Reisebrev 17/18: På Fratton Park for første gang

Lars Håland Risan var før jul på Fratton Park for første gang. Her deler han opplevelsen og sine tips.

16/12 2017: Portsmouth – Bury 1-0

Etter å ha hatt minst en «save» med Portsmouth på enten Football Manager eller FIFA de siste 9-10 årene begynte jeg sakte men sikkert å følge mer med på Portsmouth i den virkelige verden også. Etter noen sene kvelder med intens spilling med en kompis ble vi enige om at vi måtte ta en tur til Fratton Park og se en kamp på denne stadion vi hadde spilt noen hundre kamper på.

Ting går ikke alltid som planlagt og turen vi planla i sommer gikk i vasken. Derfor var gleden stor da min kjæreste bosatt i London sa at hun hadde kjøpt togbilletter til Portsmouth for mitt besøk i desember. Da ble kampbilletter bestilt og gleden var stor.

Etter noen dager i London var det godt å sette seg på toget sørover. Vi hadde Portsmouth-drakter på oss begge to og etterhvert som vi nærmet oss Fratton begynte det å komme flere Portsmouth-fans på toget. Familier, godt voksne, eldgamle og pur unge gikk av toget på Fratton, og jeg er sikker på at de irske damene som satt bak oss var glad for å slippe mer snakk om Portsmouthspillere, Fratton Park og de viktigste fotballregler kjæresten måtte ha innføring i.

Da vi gikk av toget på Fratton var det virkelig ikke nødvendig å memorere den gode veibeskrivelsen her fra pompey.no – du trenger bare å følge strømmen. Etter et kjapt stopp på supporterbutikken og Subway var vi klare for kamp. Her kommer tips nr 1: Ha med kontanter om du ønsker å kjøpe kampprogram – selgerne tar ikke kort og det er ikke bare bare å ta ut penger. Vi var på plass på setene våre på Milton End en drøy halvtime før kampstart så vi var altså ute i god tid. Vi var så heldig å ha følge med noen blånisser som spredte god stemning og holdt humøret på topp rundt oss. I tillegg endte vi opp med tre gutter som var med far og bestefar på kamp like bak oss. Det var åpenbart at for 6-åringen var dette en stor opplevelse. Det var også åpenbart at det var hans første gang på kamp. «Bor maskotten her?» «hva heter…» «Bestefar… har du lommer?» «bestefar, hvor er nr 8? Kan du se ham?» «var det mål nå, bestefar?». Bestefaren vekslet mellom å svare, komme med morsomheter, overse ham og å være irritert på alle spørsmålene: «Ja, han bor under banen» «nei, gutt. Hvis du stiller flere spørsmål nå tar vi deg ikke med hit igjen», «Ti stille og se på fotballen», «nei han gjemmer seg nede i bakken». Men det var hyggelige folk og vi slo av en liten prat i pausen. 6-åringen syntes det var veldig gøy at det var vår første gang på Fratton Park også. Og at jeg hadde tatt fly for å være her var også litt spennende.

Til tider voldsomt trøkk

Det var generelt god stemning på kamp. Jeg ser flere skriver at det var dårligere stemning enn vanlig. Kan hende det, men det var også til tider et voldsomt trøkk. Sammenlignet med Viking-kampene jeg har vært på de siste årene var det stor stemning. «Play up Pompey, Pompey play up» og «da-da-da..» (Melodien til Carnival de Paris) gikk stort sett gjennom hele kampen.

Guttungen bak oss fikk fastslått at det var lov til å si «Play up Pompey» og en del ting som ikke var lov å si før han også ble med i koret. Her kommer tips nr 2: I første omgang synger man «Play up Pompey, Pompey play up» – i andre omgang repeterer man… og 3: Etter disse chantene er kan man høre en knappenål falle – det ble helt stille. Med andre ord, ikke snakk nedsettende om naboen akkurat da… Vi hadde også ivrige folk rundt oss. Vi var ofte enige om at dommeren ga billige frispark (begge veier) og lot være å dømme på noen klare forseelser (også begge veier). Er du heldig får du noen med god humor i nærheten. Vi fikk oss noen gode lattere gjennom kampen.

Vi hadde kjøpt billetter til et tog som gikk 20 minutter etter kampslutt. Her kommer tips nr 4: Kjøp billett til et senere tog. Vi gikk med en gang fløyta gikk… selv om det ikke er mer enn 5-10 minutter å gå måtte vi gå litt fort. Det var også flere som hadde samme ide. Alle togene som kom ble stappfulle ganske fort og det var faktisk litt utfordrende å komme seg på toget. Vi var heldige og var enige om at det var en god dag og at dette bør gjentas! Kampen vant som kjent Portsmouth 1-0 etter mål av Clarke. Play up Pompey! Vi sees igjen!

Her satt Lars.