Trenger vi en spiss til?

Skal vi gå for opprykk denne sesongen, trengs det en forsterkning til på topp.

Av: JOAKIM ELLINGSEN

MENINGER: Curtis Main er frigitt og Nicke Kabamba er lånt ut til Aldershot. Vi står dermed igjen med fire spisser i spillerstallen: Oliver Hawkins, Brett Pitman, Conor Chaplin og Jamal Lowe. I tillegg kan Kal Naismith spille spiss.

Lowe og Naismith er derimot først og fremst kantspillere, mens Chaplin ikke har fysikken til å spille alene på topp i Kenny Jacketts foretrukne 4-2-3-1. Chaplin spiller stort sett som den sentrale i treeren bak spissen, eller kommer inn som en spiss nummer to de gangene vi jakter scoring.

Vi står dermed igjen med Brett Pitman og Oliver Hawkins som de to som kan spille på topp. Pitman har gjort en god jobb og står med sterke 13 seriemål. Det er derimot en tøff rolle å spille alene på topp i League One. En får mye juling og Pitman er ingen sprek ungfole lenger. Jackett har derfor valgt å bruke Pitman som den sentrale i trioen bak spissen de siste kampene. Oliver Hawkins har kommet tilbake fra skade – og en periode som nødløsning på midtstopperplass – og fått jobben med å være spiss.

Kan Hawkins fortsette å levere?

Det har Hawkins løst med bravur. Den store spissen, som spilte non-league forrige sesong, har scoret tre mål på de to kampene han har på rad på topp nå. Totalt står han med sju mål (seks i serien) denne sesongen.

Selv om både Hawkins og Pitman har levert, og Chaplin (bildet til høyre) er en meget god mann å ha som supersub, er spørsmålet om dette er godt nok om vi skal klare opprykk i år. Og er opprykk målet i år?

Som nyopprykket lag var målet først og fremst å etablere seg i divisjonen denne sesongen. Kenny Jacketts mannskap har derimot gjort det enda bedre enn forventet og er i skrivende stund på play off. Når vi ligger på play off halvveis i sesongen, er det naturlig å drømme om opprykk. Championship er også et mål for klubben. Det er derimot ikke et mål ennå. Så da gjenstår det å se om Pompey velger å si seg fornøyd med den kvaliteten vi har på spillerstallen i dag, for deretter å se hvor bra Jacketts gutter gjør det. Kan de fortsette å prestere i overkant av hva en kan forvente av dem, eller skal vi si oss fornøyd med å stabilisere oss i divisjonen?

Vi må score mer mål

Noen har tatt til orde for at et eventuelt opprykk denne sesongen vil komme for tidlig for Pompey. Laget er for ungt og spillerne vil ha godt av et år til i League One. Samtidig er det vel ingen som sier nei til et opprykk, og det er slett ikke sikkert vi vil ligge like bra an i 2018/19 eller 2019/20. Derfor kan dette være Kenny Jacketts beste mulighet til å føre oss til Championship. Og skal vi gå helhjertet for det, er det etter min mening ingen tvil om at vi bør hente inn en spiss til. Helst en spiss som kan spille både alene på topp og som hengende spiss – som Brett Pitman. Vi kan ikke basere oss på 1-0-seiere gjennom hele sesongen, og da må vi score mer mål enn vi har gjort nå.

Skal vi gå for opprykk må det på plass inn en kvalitetsspiss til. Er vi fornøyde med å stabilisere oss i divisjonen og kanskje klare en play off-plass, holder det med de vi har i dag.