2018-19: Fleetwood – Portsmouth 2-5

Fortsatt tabelltopp etter sterk snuoperasjon på Highbury.


Portsmouth kan feire nyttår som ligaleder etter en høydramatisk kamp mot Fleetwood Town i Lancashire. Bortefansen opplevde både jubel, fortvilelse, nytt håp og ellevill glede i løpet av drøye 95 minutter. Hjemmelaget ble redusert til 10 mann tidlig i 2. omgang, og på samme måte som i kampen mot Sunderland fikk dette stor betydning. Pompey fikk spille “power-play” i drøye 40 minutter, og da var det kanskje ikke så rart at kampen endte med ishockeysifre: 2-5.

Kenny Jackett hadde gjort 3 endringer på laget som tapte mot Gillingham sist, 2 av dem på grunn av skader. Brett Pitman fikk en sjelden sjanse fra start på bekostning av en ankelskadet Oliver Hawkins. Anton Walkes tok som forventet plassen til Nathan Thompson. I tillegg fikk Gareth Evans, den tidligere Fleetwoodspilleren, starte på benken, Ben Close overtok hans plass på midtbanen.

 

1. omgang

Hjemmelaget hadde kampens første sjanse allerede etter 2 minutter da keeper MacGillivray måtte stoppe en heading fra Ched Evans. Pompey kom raskt inn i kampen og hadde brukbare muligheter ved Ben Close og Matt Clarke. Før halvspilt omgang måtte bortelaget gjøre et bytte da venstrebacken Lee Brown ble skadet. Brandon Haunstrup kom inn og like etterpå var det klart for 0 – 1. Langskuddet til Ben Thompson i det 26. minutt suste i mål via tverrliggeren.

De som hadde håpet på en ketchupeffekt av denne scoringen ble skuffet. Den samme Thompson mistet ballen i farlig posisjon og hjemmelagets Lewie Coyle fikk sikte seg inn på toppscorer Patrick Madden som scoret sitt 9. ligamål med et flott volleyskudd.

Pompey var rystet, men vondt ble til verre da The Cod Army ble tildelt straffe 3 minutter etterpå. Dermed fikk også Ched Evans satt inn sitt 9. ligamål for sesongen da han sendt MacGillivray feil vei.

Jamal Lowe hadde en stor mulighet på tampen av omgangen, men avslutningen ble reddet på streken av Ross Wallace.

 

2. omgang

Portsmouth gikk rett i angrep og fikk god hjelp av dommer og hjemmelag da Dean Marney fikk sitt andre gule kort etter 50 minutter. Det var Ronan Curtis som ble taklet for tøft, ifølge dommeren. Og Curtis skulle fortsette å plage Fleetwoodforsvaret. Etter 56 minutter ble han lagt i bakken og Portsmouth fikk straffe. Gareth Evans hadde kommet inn for Ben Close, men dagens kaptein Brett Pitman ga ikke fra seg muligheten for å komme på scoringslisten og satte sikkert inn 2-2 fra 11 – meteren.

Nå var det Fleetwood sin tur til å oppleve hvor fort ting kan snu. Ronan Curtis la inn og Anton Walkes takket for tilliten fra start ved å sette inn 3-2 målet kun 2 minutter etter utligningen.

Hjemmelaget ga seg ikke og hadde flere store sjanser til utligning. MacGillivray vartet opp med en god redning på frisparket fra Wes Burns. Litt senere fulgte en vanvittig dobbeltsjanse etter en corner. Både Patrick Madden og James Wallace fikk sjansen fra kort hold, men begge traff stolpen og Portsmouth fikk utrolig nok klarert.

Jevne fotballkamper avgjøres ofte av gode enkeltmannsprestasjoner. I det 81. minutt snurret Jamal Lowe rundt med et par forsvarere og fikk satt inn den viktige 4 – 2 scoringen. Kampen var dermed så godt som vunnet og samme mann fikk æren av å punktere fullstendig 3 minutter senere. Et langt oppspill mot Lowe, som han kontrollerte og banket inn i nærmeste hjørne.

 

Hva kan vi ta med oss?

Pompey beholder sin ledelse, og økte den med et par poeng siden Luton og Sunderland kun greide uavgjort. Det må være godt for moralen i laget av man greide å slå tilbake etter skrellen mot Gillingham. Spillere som Pitman, Walkes, Close og Haustrup kom inn og leverte godt, noe som bekrefter at troppen er bedre enn på mange år.

Det er noen mørke skyer på himmelen. Vi får aldri vite hvordan kampen idag og mot Sunderland hadde endt med spill 11 mot 11. Vi har også gått på tap mot Charlton og Gillingham, samt spilt uavgjort mot Barnsley, i desember. Det er ikke krise, men vitner om at vi ikke kan spasere oss til opprykk. Kenny Jackett og staben hans ser ut til å ha nye spillere på vei inn, noe som vil bidra til å opprettholde kampen om plassene på laget.

 

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“We looked to have good control of the match and then, for one reason or another, went in behind at the break.

But I still felt there was a long way to go and that we could get our game going again in the second half.

That proved to be the case and we started very positively. It was great to see so many goals going in, especially because Fleetwood have so many dangerous forward players of their own.”

“It always looked like bookings might mount up for them and that proved to be the case. I thought it was the correct decision.”

 

Fleetwood manager Joey Barton:

“We got in at half-time and we’ve got all the momentum. We’re 2-1 up and we are looking like we are going to go on and win the game. Dean Marney gets a second yellow, he’s got to know better, he’ll know that. That puts us down to ten men for 40 odd minutes again, and against the good sides, it’s not ideal. Then we concede two goals, a little bit of ill-discipline giving away the penalty and then we concede right afterwards.

For me there are a lot of positives to take out of it. I can’t fault the lads, to a man, they stuck at it, dug in for each other and we’re a proper team, so it’ll come but it’ll take time as we know, we’re working hard.”

 

League One, Highbury Stadium, 29. desember 2018

Fleetwood Town – Portsmouth 2-5 (2-1)

26 min 0-1 Ben Thompson

38 min 1-1 Madden

43 min 2-1 Evans (straffe)

50 min rødt kort til Fleetwoods Marney

57 min 2-2 Brett Pitman (straffe)

58 min 2-3 Anton Walkes

81 min 2-4 Jamal Lowe

84 min 2-5 Jamal Lowe

 

Pompey (4-3-3): MacGillivray; Walkes, Whatmough, Clarke, Brown (Haunstrup 19); B.Thompson, Naylor, Close (Evans 53); Lowe, Pitman (c), Curtis (Green 90)

Ubenyttede reserver: Bass, Burgess, Wheeler, Mason

Gult kort: Clarke

Dommer: Matt Donohue

Tilskuere: 3,494 (853 Pompey fans)

 

 

 

 

Lee Brown måtte ut med skade i 1. omgang

 

Ben Thompson ga Portsmouth ledelsen
Dean Marney ble utvist tidlig i 2. omgang
Brett Pitman jubler etter å ha satt inn 2 – 2 på straffe
Anton Walkes feirer sin scoring
Jamal Lowe var som vanlig en trussel og satte inn de siste 2 målene
Jamal Lowe og Ronan Curtis ble for mye for et Fleetwoodlag med en mann mindre