2018-19: Queens Park Rangers – Portsmouth 2-0 (FA-cup)

To dødballmål sendte Pompey ut av FA-cupen.

FA-cupeventyret endte i 4. runde for Portsmouth etter at Queens Park Rangers vant omkampen på Loftus Road 2-0. Hjemmelaget hadde ballen mest og hadde også flest sjanser gjennom kampen. Det er ingen tvil om at QPR fortjente å gå videre, selv om Pompey holdt bra stand i 70 minutter. 2 raske dødballmål avgjorde imidlertid kampen og Portsmouth hadde ikke noe ekstra gir å sette inn på slutten.

Kenny Jackett ville nok gjerne tatt med seg laget til Watford i neste runde, men samtidig er det ingen krise at laget nå har en turnering mindre å bry seg om. Sånn sett var dette et nederlag som går an å leve med. Det ligger også en læring i det å møte et lag fra Championship over to kamper. Portsmouth dummet seg ikke ut, men fikk samtidig smake på den forskjellen som det tross alt er mellom divisjonene.

1. omgang

Kenny Jackett måtte gjøre 5 endringer på laget fra sist seriekamp. Christian Burgess og Anton Walkes kom inn i forsvaret, Adam May og Louis Dennis på midtbanen mens Oliver Hawkins startet på topp for første gang på 5 uker. Nathan Thompson fikk hvile, de øvrige 4 byttene skyldtes skader eller at spillerne var forhindret fra å spille cupkamp for Portsmouth.

Queens Park Rangers dominerte kampen fra start, og Pompey slet med å få til noe eget spill. Matt Smith hadde en god mulighet allerede etter 5 minutters spill da han headet utenfor på et innlegg fra Darnell Furlong. Furlong var også involvert 10 minutter senere da Massimo Loungo sitt volleyskudd gikk like over.

Luke Freeman hadde omgangens desidert største sjanse i det 34. minutt da han fikk hodet først på en corner fra høyre. Keeper MacGillivray var sjanseløs men heldig da ballen traff tverrliggeren og spratt ut.

Portsmouth på sin side hadde ikke et eneste skudd på mål i 1. omgang. Det var riktignok noen tendenser, blant annet da Oliver Hawkins klarte å holde på ballen og fikk gitt den til Jamal Lowe på egen banehalvdel. Han driblet seg mellom to forsvarere men snublet i ballen til stor applaus fra hjemmefansen.

QPR hadde vært klart best, men ikke direkte livsfarlige.

2. omgang

Hjemmelaget fortsatt å presse på, selv om Portsmouth i perioder klarte å holde mer på ballen. Loungo hadde en god mulighet for hjemmelaget før Matt Clarke fikk vist frem sine beste – og verste – egenskaper i løpet av 10 sekunder. Han tok med seg ballen fremover i banen, men mistet den i farlig posisjon. QPR gikk rett i angrep, Nahki Wells lurte Christian Burgess og var på vei alene mot keeper da Clarke kom tilbake og satte inn en perfekt takling inne i egen 16-meter.

Portsmouth satte inn Bryn Morris og Gareth Evans i det 59. og 60. minutt. Adam May og Louis Dennis gikk ut. Evans fikk lagets første sjanse i kampen da han ikke fikk presset ned et skudd etter innlegg fra Lee Brown. Med litt godvilje kunne man kanskje si at Pompey var på vei inn i kampen, men så var det dette med dødballer.

En corner ble slått inn fra venstre. Smith headet ned til Joel Lynch som tverrvendte i feltet og skjøt. MacGillivray var på vei mot ballen, men målsniken Wells fikk pirket den over streken. Dermed sto det 1-0 til hjemmelaget, høyst fortjent.

Brett Pitman kom inn for Ben Close i jakten på utligning men i stedet falt avgjørelsen på en ny dødball like etterpå. Et frispark ble slått inn foran mål og kraftspissen Smith knuste all motstand da han headet inn 2-0 i det 77. minutt. Den ballen hadde havnet på sørsiden av Themsen hvis det ikke hadde stått et mål der.

Dermed var kampen i realiteten avgjort, selv om Clarke og Lowe fikk noen sjanser helt mot slutten. QPR hadde også en stor sjanse som MacGillivray avverget. Dermed kunne The Hoops juble for en plass i 5. runde for første gang på over 20 år. Og Steve McClaren kunne endelig juble for en seier over Portsmouth.

Nå er denne festen over. For Portsmouth venter en helt annen, og viktigere kamp på lørdag. Da er det bortekamp mot Plymouth. Og den bør vinnes.

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“We competed well, but couldn’t really get any shots away until a bit of a flurry towards the end.

Ultimately it was two set-pieces that cost us – the three goals they’ve scored across the two ties have all come from them.

We’ve had a good cup run and while there’s some frustration at going out of the competition, we have to look forward now.

Oli Hawkins returned and I felt he had a good game, but we couldn’t quite get the runners off him like we usually can.»

FA-cup, Loftus Road, 5. februar 2019. Omkamp 4. runde

Queens Park Rangers – Portsmouth 2-0 (0-0)

70.minutt: 1-0 Nahki Wells

77.minutt: 2-0 Matt Smith

Pompey (4-1-4-1):MacGillivray; Walkes, Burgess, Clarke, Brown; Naylor (kaptein); Lowe, May (Morris 59), Close (Pitman 74), Dennis (Evans 60); Hawkins

Gult kort: Burgess

Ubenyttede reserver:Bass, Thompson, Haunstrup

Dommer: David Coote

Tilskuere: 13,115 (2,941 tilreisende Pompeyfans)