fra, at vi stiller i den sædvanlige 4-2-3-1 formation, men vil Marquis ligge længst fremme eller bag spydspidsen? Jackett har utvivlsomt sine egne tanker omkring angriberen, og det er ikke sikkert at vi får ham at se i den præcis samme rolle som hos Doncaster. Med Sean Raggett ude er heller ikke den bagerste kæde givet på forhånd, og i det hele taget vil der selvsagt være flere spørgsmål før sæsonstarten. Lørdag klokken 17.50 er vi alle en smule klogere.

 

Shrewsbury Town – de kolde facts

Lørdagens modstander blev ligaklub så forholdsvist sent som i 1950, men har siden da kun været uden for divisionssystemet i en enkelt sæson, 2003-04. De bedste placeringer kom i 1980’erne da klubben lå i den næstbedste række, og mellem 1982 og 1985 enten blev nummer 8 eller 9. Denne periode resulterede samtidig i ligasejre mod klubber som Newcastle United, Chelsea, Blackburn Rovers, West Ham og Fulham. I tillæg har klubben flere gange deltaget i den walisiske pokalturnering som man har vundet 6 gange – flere end nogen anden engelsk klub. I de engelske pokalturneringer har den største succes været at nå semifinalen i ligacuppen i 1960-61, hvor det blev til nederlag mod Rotherham United, som man efterfølgende også har tabt til i en EFL Trophy finale i 1996 og samt forrige års League One play-off finale. Samme sæson tabte klubben i øvrigt også EFL Trophy finalen (til Lincoln City).

I sidste sæson blev det til en lidt skuffende 18. plads efter at billetten til League One først blev fornyet i næstsidste spillerunde. Når det er sagt så lå det i luften at det ville blive mere end svært at gentage forrige sæsons tredjeplads under den daværende manager Paul Hurst.

Den første af de to indbyrdes kampe mod Shrewsbury Town i 2018-19 endte med en pointdeling hjemme på Fratton Park, hvor vi måtte hen til det 87. minut før Brett Pitman fik udlignet på et straffespark til slutresultatet 1-1. Senere på sæsonen vandt vi med 2-0 på New Meadow på scoringer af Ben Close og Brett Pitman. Disse resultater fulgte i kølvandet på hele fem nederlag på stribe mellem 2013 og 2018.

Der er hele fire spillere i vores trup som har en fortid hos The Shrews: Craig MacGillivray, Paul Downing, Bryn Morris og James Bolton.

 

Seneste nyt fra The Shrews

De har været en travl sommer i Shropshire efter at det blev besluttet at give manager Sam Ricketts et noget højere transferbudget denne gang, hvilket har betydet klare forstærkninger til truppen, som samtidig også er blevet tilsvarende bredere. Især defensiven ser noget stærkere ud denne gang med ankomsten af centrebacken Ethan Ebanks-Landell hentet hos Wolves og højrebacken Donald Love, der kommer fra Sunderland. Samtidig har klubben lånt keeper Max O’Leary hos Bristol City. Dertil kommer et par andre lån som f.eks. angriberen Steve Morison fra Millwall, venstre fløjen Ryan Giles fra Wolves samt den central midtbanespiller Luke McCormick fra Chelsea. Et par spillere har naturligvis også forladt klubben, heriblandt som nævnt James Bolton, der jo nu er Pompey-spiller.

Klubben har spillet række testkampe i løbet af juli måned. Her skal blandt andet nævnes 2-1 mod Dundee United, 2-2 mod Cheltenham Town, 0-1 mod Aston Villa og 0-1 mod Newport County.

Til lørdagens kamp mod os må værterne undvære hele tre spillere grundet knæproblemer, nemlig Oliver Norburn, Lenell John-Lewis og Ryan Sears. Anthony Grant er sat uden for truppen af ikke-oplyste årsager.

 

Profiler hos hjemmeholdet

Fejiri Okenabirhie kom til klubben sidste sommer og blev med sine ti ligamål topscorer i sidste sæson. Spilleren som var været involveret i flest mål var til gengæld Greg Docherty, der scorede syv selv og lagde op til yderligere otte scoringer.

Rutinerede Shaun Whalley har efterhånden spillet 125 kampe for klubben. Han er svær at tænke væk fra holdets midtbane, hvor han både kan spille centralt og på begge fløje. Han er hurtig og har ofte scoret sene og dermed afgørende mål for holdet.

Defensiven er som nævnt blevet klart forstærket, og her skal vi blandt andet holde øje med rutinerede Ethan Ebanks-Landell samt Donald Love. Begge går med stor sandsynlighed direkte ind på holdet.

 

Shrewsbury manager Sam Ricketts

Med sine blot 38 år er Ricketts forholdsvis ny i faget, og alligevel er jobbet hans andet i branchen efter at han blev headhuntet hos næsten-naboerne Wrexham på et tidspunkt da klubben lå nummer fire i National League. Som spiller husker man ham nok bedst fra klubber som Hull City og Bolton da de lå i Premier League.

Ricketts og Jackett kender hinanden særdeles godt. Waliseren var nemlig anfører på det Wolves-mandskab som vores manager i sin tid førte til oprykning fra League One i 2013-14 sæsonen.

 

Hvordan ser det ud hos os?

Det seneste nye er naturligvis ankomsten af sidste sæsons topscorer i League One, John Marquis. Med tilgangen af ham begynder vi efterhånden at have en offensiv der er blandt de tre bedste i rækken, heriblandt to spillere med gode chancer for at score minimum 15 mål hver: Marquis og Pitman. Læg dertil at Ellis Harrison endte på 12 sæsonmål i 2017-18 sæsonen for Bristol Rovers.

Transfersagen omkring Jamal Lowe er endelig forbi, og fløjspilleren har fået sit skifte til Wigan Athletic. Louis Dennis er taget til Leyton Orient.

En håndfuld spillere meldes ude til kampen lørdag eftermiddag. Det drejer sig om Bryn Morris, Ryan Williams og Sean Raggett.

 

Kenny Jacketts tanker om kampen

“There have been some changes, with several players arriving and others leaving the club. We do feel that can give us fresh energy and enthusiasm, while also hopefully offering balance and quality as the season goes on. I’m pleased with the business we’ve done, with the likes of Mark Catlin and Tony Brown working very hard. Now it’s my job to make sure these players can settle down, build up relationships and gain a foothold in the team. There were a lot of things we did very well last season, but now our aim is to try to win promotion. That’s the ultimate goal. We have some big games coming up in the early stages of the campaign and I’m looking forward to working with these players.”

I was impressed with what Sam Ricketts did there last season and I believe they’ll be one of the clubs setting out to finish in the top six. They’ve recruited well and have got good depth to their squad. It’s never easy going to Shrewsbury and certainly won’t be on Saturday. It’s going to be a test for us and one we want to overcome, but we’re looking forward to getting started.”

“Ryan, Sean and Bryn Morris are unavailable for Saturday, although they’re not long-term issues. Hopefully all three will be fit and available for us in the coming weeks, with Jack Whatmough the only other one who’s currently out.”

Interview med manager Kenny Jackett forud for kampen:

 Her er hvad anfører Brett Pitman har at sige før det går løs: