2018-19: Optakt Bury – Portsmouth (EFL Trophy)

Formstærke Shakers ingen let opgave.

Med nul sejre i League One siden nytårsdag er et afbræk fra ligakampene måske lige det som vi har brug for. I aften har vi netop muligheden for at fokusere på den mindste af pokalturneringerne – EFL Trophy. En enkelt kamp skiller os fra en tur til Wembley, og dermed kan semifinaleopgøret blive vejvisende for resten af sæsonen. En sejr i aften kan give os et kæmpe løft og optimismen tilbage på Fratton Park. Omvendt kan holdet med et exit mod Bury også risikere at få endnu et mentalt stød i nyrerne. Lige meget hvad så har den i starten lettere uglesete pokal lige pludselig fået stor betydning, og det er næppe reserverne som vi får at se i aften på Gigg Lane nord for Manchester.

Men hvad bliver det så for et mandskab som manager Kenny Jackett sender på banen? Det ligner den perfekte kamp til endelig at give Brett Pitman spilletid igen, men spiller angriberen overhovedet en rolle i Jacketts planer længere? Det er også muligheden for at give en spiller som Ronan Curtis et tiltrængt hvil, men tør Jackett gøre det? Tager han kampen op med et angrebslystent hjemmehold og starter med to i front eller bliver det den forsigtige men velkendte 4-2-3-1 igen? Spørgsmålene er mange, for hvordan vurderer han kampen i forhold til lørdagens hjemmekamp mod Bradford, der alt andet lige skal resultere i tre points for at vi overhovedet stadig tør drømme om direkte oprykning til The Championship. Vi er så meget klogere klokken otte i aften når de startende elleve ligger fast.

Sidste sæsons tur til Bury endte med et nederlag på 0-1.

Lidt om Bury og deres sæsonforløb indtil nu

The Shakers’ storhedstid ligger efterhånden mere end hundrede år tilbage. Klubben lå i to perioder i den bedste engelske række, nemlig fra 1895 til 1912, og igen fra 1924 til 1929. Det lykkedes to gange for den af vinde FA Cuppen: I 1900 og igen tre år efter.

Aftenens værter er placeret som nummer to i League Two, og ligger dermed lunt i svinget til at rykke op igen i den tredjebedste række i første forsøg efter at det blev til nedrykning i maj sidste år. Sæsonen startede ellers lidt på det jævne, og holdet lå i de første måneder i midten af rækken, men siden efteråret 2018 er formen blevet gradvist bedre, og Bury er efterhånden oppe på ti kampe i træk uden nederlag (7-3-0 og målscoren 21-12). Det seneste af slagsen var på 2. juledag, hvor de tabte med 1-2 hos Mansfield Town, der pt. indtager tredjepladsen lige bag dem. Noget der falder i øjnene er, at langt de fleste sejre har været på bare et enkelt mål, så det er sjældent at de kører modstanderne over. De er blot uhyre stabile. Hjemme hedder statistikken 11-5-1, hvilket igen understreger, at der venter alt andet end en let kamp. Samtidig er Bury et overraskende fair spillende hold med næst færrest advarsler af alle i League Two samt en enkelt udvisning.

I EFL Trophy var klubben i gruppe med naboerne og rivalerne fra Rochdale, som vandt den, men Bury gik videre på en andenplads foran Leicester Citys U-21 mandskab og Fleetwood Town. I 2. runde blev det til en 1-0 sejr over Mansfield Town, i 3. besejrede man Accrington Stanley med 4-2, hvorefter det blev endnu mere overbevisende i kvartfinalen med en 5-2 sejr over Oxford United.

Profiler hos hjemmeholdet

På et offensivt indstillet Bury-mandskab må fokus nødvendigvis blive på nøglespillerne fremme på banen. Her kommer vi ikke uden om de to angribere James O’Shea og Nicky Maynard, som med 15 mål hver udgør den med afstand farligste angrebsduo i League Two.

I lige præcis EFL Trophy er det dog en anden spiller som har slået til, nemlig Dominic Telford. Hele syv scoringer er det blevet til, i ligaen blot fire grundet langt mindre spilletid.

Spilleren som lægger op til de fleste mål – ni assists i alt – hedder Nicky Adams.

På midtbanen har Jordan Rossiter slået til fra start efter ankomst til klubben i januar og givet holdet et stort kvalitativt løft.

Derudover finder vi i truppen den tidligere Pompey-spiller Caolan Lavery, som stadig er Sheffield United spiller, men altså pt. udlånt til Bury. Han er oppe på fem ligamål indtil nu. Lavery blev skiftet ind i den seneste kamp, en 3-1 sejr mod Oldham Athletic, så der er gode chancer for et gensyn med ham.

Bury manager Ryan Lowe

Lowe tog over fra Chris Lucketti i januar sidste år men havde også tidligere stået i spidsen for klubben i en caretaker-rolle. Jobbet hos Bury er til gengæld hans første som manager. Som spiller afsluttede Lowe også karrieren hos Bury, hvor han nåede op på 143 kampe og 64 mål i rollen som angriber. Han har efterhånden oparbejdet en fin statistik og Bury har vundet 44 procent af kampene under Lowes ledelse.

Sidste nyt fra The Shakers

Økonomien har i de seneste år haft trange kår i den lille Manchester-klub, og så sent som i sidste uge var de i retten da HMRC begærede dem konkurs. Det blev afvist da retten mente, at gælden til skattevæsenet var blevet betalt.

I januars transfervindue skete der også lidt om end mindre dramatiske sager, Midtbanespilleren Jordan Rossiter er lånt hos Rangers sæsonen ud. Det samme er forsvarsspilleren Scott Wharter, der er kommet til fra Blackburn Rovers.

Eneste spiller som definitivt må sidde kampen over er angriberen Jermaine Beckford. Derudover er der tvivl om Stephen Dawson, som trækkes med en fodskade.

Situationen hos os

Jack Whatmough har i denne uge gennemført en vellykket operation, men der vil desværre gå op til et år før vi får ham at se på banen igen. Omvendt er Nathan Thompson klar igen og vil med stor sandsynlighed indgå i truppen mod Bury. Også Luke McGee er ved at være kampklar og kandiderer til en plads på bænken.

Andy Cannon er både skadet og spærret til aftenens kamp.

Omar Bogle er meldt tvivlsom da han stadig kæmper med en overanstrenget lysken siden lørdagens kamp mod Barnsley.

Lloyd Isgrove og Bryn Morris er begge spærrede da de tidligere har deltaget i turneringen for andre klubber.

Manager Kenny Jacketts tanker om kampen

“We’ll be as strong as we can be on Tuesday and there will obviously be a resemblance to the teams we’ve had in the league. I’m pleased with what we’ve done in the cup competitions so far and we don’t want it to end now because we’ve come through a lot of matches. Getting to Wembley is a fantastic incentive for everybody and we have to do everything we can to make it. The opportunities to get there can be few and far between and they are special occasions at a fantastic stadium. Whenever you get the chance – as a player, coach or manager – then you have to go flat out to achieve that.”

“It will be hard game against Bury because if you look across all four divisions, they’ve got one of the best home records. They’re having a really good season and we certainly aren’t underestimating the task, but we want to go there and win. This is a one-off game, although we’re looking to continue our improvement so we can finish this season strongly.”

“Omar Bogle has a tight hamstring, so we’ll be taking a look at how he is on Tuesday afternoon. But Nathan Thompson has trained over the past few days. He’ll be added to the squad and is fully fit.”

Pre-match interview med Jackett