2018-19: Shrewsbury Town – Portsmouth 0-2

Plan B resulterede i tre vigtige points.

En taktisk ændring på midtbanen i første halvleg resulterede i tre points i en kamp som hjemmeholdet ellers dominerede indtil da. Med sejren overtog vi tredjepladsen fra Sunderland, som dog har spillet to kampe færre. Afstanden til de direkte oprykningspladser forblev til gengæld uændret da både Luton Town og Barnsley vandt deres respektive kampe. Omvendt betød netop Lutons sejr over Doncaster, at vi nu er tæt på at være matematisk sikre på som minimum at ende i play-off zonen.

Som den eneste ændring i startelleveren erstattede Gareth Evans den skadede Viv Solomon-Otabor. Med Dion Donohue også ude blev der plads til Adam May og James Vaughan i truppen, uden at nogen af de to fik spilletid.

Første halvleg

Det var som nævnt hjemmeholdet som kom bedst fra start i kampen. Efter et par halve chancer til begge sider var The Shrews efter et kvarters spil tæt på at bringe sig foran. Således lykkedes det kun lige for Craig MacGillivray at skubbe et solidt skud fra Shaun Whalley ud på den ene stolpe, og kort efter var et tilsvarende forsøg, også fra Whalley, på vej mod mål inden bolden ramte Nathan Thompson, ændrede retning og gik forbi målrammen. Blot et par minutter efter var det Lee Brown som tæt på målstregen måtte blokere et skud fra Oliver Norburn for at forhindre en scoring til værterne. Chancerne til hjemmeholdet fortsatte i en lind strøm, og midtvejs i halvlegen havde James Bolton et hovedstødsforsøg som endte oppe i nettaget over MacGillivray. Så havde manager Kenny Jackett set nok og roterede spillerne på midtbanen, således at Lowe skiftede side, Pitman blev rykket længere mod venstre og Gareth Evans overtog styringen på midten i hvad der nu nærmere lignede en 4-3-3. Det taktiske skifte gav som ventet bonus og vi kom langt bedre med i kampen. Ben Close testede Steve Arnold i hjemmeholdets bur med et langskud, og kort efter sendte midtbanespilleren et tilsvarende skud af forbi målrammen. Tredje gang var til gengæld lykkens gang for Close om end det var fra en noget kortere distance. Vinklen på et skud fra Lee Brown blev for spids til at han kunne overliste Steve Arnold, men keeperen kunne blot parere bolden ud i feltet, og her var Close første mand over den og satte den sikkert i mål. 1-0 til Pompey. Helt fortjent var det ikke om end kampen på dette tidspunkt var forholdsvis lige. Den knebne føring til udeholdet var samtidig også halvlegens sidste nævneværdige aktion.

Anden halvleg

Ikke overraskende kom værterne igen flyvende ud af starthullerne, denne gang i bestræbelserne på hurtigst muligt at komme tilbage i kampen igen. Christian Burgess måtte kaste sig ned for at blokere et skud fra Greg Docherty, som herefter gik til hjørnespark i stedet. Samme spiller blev kort efter fældet af Nathan Thompson, men dommeren vurderede, at det var sket lige uden for straffesparksfeltet, og det efterfølgende frispark taget af Okenabirhie blev ikke videre farligt. Efter 55 minutters spil blev en denne gang lettere anonym Omar Bogle byttet ud med Oliver Hawkins, og angriberen var umiddelbart efter tæt på at øge Pompeys føring. En flad aflevering fra Lee Brown blev sendt direkte mod mål, men skuddet ramte Omar Beckles, sprang op på hjemmeholdets overligger og ud af spil. Kort efter havde Hawkins endnu et forsøg mod mål, men keeper Steve Arnold var på sin plads og reddede skuddet. I den anden ende af banen voldte et frispark på kanten af feltet fra Oliver Norburn heller ikke MacGillivray de store problemer, og herefter gik det stærkt. På det efterfølgende kontraangreb kom vi nemlig på 2-0 da hjemmeholdets målmand kun kunne parere en Pompey-afslutning, men han ramte Omar Beckles, hvorefter Oliver Hawkins køligt kunne lægge bolden til rette foran Brett Pitman, der ikke svigtede på denne chance. Keeper Steve Arnold måtte herefter udgå med en skade, hvilket trods seks minutters tillægstid skulle vise sig at blive kampens sidste højdepunkt. Dermed blev det til tre vigtige points mod et ellers velspillede Shrewsbury-mandskab.

Hvad kan vi lære af kampen?

Som ventet var manager Kenny Jackett tvunget til at foretage ændringer grundet skaderne til de venstrebenede spillere, men satsningen med at sætte Jamal Lowe over på venstre fløj viste sig fra start at være fejl. Heldigvis var Jackett hurtig til at indse dette, og Lowe kom over på sin naturlige position, hvorefter vi kom ind i kampen. Det betød også, at der mod forventning ikke blev debut til Lloyd Isgrove, og det er svært at se ham få den i næste søndags finale på Wembley i stedet. Vigtigst af alt er dog, at vores manager denne gang fandt en plan B som virkede, og i høj grad ændrede kampens forløb.