2017-18: Luton Town – Portsmouth 1-0 (FA Cup)

Der er altid næste sæson…

Af: Jean Robert Tankred

Drømmen om Wembley – eller i det mindste bare et lille cup run – fik meget kort levetid da det blev til et reelt unødvendigt nederlag på 0-1 til Luton Town. I en forholdsvis lige kamp formåede vi, som set mange gange før, ikke at omsætte vores chancer til mål. Dermed har vi nu – fraset EFL Trophy turneringen – kun ligaen tilbage at fokusere på i denne sæson.

Kenny Jackett havde fundet plads til to ændringer siden 0-1 nederlag til Bradford City. Kyle Bennett og Dion Donohue måtte vige deres respektive pladser til Oliver Hawkins og Brandon Haunstrup. Op til kampen var der en del snak om at Naismith måske ville få mulighed for lidt sjælden spilletid, men i sidste ende var midtbanespilleren end ikke at finde på bænken.

1. halvleg

Første omgang var fyldt med små nærkampe, blot få tilspillede chancer samt meget lidt flow i spillet fra de to mandskaber. Hos os var det Brett Pitman der først viste tænder da han testede Marek Stech i Luton-målet med et skud som keeperen måtte parere over målet. Ben Close var tæt på at nå frem til en chance i hjemmeholdets felt, men skuddet blev blokeret i sidste sekund. For Luton forblev det også nærved og næsten, og Luke McGee blev ikke for alvor sat på prøver før pausen. Det lignede 0-0 ved pausen, men så slog værterne pludselig til. Danny Hylton fandt med en perfekt aflevering James Collins, og angriberen omsatte sikkert chancen til mål. 1-0. Noget af en dukkert for Pompey så tæt på pauseteen.

2. halvleg

Kort inde i anden halvleg røg Jamal Lowe til jorden under en nærkamp i Lutons straffesparksfelt, men til Pompey-supporternes store utilfredshed var dommeren uimponeret og vinkede afværgende. I stedet stangede han en advarsel ud til fløjspilleren for film. Kort efter troede hjemmeholdets tilhængere at deres spillere havde fordoblet føringen, men Danny Hyltons tap-in blev annulleret for offside. Luton fortsatte presset, og Luke Berry sendte et skud afsted som McGee ganske vist fik reddet, men bolden sprang herefter op på overliggeren og ud af spil. Også i den anden ende af banen måtte træværket give en hjælpende hånd da et hovedstød fra Matt Clarke via målmand Stech blev sendt op på Lutons overligger. På dette tidspunkt havde Pompey langsomt fået overtaget i kampen, og et forsøg fra Jamal Lowe måtte sparkes væk på målstregen af Alan Sheehan. Kort efter testede også Pitman hjemmeholdets målmand, der dog igen trak det længste strå. Det blev til gengæld anførerens sidste aktion i kampen da han kort efter blev skiftet ud med Chaplin. Samtidig måtte Kennedy vige pladsen for Bennett. Også efterfølgende var det Pompey der kom frem til mest, og den indskiftede Chaplin var først over en løs bold i feltet men skød forbi mål.

Som det desværre er set tidligere i denne sæson gjorde vi midt i en god periode det ekstra svært for os selv. Nathan Thompson modtog en advarsel for en tackling på James Collins, og da han allerede havde pådraget sig et gult kort for en lignende aktion i første halvleg, var kampen slut for ham. Med en mand i undertal blev opgaven selvsagt næsten umulig, og alligevel var vi kort før tid tæt på at sikre os en omkamp på Fratton Park. Ben Close fik sendt en fin afslutning afsted mod det ene hjørne i Luton-målet, men desværre for os var målmand Marek Stech på sin post og reddet det ellers velplacerede skud. Dermed sluttede det 1-0 til værterne og med et tidligt pokalexit til os.

Hvad kan vi lære af kampen?

Det skulle have været en mulighed for et frisk pust efter en række dårlige resultater i ligaen, men i stedet blev det de samme problemer der dukkede op på Kenilworth Road. Vi formår ikke at sætte os virkelig igennem og score på vores chancer, og så nytter det ikke at det spillemæssigt egentlig ser fornuftigt ud. Man kan diskutere om der er blevet skiftet for meget ud på holdet men i al fald undertegnede sidder med en fornemmelse af, at den trup der rykkede op fra League Two ville have bidt mere fra sig, og måske endda også have flere points på kontoen i League One. Men alt dette er hypotetisk.

Thompsons udvisning var sæsonens fjerde, og det forstærker indtrykket af, at vi mangler enten disciplin eller koncentration. Nu faldt udvisningen denne gang så sent at det er svært at give den skylden for nederlaget, men som det er nævnt tidligere bliver Jackett nødt til at tage disse situationer op for de efterfølgende karantæner hæmmer holdet.