2015-16: Portsmouth – Oxford United 0-1

Pompey tabte et stort skridt mod top 3.

Af: Jean Robert Tankred

Med et nederlag på 0-1 hjemme på Fratton Park mod de direkte konkurrenter fra Oxford, er top tre og de automatiske oprykningspladser rykket lidt længere væk, og det begynder at ligne play-offs for os. Det blev resultatet efter en kamp, hvor vi især offensivt havde alt for lidt at byde på.

Med Brian Murphy lidt overraskende ude af truppen blev lånet fra Liverpool, Ryan Fulton, kastet for løverne i en debutkamp som han næppe vil glemme foreløbig. Det var den ene af to ændringer siden pokalsejren mod Ipswich. Den anden var i den centrale defensiv, hvor Matt Clarke for 5. ligakamp i træk blev valgt som partner til Adam Webster.

1. halvleg

Kampen startede i et højt tempo som holdt halvlegen ud. Gæsterne virkede angrebslystne men uden for alvor at teste Ryan Fulton i vores mål. I det 16. minut måtte han dog storme ud af kassen for at cleare foran Danny Hylton. Efterfølgende var det især Oxford, der kom frem til chancer, men både Kemar Roofe og Johnny Mullins’ hovedstød gik over mål mens George Baldock med et hårdt skud kun ramte sidenettet. I den anden ende af banen var vi tæt på at komme foran med 1-0, men Marc McNultys skud blev sparket væk på målstregen af Jake Wright. Kyle Bennett var ligeledes tæt på med et frispark, der blev rettet af og strøg lige over mål. I resten af halvlegen fortsatte spillet med at bølge frem og tilbage, men uden at nogen af kombattanterne kom frem til noget brugbart.

2. halvleg

Også efter pausen forblev tempoet højt, og efter et par minutter fik The U’s en gylden chance for at komme foran. Den kom da Ryan Fulton fældede en fremadstormende Danny Hylton i feltet, og dommeren tøvede ikke med at pege på pletten. Fultons rolle som skurk varede dog kun et par sekunder da han med en fantastisk dobbeltredning snuppede både Liam Sercombes straffespark samt riposten fra angriberen. Herefter fulgte en lettere begivenhedsløs periode, hvor Paul Cook brugte to af sine udskiftninger. Ind kom Ben Close og Adam McGurk i stedet for Adam Barton og slidt udseende Gary Roberts. Det gav Pompey ekstra luft under vingerne, og det var hjemmeholdet der nu var den dominerende part i kampen. Oxford forblev til gengæld farlige på kontra, og efter at Kemar Roofe var tæt på med et frispark kom de foran med 14 minutter igen. Målscoreren var debutanten Jordan Bowery, som med et velplaceret skud sendte bolden i mål ude ved den ene stolpe uden for Ryan Fultons rækkevidde. Paul Cook reagerede ved som sidste mulighed at sende Conor Chaplin på banen i stedet for Marc McNulty, men bortset fra en mindre chance til Adam McGurk fik vi intet ud af presset og spillerne måtte i sidste ende for anden gang i denne sæson forlade Fratton Parks græstæppe uden points.

Hvad kan vi lære af kampen?

Som nævnt i indledningen kan det vise sig at være tre afgørende og dermed dyrebare points vi tabte til Oxford, der reelt fortjente sejren. Det var vores fjerde nederlag i denne sæson, men det første af slagsen, hvor vi mødte en modstander, der på dagen objektivt betragtet bare var bedre end os. Det viser, at det ikke er tilfældigt at Michael Appletons mandskab ligger hvor de gør. Ligeledes fik vi et fingerpeg om, at også vores nuværende placering uden for top 3 måske også afspejler vores reelle styrke på trods af, at vi vandt hos både Northampton og Plymouth. Kampen mod Oxford var nemlig den sjette hjemmekamp, hvor vi ikke fik scoret, og de manglende mål har indtil videre været en af årsagerne til, at vi ikke er at finde på en automatisk oprykningsplads. Hvor topholdene Northampton og Plymouth er noteret for henholdsvis 10 og 8 sejre på egen bane, har vi blot 5 af slagen. De er tilmed kommet mod rækkens nr. 16, 18, 21, 23 og 24. Det er deprimerende statistik, og alligevel er det selvsagt for tidligt at smide håndklædet i ringen. Med 20 kampe tilbage, og dermed 60 points at spille om, kan meget nå at ske endnu om end denne skribents fornemmelse i går efter kampen var, at Oxfords forspring på nu 7 points nok bliver afgørende i sidste ende.

Som nævnt så var den store forskel på de to mandskaber denne eftermiddag, at Oxfords angreb ganske enkelt virkede farligere, mens vi med al tydelighed savner den til Sheffield returnerede Caolan Lavery. Det bringer os frem til mysteriet om Matt Tubbs, der heller ikke denne gang var at finde i truppen på trods af, at han efter sigende skulle være frisk. Man kan diskutere både om han passer ind i Paul Cooks foretrukne system, om han reelt har fået en ærlig chance af vores manager, samt ikke mindst om klubbens i dens nuværende situation har råd til at lade sidste sæsons ligatopscorer sidde på tribunen, eller hvor angriberen nu befinder sig. Tubbs har scoret fem mål i ligaen i denne sæson, og hans næse for mål er indiskutabel lige som hans erfaring burde være et plus for os. Paul Cook har indirekte meldt ud, at Tubbs ikke har en fremtid på Fratton Park, men hvis han stadig er her efter den 31. januar bør vi bruge hans kvaliteter. Vi har brug for en goalgetter, og der er bare fire points ned til den ubrugelige 8. plads.