2017-18: Portsmouth – Southend United 1-0

Hvad skulle vi gøre uden Pitman?

Af: Jean Robert Tankred

Lige som det var tilfældet i sidste weekend mod Blackpool sikrede vores anfører også de tre points mod Southend da han scorede kampens enlige mål. Forinden brændte gæsterne et straffespark, og det viste sig altså at blive særdeles dyrt.

Der var genvalg til de elleve der startede hos Blackpool. Det betød at både Stuart O’Keefe og Nathan Thompson måtte nøjes med at se på fra start. Sidstnævnte kom ind tre minutter før tid. I defensiven betød det, at Oliver Hawkins igen var at finde i det centrale forsvar mens Matt Clarke spillede venstre back.

Første halvleg

Efter et oplæsningen af ”Ode of Rememberance” og det efterfølgende minuts stilhed for faldne soldater blev kampen fløjtet i gang, og det var Pompey der lagde for med højt tempo. Det tidlige pres kunne med lidt held også have resulteret i et hurtigt føringsmål men Pitman kunne ikke få bolden ordentligt under kontrol efter et ellers fint indlæg fra Clarke. Gæsterne måtte i de efterfølgende minutter flere gange ty til sidste-sekunds clearinger i eget felt for at holde os fra fadet. Langsomt fik de dog overtaget lidt mere af spillet, og midtvejs i første halvleg var kampen en åben og helt lige slagudveksling. Således måtte Luke McGee hive en refleksredning ud af ærmet da den tidligere Pompey-spiller Theo Robinson testede ham med et fladt skud. I den anden ende af banen var Kyle Bennett tæt på et sjældent mål på hovedstød, men Michael Turner fik clearet på gæsternes målstreg. Der fulgte flere halve chancer til begge hold inden intensiteten pludselig eksploderede i halvlegens sidste minutter.

Danny Rose og Matt Clarke måtte i to situationer nærmeste liggende blokere for giftige skud fra Southend-fødder, og da den ene linjevogter mente, at sidstnævnte havde brugt armen til hjælp, pegede kampens dommer på straffesparkspletten. Protester fra Pompey-spillerne hjalp intet, kendelsen stod ved magt. Udeholdets Nile Ranger havde tidligere i kampen haft nogle forsøg der strøg langt forbi hjemmeholdets mål, og sandelig om ikke også hans skud fra pletten gik en meter over. Her slap vi med skrækken og det forblev målløst efter de første 45 minutter.

Anden halvleg

I et forsøg på at sprede spillet mere ud da Southend stod meget kompakt på midten af banen, valgte manager Kenny Jackett at skifte Matty Kennedy ind i stedet for den ellers ikke dårlige Kyle Bennett. Det skulle vise sig at være et godt træk, for den med livlige Kennedy på fløjen fik vores offensiv nyt liv, og der skulle ikke gå lang tid før han havde sat sit stempel på kampen. Et milimeterpræcist indlæg fra ham nåede målet i form af Pitmans hoved, og så havde vores anfører bragt os på 1-0.

I lang tid var Pitmans mål anden halvlegs eneste reelle højdepunkt, men mod slutningen af kampen fik begge hold tilspillet sig et par forsøg, hvoraf ingen dog var farlige. Oliver Hawkins måtte blokere et skud fra gæsternes topscorer Simon Cox, og et ellers velplaceret skud fra Kennedy var ikke hårdt nok til at volde Oxley i Southend-målet problemer. Gæsterne skiftede flere offensive spillere ind i jagten på en udligning, men Pompey defensiven stod fast og kunne i sidste ende sikre det clean sheet der også betød at de tre points blev på Fratton Park.

Hvad kan vi lære af kampen?

Vi er endnu ikke nået halvvejs i sæsonen, men allerede nu fremstår Brett Pitman som en tårnhøj favorit til at tage prisen som årets spiller. Undertegnede har ikke regnet på, hvor mange points anføreren har skaffet os, men det må nærme sig halvdelen af de 26 vi med sejren mod Southend kom op på. Læg dertil hans indstilling på banen og du har den perfekte leder på et fodboldhold. Pitman må kandidere til at være en af klubbens bedste indkøb i mange, mange år. Skal man pege på kampens spiller mod Southend kan det til gengæld lige så vel blive Luke McGee, for uden ham havde vi været bagud med mindst ét mål ved pausen.