2018-19: Opptakt Portsmouth – Blackpool

Kan Portsmouth trygge serieledelsen? Blackpool kommer på besøk til et utsolgt Fratton Park.

Tilbake til det viktigste: ligaen

Portsmouth henger fortsatt med i både FA – cupen og EFL – trophy. Det har betydd mange kamper i januar, men nå er det igjen ligaen som gjelder, og ingen er i tvil om hva som er viktigst for Pompey denne sesongen. Det er å beholde sin ledelse på tabellen, helst til og med 4. mai.

Våre argeste rivaler, Luton og Sunderland, møtes i innbyrdes oppgjør, så Pompey har en gyllen mulighet til å øke forspranget.

Fratton Park er utsolgt, for tredje ligakamp på rad. Det er imponerende, og Blackpool skal få merke trøkket fra hjemmepublikummet på lørdag.

 

Blackpool FC

Kjært barn har mange navn, og Blackpool FC kalles gjerne The Seasiders, Pool eller Tangerines. Laget ble stiftet i 1887 og har siden 1901 spilt hjemmekampene på Bloomfield Road i West – lancashire, et langt innkast fra Irskesjøen.

Blackpool har en sesong i Premier League, under Ian Holloway i 2010 – 11, året etter at Pompey rykket ned. The Seasiders ledet faktisk ligaen i noen timer, etter en imponerende 4 – 0 seier i sin første kamp. Siden har fansen fått oppleve noe som lyder litt for kjent: Økonomiske problemer, 3 nedrykk i løpet av få år, og spill på nivå 4.

Nå ser situasjonen lysere ut. Blackpool rykket opp til League One i 2017, etter play – off. The Seasiders er faktisk det mestvinnende laget i England når det gjelder playoff – finaler. Laget fikk nye eiere i november 2017 og har etablert seg i League One, for tiden på en 11. plass med 35 poeng.

Manager Terry McPhillips har sittet i sjefsstolen siden august 2018, da Gary Bowyer ga seg. Laget har slitt de siste par månedene og står med 4 tap og en uavgjort på de siste 5 kampene.

 

Situasjonen hos oss

Ben Thompson og Joe Mason har forlatt oss, og det er ingen tvil om at Pompey er svekket etter tapet av Thompson. Han har havnet litt i skyggen av mer spektakulære Curtis og Lowe, men har etter min mening vært en av de store forskjellene fra fjorårets lag.

Andy Cannon er kommet inn fra Rochdale hvor han har tilbrakt hele sin profesjonelle fotballtilværelse. 89 kamper i League One er det blitt, selv om han bare er 22 år. Han skal være velkommen, selv om ingen forventer at han går rett inn og fyller hullet etter Ben Thompson.

Portsmouth har også sine skadeproblemer. Reservekeeper Luke McGee er fortsatt ute på ubestemt tid. Vi mangler begge våre faste sidebacker, men Lee Brown ventes å være i trening neste uke, Nathan Thompson om 1 – 2 uker. Ben Close og Oliver Hawkins er også uaktuelle til kampen.

 

Situasjonen hos gjestene

Laget er et av det gjerrigste i League One, med kun 25 baklengsmål på like mange kamper.  Deres gode keeper Mark Howard sliter imidlertid med lysken og blir antagelig erstattet av kongoleseren Christoffer Mafoumbi.

Manager Terry McPhillips må også klare seg uten spillere som Curtis Tilt, Ollie Turton, Jimmy Ryan, Mark Cullen, Joe Dodoo og Max Clayton. Til gjengjeld har han fått inn et par nye fjes. 18 – åringen Nya Kirby er et stortalent som er kommet inn på lån fra Crystal Palace. Han er midtbanespiller, og ble verdensmester U – 17 med England sist sommer. Laget har også fått inn spissen Chris Long, som ikke har vært noen suksess i Fleetwood.

Armand Gnanduillet er en høyreist spiss (193 cm) fra Elfenbenskysten som er toppscorer med sine 8 mål.

 

Tidligere oppgjør

Blackpool har vunnet flest innbyrdes oppgjør gjennom tidene, med 26 seire mot Pompeys 22. På Fratton Park ser statistikken litt annerledes ut, med 15 hjemmeseire, 10 uavgjort og 10 seire til The Seasiders.

Portsmouth vant høstens første oppgjør på Bloomfield Road 2 – 1, begge målene scoret av Ronan Curtis.

 

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“The cup competitions help you in different ways, such as with confidence and the development of the club.

“But the league is our number one priority and always has been, so the Blackpool game is one we really have to concentrate on.”

“Ben Thompson and Joe Mason have gone back, while Danny Rose might have a move in the offing, but we got the signing of Andy Cannon over the line pretty quickly.”

 

Blackpool manager Terry McPhillips:

“They are top of the league on merit. They’ve got some good players, they’re well organised and they have a goal threat, having just scored five at Fleetwood recently.

“It’ll be tough, so we’re going to have to defend well and score a goal or two if we’re going to win,”