Mangelen på en sjef er tydelig

Hadde Danny Rose unngått sin skade, ville vi trolig vært i en langt bedre posisjon med tanke på å sikre oss en play off-plass.

Av: JOAKIM ELLINGSEN

MENINGER: Jeg har i tidligere artikler tatt for meg spissplassen (der jeg etterlyste en forsterkning i januar om vi skulle gå helhjertet for opprykk) og de offensive midtbanespillerne (som jeg omtalte som vår sterkeste lagdel). Hvis jeg fortsetter å bevege meg bakover på banen, er jeg nå kommet til sentral midtbane i vår 4-2-3-1-formasjon.

Det gledelige her har vært at lokale unggutter har fått mye spilletid. Spesielt har det vært kjekt å se Ben Close som har tatt store steg denne sesongen. Han har scoret et par viktige mål og vist fram sine kvaliteter på en veldig positiv måte. Han ble også belønnet med en ny kontrakt halvveis i sesongen. Ben Close har vært meget god og seiler opp som en het kandidat til å bli årets unge spiller denne sesongen.

Close og Rose

Close (bildet til høyre) spilte fast for Pompey i den perioden vi gjorde det meget bra. Da spilte han sammen med Danny Rose. Med Rose og Close som de to sentrale, plukket vi mye poeng og klatret på tabellen.

Så kom den bitre skaden til Danny Rose. Etter at dommeren valgte å droppe ballen etter et opphold i spillet ble det en duell om ballen og det endte med brudd for Rose. Han er trolig ute resten av sesongen.

Om ikke det var ille nok med Danny Rose sin skade, har også Stuart O’Keefe vært skadet i lang tid nå. Den innleide midtbanespilleren var god for oss før skaden, men med både Rose og O’Keefe ute har det blitt lite rutine på midtbanen.

Det er fortsatt usikkert når O’Keefe er tilbake fra skade, men det ser ut til å drøye i tid også det. Den innleide Cardiff-spilleren kan derfor ikke bidra for oss på midten heller han.

Hentet keeper, backer og offensiv midtbanespiller

Skadene til Rose og O’Keefe var velkjent i januar, og alle supportere snakket om viktigheten av å hente inn en sentral midtbanespiller. I stedet ble det hentet en keeper (som ble skadet i sin første kamp), en back (Anton Walkes) og to Wolverhampton-spillere som sitter på benken kamp etter kamp. Ingen sentrale midtbanespillere ble hentet, til tross for at “alle” var enige om at det var der vi trengte å forsterke oss.

Den gode nyheten med dette er at en annen unggutt har fått mye spilletid. Adam May (bildet til høyre) har spilt sentralt på midtbanen sammen med Ben Close. May er ett år yngre enn Close, men har vist flott utvikling også han. Da vi slo Fleetwood borte nylig, ble han kåret til banens beste av flere medier.

Utfordringen er å ha Close og May på banen samtidig. Det fungerer i enkeltkamper, men det blir noe tynt og urutinert mot de bedre lagene.

 

Omskolert Thompson

Det har vært dårlig med bredde på midtbanen med disse skadene. Nathan Thompson har blitt omskolert fra høyreback til sentral midtbane og førsteårsproffene Jez Bedford og Tommy Widdrington har blitt kalt tilbake fra sine låneopphold.

Nathan Thompson har klart seg brukbart på sentral midtbane, men han og Close har ikke vært på langt nær så gode sammen som Rose og Close. Det har heller ikke hjulpet at Thompson har blitt utvist for andre gang denne sesongen. Han er i skrivende stund fortsatt ikke ferdig med sin karantene på tre kamper.

 

Kalt tilbake fra låneopphold

Theo Widdrington (bildet til høyre) spilte på akademiet forrige sesong og ble belønnet med profesjonell kontrakt ved sesongslutt. Han er sønn av Tommy Widdrington, tidligere profesjonell fotballspiller i blant annet Southamp***. Theo har denne sesongen vært utlånt til Havant & Waterlooville, og der har han gjort det meget bra. Han ble derimot kalt tilbake igjen til Pompey i januar på grunn av skadeproblemene våre på sentral midtbane.

Widdrington har sittet på benken i flere seriekamper i vinter, men han har ennå ikke fått sin debut. Nå forteller Kenny Jackett til The News at han liker spilleren veldig godt og at han er fornøyd med hva han har prestert på utlån. Ideelt sett ønsker han å låne han ut igjen – gjerne både resten av sesongen og neste sesong – for å få ham klar for førstelagsfotball med Pompey.

Jez Bedford var sammen med Theo Widdrington den eneste som fikk profesjonell kontrakt fra forrige sesongs akademilag. Bedford har i likhet med Widdrington vært på utlån denne sesongen, og forrige uke ble også Bedford kalt tilbake. Dette på grunn av den tynne spillerstallen vi har for tiden.

Widdrington var den første som ble kalt tilbake, og regnes derfor trolig som mer klar for førstelagsfotball i Pompey enn Bedford. Jez Bedford har derimot vært bra for Poole på lån denne sesongen. Han har scoret fem mål på 32 kamper. Ifølge Kenny Jackett er han aktuell for førstelagsfotball, men trolig ikke som sentral midtbanespiller. Han har spilt mest på venstrekanten for Poole, og trolig er det også der han er mest aktuell for Pompey.

En tredje unggutt som står oppført som midtbanespiller tas ikke med her. Christian Oxlade-Chamberlain, lillebror til Liverpools Alex, har blitt brukt mest på kant, men regnes av manager Kenny Jackett nå først og fremst som en kommende høyreback. Han er ikke kalt tilbake fra utlån. Han spiller fortsatt på lån til Oxford City.

 

Konklusjon

Konklusjonen er altså at vi er for tynt besatt, har for urutinerte spillere og mangler en sjefstype på midtbanen. Nå er uansett toget gått for å hente forsterkninger, så vi får kanskje heller fokusere på viktigheten av at Ben Close og Adam May får mye spilletid. De vil vokse på det og forhåpentligvis gi oss svar på om de klare for å være en del av et lag som skal gå for opprykk i 2018/19.