Lagdelen som må beholdes

De er unge, lovende og kan utvikle seg til å bli forsvarsspillere som løfter Pompey til et høyere nivå.

AV: JOAKIM ELLINGSEN

MENINGER: Matt Clarke regnes av de aller fleste som Pompeys heteste salgsobjekt og det er ikke få klubber som skal ha sett Pompey for å følge Clarke nærmere denne sesongen. 21-åringen kom fra Ipswich foran 2015/16-sesongen som en del av avtalen som tok Adam Webster til Portman Road. Siden den gangen har Clarke spilt i vårt midtsforsvar og den store og sterke stopperen har utviklet seg veldig.

Denne sesongen har han også bært kapteinsbindet ved noen anledninger og i en artikkel i The News i påsken forteller Matt Clarke (bildet til høyre) at han gjerne blir kaptein permanent i framtiden. Som kjent er det Brett Pitman som er vår kaptein denne sesongen. Clarke er også en av favorittene til å bli årets spiller i Pompey. Han har vært bunnsolid gjennom hele sesongen og han har også vist seg som en trussel for motstanderne på offensive dødballer.

For Kenny Jackett handler det nå først og fremst å finne ut hvem som skal danne stopperpar sammen med Clarke. Christian Burgess har lenge vært den faste partneren til Clarke, og når en av dem har har vært skadet eller sonet karantene har han brukt mye spissen Oliver Hawkins.

Burgess kom i likhet med Clarke til Pompey sommeren og han har vært en populær spiller både hos managerne og fansen. Han har gjort seg populær blant fansen blant annet gjennom å stille opp på mange utenomsportslige arrangementer, han har sett Pompey-kamper sammen med fansen når han selv ikke har kunnet spille og han framstår som gjennomført sympatisk og hyggelig mot alle.

Dessverre har den høyreiste Burgess gjort litt for mange tabber denne sesongen. Han er med sine 26 år en spiller med mange gode år foran seg, men jeg mener det er helt riktig av manager Kenny Jackett å heller satse på Jack Whatmough som Clarke sin partner. Burgess er en spiller vi bør beholde, men først og fremst som cover for stopperparet Whatmough/Clarke.

Jack Whatmough (bildet til høyre) kommer fra eget akademi og viste seg så lovende at han ble tatt ut på engelske ungdomslandslag. Dessverre for Whatmough og Pompey har han to ganger pådratt seg alvorlige skader som har tatt fra ham nesten to sesonger. Likevel har 21-åringen spilt 60 førstelagskamper for Pompey, og sammen med Matt Clarke danner han en særdeles lovende stopperduo. De to 1996-modellene har begge potensial til å spille i alle fall én divisjon opp, og om vi klarer å beholde dem har vi hjertet i en forsvarsfirer som skal være sentral i Pompey i forhåpentligvis mange år. Fortsetter de sin utvikling skal det ikke være noe i veien for at de to kan være vår stopperduo også i Championship.

Med andre ord ønsker jeg at Pompey gjør det de kan for å beholde Whatmough og Clarke. Disse to bør være Pompey sin stopperduo både resten av sesongen og neste år. Med Burgess som cover ser det bra ut på stopperplass. Ettersom vi også kan bruke spissen Oliver Hawkins på topp, trenger ikke Pompey å tenke på å hente noen nye midtstoppere når transfervinduet åpner ved sesongslutt.

 

Høyrebacken

På høyrebacken har egentlig Nathan Thompson vært et soleklart førstevalg, men den tidligere Swindon-spilleren har vært ute med skade og karantener en del. Samtidig har han den siste tiden blitt brukt en del sentralt på midtbanen – lagdelen hvor vi har hatt dårligst dekning.

Siden januar har derfor innleide Anton Walkes (bildet til høyre) spilt på høyrebacken, og den 20 år gamle innleide Tottenham-backen har gjort sine saker bra. Det ryktes allerede at Pompey er interessert i å hente ham i sommer – om mulig permanent. Det kan i tilfelle være en god og viktig signering. Han er i en fin alder og kan sammen med stopperparet Clarke/Whatmough utvikle seg til å bli en solid spiller på et høyere nivå de kommende årene.

Vi har også brukt Gareth Evans på høyreback denne sesongen, men veteranen trives best og er best på høyrekanten på midtbanen. Jeg ønsker at vi henter Walkes permanent i sommer – hvis mulig. Om det ikke lar seg gjøre, kan Thompson gjøre en jobb i League One, men med tanke på å bygge et lag som skal slå fra seg i Championship etter hvert bør vi hente inn en lovende back på høyresiden. Og det kan gjerne være Walkes.

Kanskje kan også vår egen Christian Oxlade-Chamberlain bli en slik back. Lillebror til lillebror Alex har vært på utlån denne sesongen, men er nå kalt tilbake. Han har vært midtbanespiller på akademiet vårt, men har blitt omskolert til back og det er som høyreback Kenny Jackett ser for seg å bruke Oxlade-Chamberlain. Kanskje er han klar for et gjennombrudd i 2018/19?

 

Venstrebacken

Dette har vært vår store problemposisjon denne sesong. De to foregående sesongene har Enda Stevens vært et soleklart førstevalg, men etter en strålende 2016/17-sesong, gikk han til Sheffield United ved sesongslutt.

Det så ut til at Kenny Jackett hadde ordnet dette på bra vis da Tareiq Holmes-Denis kom på sesongslangt lån fra Premier League-klubben Huddersfield. Han startet også første seriekamp på venstrebacken, men allerede i 1. omgang måtte han ut med skade. Siden har han ikke spilt fotball. Det rapporteres at han kan komme på banen før sesongen er over, men om dette er en mann å satse på er vanskelig å si da han ikke har fått vist seg.

Damien McCrory (bildet til høyre) ble så hentet på lån, men han ble også skadet nesten med en gang. Han returnerte til Burton Albion i januar etter kun tre kamper for Pompey. For tredje gang ble det hentet inn en innleid spiller til å bekle venstrebacken. Dion Donohue har holdt seg skadefri, og bortsett fra at han pådro seg et idiotisk rødt kort har han gjort sine saker helt greit både på venstrebacken og på midtbanen. Han gjør en grei jobb i League One, men han holder ikke høyt League One-nivå. Etter min mening kan han være en grei spiller å ha i stallen som backup, men om han hentes permanent i sommer for så å starte 2018/19-sesongen som et førsevalg er ikke det et bra tegn.

Aller helst ser jeg at vi starter neste sesong med vår egen Brandon Haunstrup som førstevalg på venstrebacken. Han fikk endelig tillit i flere kamper på rad i høst og han spilte meget godt fram til han ble skadet i juletider. Nå er han endelig skadefri og litt inn og ut av laget. Om han er god nok, eller kan bli god nok til å bli en Championship-spiller, gjenstår å se, men han er i likhet med Clarke og Whatmough født i 1996. Som spiller fra eget akademi bør han også få sjanser framfor å hente inn spillere utenfra som bare er marginalt bedre. Fansen – inkludert meg selv – liker å se egne spillere i aksjon.

Sylvain Deslandes er eksempel på en spiller som er hentet på lån, men som ikke ser ut til å være bedre enn de vi allerede har. Wolverhampton-spilleren har kun spilt to ganger for oss siden han kom i januar.

 

Neste sesongs forsvarsfirer

Det viktigste før neste sesong er å beholde midtstopperduoen Matt Clarke og Jack Whatmough. I tillegg bør kontrakten med Brandon Haunstrup forlenges. Anton Walkes har vist seg som en back som kan bli meget god, og med mindre vi får muligheter til å signere backer som holder Championship-nivå er Haunstrup og Walkes spillerne jeg vil se som våre førstevalg på backene ved starten på neste sesong.

Fra høyre mot venstre ønsker jeg Walkes, Whatmough, Clarke og Haunstrup. Med Thompson, Burgess og et par fleksible spillere i backup.