2024-25: Opptakt QPR – Portsmouth

Det er utsolgt på Loftus Road i London til bunnoppgjøret mellom QPR og Pompey.


FORHÅNDSSAK: Det er to lag som ligger under nedrykksstreken som møtes i London i ettermiddag. Det ender ofte uavgjort i slike kamper, men begge lag har stort behov for tre poeng. Det gjenstår likevel å se om det står uavgjort i sluttminuttene: Er lysten til å vinne større enn frykten for å tape mot en tabellnabo?

Pompey og QPR har møtt hverandre mange ganger opp gjennom årene, men vi må tilbake til 2010/11-sesongen sist det var seriekamp mellom lagene. Da vant QPR det ene oppgjøret 2-0, mens det ble 1-1 i det andre.

Pompey og QPR møttes for øvrig også i ligacupen i august 2019. Da vant Pompey 2-0 på Fratton Park etter scoringer av John Marquis (straffe) og Marcus Harness.

Det vil for øvrig bli ett minutts applaus før avspark til minne om tidligere QPR-spiller og -trener Frank Sibley. Han døde i mai, 76 år gammel.

Kampen er utsolgt, men vi fikk tak i billetter til våre tre medlemmer som var tidlig ute og ba om hjelp til å få tak i billetter. God fornøyelse, Mark Raine, Trond Gyldenskog Nedal og Paul Richards.

 

QPR

Om selve klubben Queens Park Rangers (QPR) siterer undertegnede Jean Robert Tankreds opptakt fra 2019:

Klubben blev stiftet i 1882 som Christchurch Rangers. Dens nuværende navn fik den fire år senere efter en fusion med en anden lokal klub, St. Jude’s. Inden indflytningen på Loftus Road i 1917 nåede klubben at spille på tyve forskellige baner i omegnen, hvilket stadig er rekord for en engelsk divisionsklub. I tre sæsoner, mellem 1931 og 1933 samt 1962-63, spillede QPR på det nu hedengangne White City Stadium i et forsøg på at tiltrække flere tilskuere.

Klubbens første højdepunkt kom i 1967, hvor den som 3. divisions klub vandt ligacuppen. I turneringens første år var den forholdsvis ildeset, og de fleste store klubber prioriterede den ikke. I midten af 70’erne opnåede QPR så klubbens højeste ligaplacering da det blev til en andenplads i 1. division i 1975-76 sæsonen, bare et enkelt point efter Liverpool.

I 1982 nåede man så FA Cup finalen, som dog blev tabt med 0-1 til Spurs efter omkamp. I de seneste årtier har klubben ført en skiftende tilværelse primært i de to øverste rækker, med en kort periode mellem 2001 og 2004 på tredjehøjeste niveau.

 

Hvordan står det til i QPR?

QPR står med kun én seier så langt i Championship-sesongen. Den kom mot Luton hvor de snudde 0-1 til seier. Det har derimot ikke blitt flere seire siden den trepoengeren i august. Nå har QPR tre tap på rad, mot henholdsvis Blackburn, Hull og Derby.

QPR hadde en dårlig fjorårssesong også, men avsluttet sesongen bra og det var ventet at de ville være høyere på tabellen denne sesongen. De er således én av sesongens skuffelser så langt.

På skadefronten må QPR klare seg uten Jake Clarke-Salter og Liam Morrison.

Jonathan Varane står over kampen med karantene for QPR.

 

Profiler hos hjemmelaget

Det har vært en del spillere som har spilt for både QPR og Pompey opp gjennom årene, men i dagens QPR-stall er det ingen tidligere Pompey-spillere.

Kaptein er den 33 år gamle midstopperen Steve Cook, som kom til QPR fra Nottingham Forest i 2023. Han kom dit fra elleve år i Bournemouth hvor han opplevde oppturen med flere opprykk og Premier League-spill.

Den 26 år gamle defensive midtbanespilleren Sam Fields er visekaptein. Den 191 centimeter høye midtbanemannen kom fra WBA i 2021 og har etablert seg som en nøkkelspiller i QPR. Han er tidligere u-landslagsspiller for England.

Kun to spillere har scoret mer enn ett mål for QPR så langt denne sesongen. Toppscorer så langt er Michael Frey med tre scoringer. Den sveitsiske 30-åringen kom i januar 2024 og beskrives som en typisk nummer ni. Han har spilt for en rekke klubber på bra nivå i sin karriere og scoret bra med mål for belgiske Royal Antwerp før han kom til QPR. Den danske midtbanespilleren Nicolas Madsen står med to seriemål så langt. 24 år gamle Madsen kom fra belgiske Westerloo i august i år. Han har tidligere spilt for Midtjylland.

Madsen er ikke den eneste skandinaven i QPR. Han har også en dansk lagkamerat i 30 år gamle Lucas Andersen, som QPRs hovedtrener Cifuentes kjenner til fra sin tid i Aalborg. Anderson kom fra Aalborg til QPR i februar i år. Andersen er offensiv midtbanespiller/kantspiller.

Vi tar også med Karamoko Dembele som en spiller å være obs på. Den 21 år gamle vingen var utlånt til Blackpool fra franske Brest forrige sesong. Han imponerte i League One og Pompey var interesserte i ham før denne sesongen, men Dembele endte med å gå på lån til QPR. Han har tre assists så langt denne sesongen. Det er flest av alle QPR-spillerne.

QPRs hovedtrener Marti Cifuentes

42 år gamle Marti Cifuentes er godt kjent for oss skandinaver etter å ha kommet til jobben i QPR etter å ha vært i Sverige, Norge og Danmark i sesongene før han fikk denne sjansen.

Spanjolen hadde ingen stor spillerkarriere, men har jobbet seg fram i treneryrket og fikk 30. oktober 2023 sjansen som hovedtrener i QPR. QPR lå dårlig an, men laget berget plassen etter 4-0 mot Leeds i april 2024.

Om kampen mot Pompey, sier Cifuentes:

«We have been working a lot over the last two weeks and I have been glad with the attitude and the commitment that the players have shown. 

We are aware about the table. I have been saying what’s most important is where we are in the table in May.

Portsmouth had a fantastic season last season and they probably have not collected the results that they wanted so far, so we have two teams who definitely want and need the victory. So I predict a game that is going to be intense and tough for both teams. There will be spells where there is this tension. We need to be ready mentally to understand that we play at home and it is an important game for us to regain our confidence.”

 

Hvordan står det til i Pompey?

Jacob Farrell ble skadet igjen på trening etter å ha debutert for Pompey hjemme mot Sheffield United. Ifølge Mousinho er han 2-4 uker unna å være aktuell for videre spill.

Conor Shaughnessy var en av Pompeys beste spillere forrige sesong, men har knapt vært på banen denne sesongen. Dessverre er han fortsatt skadet. Mousinho antyder 4-6 uker før han er klar igjen.

I tillegg har Pompey som kjent forrige sesongs toppscorer Colby Bishop og den nye midtstopperen Ibane Bowat ute i lang tid.

Callum Lang var Pompeys beste spiller i sesongstarten, og han er fortsatt Pompeys toppscorer med tre seriemål. Han nærmer seg å bli spilleklar igjen etter sin skade, men sannsynligvis kommer QPR-kampen for tidlig for Lang.

Det positive er at Kusini Yengi er ventet å være med i kamptroppen igjen. Den australske spissen har også vært ute med skade i mange uker nå.

 

Hovedtrener John Mousinhos tanker før kampen

«I felt we didn’t need the break because we wanted to keep the momentum from the last game. We produced one of our better performances against Oxford and so would have liked to go again straight away.

The feeling in the group is that we want to get that first win as soon as possible and be able to move on from that. It’s a big week, but we can’t lose focus from the first one of them on Saturday and that’s what our full concentration is on.

QPR have struggled if you look at the table after a really positive end to last season, but have still played some good stuff. Loftus Road is always a difficult place to visit and I think you’ll probably see two sides looking to get after each other and be right at it. That’s certainly the very minimum we expect to see from a Pompey side, so it should be a good spectacle.”