2015-16: Exeter City – Portsmouth 1-1

Lektien ikke lært.

Af: Jean Robert Tankred

Vi har set det før i denne sæson. Ikke bare en enkelt gang, men flere. Af forskellige årsager formår vi igen og igen at lukke mål ind kort før tid, og antallet af tabte points på den konto må efterhånden være ganske betragteligt. Det var dermed den samme gamle sang om igen denne tirsdag aften i det kolde og regnfulde Devon da Exeter City med en scoring i overtiden tilkæmpede sig en remis mod et ellers tilsvarende godt kæmpende Pompey-mandskab. Når dette er sagt, var udligningen ikke ufortjent i og med at The Grecians havde flere nærgående forsøg på mål end os, men tidspunktet var desværre som salt i et åbent sår.

Paul Cook viste sine spillere tillid ved at give de 11 startende fra 2-1 sejren mod Cambridge United chancen igen, lige som der heller ikke var udskiftninger i selve truppen. Michael Smith og Adam McGurk blev ikke deres respektive skader kvit, og tog altså ikke med til det sydvestlige England.

Hos hjemmeholdet startede begge ex-Pompey spillere Lee Holmes og Jayden Stockley.

1. halvleg

Der var blot spillet 22 sekunder af kampen da Conor Chaplin for første gang denne aften viste tænder, men desværre fik han ikke Kal Naismiths indlæg under kontrol, og chancen løb ud i sandet. Også Christian Burgess noterede sig for et forsøg i kampens start. Hans hovedstød gik dog over mål. Det var dermed Pompey, som var det toneangivende hold og det blev understreget da anfører Michael Doyle testede Bobby Olejnik med en helflugter fra 30 meters afstand, der dog ikke voldte Exeter-keeperen de store problemer. I den anden ende af banen viste hjemmeholdet pludselig tænder, og det var Jayden Stockley, der efter en halv times spil burde have bragt The Grecians på 1-0, men hans skud sad lige på Ryan Fulton. I stedet blev det en føring til os minuttet senere. Det var Conor Chaplin, der med sit 9. sæsonmål fik nettet til at blafre da han smart tog en bold ned med brystet og udplacerede Olejnik i værternes mål. 1-0 til Pompey.

I slutningen af halvlegen fik Exeter lagt et lille pres på os, og tilspillede sig et par halve chancer til Jayden Stockley og Ollie Watkins. Især sidstnævnte forsøg var giftigt og tvang Ryan Fulton ud i en god parade for at redde føringen ind til pauseteen.

2. halvleg

Anden omgang startede som en noget sløv forestilling, og heller ikke Pompey havde meget at byde på de første minutter. Det ændrede sig da Conor Chaplin, nærmest siddende på banen efter at en tilfældig kollision med Olejnik i kamp om bolden fik den skrabet i retningen af det tomme Exeter-mål, men desværre også centimeter forbi det. Her slap hjemmeholdet med skrækken, og det må de have taget til sig, for efterfølgende var de som forvandlede. De satte tempoet i vejret og os under et behørigt pres. Et hovedstød fra Jayden Stockley måtte Burgess cleare til hjørnespark, som angriberen efterfølgende også fik fødderne på først, men hans skud gik forbi vores mål. Det brændte langsomt på. Alligevel var det os der havde det næste virkelig nærgående forsøg da et frispark fra Conor Chaplin strejfede overlæggeren på Exeters mål. Efterfølgende prøvede Paul Cook at tage vinden lidt ud af hjemmeholdets sejl med et par defensive udskiftninger, og det lykkedes os også at holde dem fra fadet indtil dommerens tillægstid. Her var vi ikke opmærksomme i vores eget felt, hvor en udækket Ollie Watkins kunne sende et skud forbi Ryan Fulton til en reelt fortjent udligning. 1-1. Det kunne endda være gået værre endnu i kampens døende sekunder, hvis ikke at Fulton havde tippet et frispark fra Alex Nicholls uden om stolpen. Men det blev ved pointdelingen.

Hvad kan vi lære af kampen?

Koncentrationssvigt eller et mentalt problem? Valget står frit når man skal pege på, hvorfor vi gentagne gange ikke formår at holde modstanderen fra fadet når stadionuret har rundet de 90 minutter. Det er dog også muligt at anlægge en anden vinkel på problemet, nemlig den at vi ikke formår at lukke kampene – og følgelig bliver straffet for det. Det hænger i sagens natur også sammen med den scoringskrise som holdet i de sidste par uger har befundet sig i. Således har vi blot scoret 9 mål i de seneste 8 kampe, og det er naturligvis alt for lidt når målet har været at bide sig fast i toppen af League Two. Til sammenligning har Oxford scoret 18, Northampton 14 og Accrington 13. Kun Plymouth har med 9 mål lige så svært ved at finde vej til målet som os. Til gengæld har de haft tre clean sheets i samme periode, så det har ikke kostet dem på samme måde.

Vi kan bare ikke holde buret rent – koste, hvad det vil. I de seneste otte kampe har vi lukket lige præcis ét mål ind hver gang. Dermed skal vi helt tilbage til den 2. januar og 3-0 sejren mod Carwley for at finde det seneste clean sheet. Det var med Brian Murphy på mål. Det er bittert især for Ryan Fulton, som reelt har gjort det rigtig godt og bestemt ikke kan lastes for den trælse stime.