2018-19: Wycombe Wanderers – Portsmouth 2-3

Opprykkshåpet lever!

Portsmouth hadde lagt bort findressen etter Wembleyfinalen og tatt på seg arbeidshanskene igjen. Det holdt til å påføre Wycombe Wanderers deres syvende tap på åtte kamper. Jamal Lowe og Brett Pitman x 2 scoret målene, og mot slutten av kampen sto også keeper MacGillivray frem med viktige redninger. Portsmouth var alt i alt det beste laget, men slapp Wanderers inn i kampen igjen to ganger og gjorde det mer spennende enn strengt nødvendig.

De tre poengene gjør at Pompey fortsatt har en mulighet til direkte opprykk, men da må de antagelig slå Sunderland i den avgjørende bortekampen 27. april. I mellomtiden venter en tøff periode med 3 kamper på 9 dager mot Rochdale, Burton og Coventry. Ingen av disse kampene er enkle, men Portsmouth har nå vunnet 4 på rad og er plutselig et av formlagene igjen.

Første omgang

Kenny Jackett hadde gjort to endringer på laget fra sist kamp. Oliver Hawkins og Gareth Evans kom inn på bekostning av Omar Bogle og Ronan Curtis. Portsmouth startet kampen best og styrte det meste av førsteomgangen. De skapte et visst press og fikk noen cornere, uten at det ble særlig farlig. Pitman og Lowe har funnet tilbake til sitt gode samarbeid fra fjorårssesongen og sistnevnte kunne gitt Pompey ledelsen men skuddet gikk utenfor. Minutter senere var rollene snudd, men også Pitmans skudd gikk utenfor.

Venstreback Lee Brown var den første som traff målet, men tidligere Pompeykeeper Ryan Allsop hadde ingen problemer med det skuddet. I det 18. minutt tok imidlertid Portsmouth ledelsen. Det hele begynte med et frispark fra Evans, den ble ikke skikkelig klarert og ballen havnet til slutt hos Jamal Lowe som fant en vei til nettmaskene gjennom en liten klynge av spillere. 1-0 og fullt fortjent ledelse.

Hjemmelaget kom mer med i spillet og fikk sine sjanser, først da Alex Samuel sendt i vei et godt frispark som Craig MacGillivray fikk avverget. Minutter senere var det en annen tidligere Pompeyspiller Paris Conan-Hall som testet ut vår sisteskanse, som hadde en meget god dag på jobben. Lowe fikk omgangens siste sjanse til å øke ledelsen, men keeper Allsop reddet.

Andre omgang

Omgangen var såvidt kommet igang da kapteinen og målsniken Pitman stjal ballen fra hjemmelagets forsvarer etter et langt oppspill. Alene med keeper gjorde fjorårets toppscorer ingen feil og Pompey ledet 2-0. Dette burde kanskje være nok til å avgjøre kampen men Wycombe ga aldri opp og kom til noen store sjanser. MacGillivray var i det umulige hjørnet og tok stort sett det som kom.

Knappe 10 minutter inn i omgangen kom imidlertid reduseringen da Marcus Bean, også han med en fortid i Pompey, fikk pirket inn ballen fra kort hold. Det så ut som en klar offside, og dommer John Busby hadde en lengre diskusjon med sin assistent før målet ble godkjent.

Noen få minutter senere ble Evans lagt i bakken like utenfor 16-meterstreken. Frisparket tok Pitman seg av og han banket ballen i keepers lengste hjørne. Dermed sto det 3-1 og man kan spørre seg hvordan hvordan Pompey har kunne la en spiller av hans kaliber sitte så mye på benken.

Kampen var langt fra avgjort, og det var sjanser til begge lag. Med 10 minutter igjen av kampen fikk Scott Kashket drømmetreff fra 18 meter og for en gangs skyld var MacGillivray sjanseløs. Alex Samuel hadde flere store sjanser til å utligne, og særlig da han fikk hodet først på ballen like foran mål men avslutningen gikk over.

Portsmouth forsvarte seg godt og holdt unna, også gjennom de seks tilleggsminuttene som ble gitt. Dermed kunne Kenny Jackett og hans gutter juble for 3 poeng og fortsatt los på opprykksplassen. Gareth Ainsworth og Wycombe må derimot konstatere at avslutningen av sesongen blir en desperat kamp for å overleve.

Hva kan vi ta med oss fra kampen

Manager Jackett uttrykker det ganske så presist: «class and guts». Begge lag hadde mye guts, mens Pompey hadde den ekstra kvaliteten som skulle til for å avgjøre kampen. Keeper MacGillivray må få en stor del av æren sammen med forsvaret. På midtbanen ser det ut til at savnet av Ben Thompson blir gradvis mindre. Det handler blant annet om at spillere som Tom Naylor og ikke minst Ben Close har tatt noen steg. Dessuten har Jackett endelig funnet ut hvordan han skal bruke Brett Pitman. De to målene hans i denne kampen viste at han fortsatt er en klassespiss.

Sunderland vant sin bortekamp mot Rochdale etter å ha ligget under til pause. Seiersmålet deres kom like før slutt. The Black Cats styrker dermed sine sjanser til å rykke direkte opp sammen med Luton. Luton klarte bare uavgjort mot Blackpool men må gå på en skikkelig smell hvis de skal rote bort opprykket. Barnsley tapte derimot 1-3 mot Burton og er ikke lenger favoritter til å gå opp siden de har to kamper mer spilt enn Sunderland og en mer enn oss.

Dramaet lever videre. Og som kaptein Pitman sier: «Just keep winning»

Se hele intervjuet med Brett Pitman her

Se hele intervjuet med manager Kenny Jackett her:

League One, Adams Park, 6. april 2019:

Wycombe Wanderers – Portsmouth 2-3 (0-1)

18.min 0-1 Jamal Lowe

46.min 0-2 Brett Pitman

54.min 1-2 Marcus Bean

60.min 1-3 Brett Pitman

82.min 2-3 Scott Kahket

Pompey (4-2-3-1): MacGillivray; Thompson, Burgess, Clarke, Brown; Naylor, Close; Lowe, Pitman (kaptein) (Walkes 81), Evans (Curtis 84); Hawkins

Gult kort: Clarke

Ubenyttede reserver: Bass, Haunstrup, Morris, Vaughan, Bogle

Tilskuere: 6,978 (1,810 Pompey fans)

Keeper Craig MacGillivray i full strekk
Jamal Lowe jubler for 1-0
Brett Pitman har akkurat økt ledelsen til 2-0 og feirer sammen med Gareth Evans og Oliver Hawkins
Pitman øker til 3-1