2024-25: Opptakt Burnley – Portsmouth

Ny tøff bortekamp. Kan Pompey reise seg?


Portsmouth startet sesongen med en poengfangst som nesten var i overkant av forventningene, men alle som drømte om at vi skulle «ta en Ipswich» er kommet ned på jorden igjen etter to nokså klare tap. Hjemmekampene mot Sunderland og West Bromwich viste at det stor forskjell mellom Championship og League One, og hvis prestasjonene fortsetter på dagens nivå vil vi være kjapt tilbake igjen der vi kom fra.

Nå venter enda en vanskelig bortekamp mot Burnley, som spilte i Premier League så sent som i fjor. Turf Moore er en tøff arena for alle lag, og med den skjøre selvtilliten til John Mousinho sine gutter kan det fort bli enda en dårlig opplevelse for Pompey. På den annen side: det er Burnley som har alt å tape, og kanskje er det lettere for Portsmouth å ta poeng borte når det er opp til motstanderen å styre kampen? Det er i hvert fall lov å håpe.

 

Litt om Burnley F.C.

Laget fra industribyen i Lancashire er en tradisjonsrik klubb, stiftet i 1882 og var en av klubbene som grunnla  The Football League. Byen ligger noen mil øst for Blackburn og noen flere mil nord for Manchester, i et område som mer eller mindre berettighet blir kalt for industribeltet i Nord-england. Byen har rundt 80.000 innbyggere og var tidligere mest kjent for bomulls – og gruveindustri. Nå fremstår stedet som en moderne småby og er nylig kåret til «the friendliest town in Britain».

The Clarets er kallenavnet, og det henspeiler på den burgunderrøde fargen på deler av drakten. Fargen skal visstnok være inspirert av en rødvin fra Burgund, men det er uklart for meg hva dette har å gjøre med en indistriby i Nord-england.

Burnley har mange likhetstrekk med Portsmouth. De er omtrent like store med tanke på stadionanlegg og tilskuertall. Begge har vunnet ligaen på øverste nivå to ganger, riktignok for en del år siden. Begge er også blant lagene som har vunnet alle de fire divisjonene i England. Pompey har imidlertid dobbelt så mange FA-cup trofeer som The Clarets, nemlig 2!

 

Burnley sin sesong så langt

Etter nedrykket måtte laget naturlig nok selge unna en del sentrale spillere. Sander Berge, Wilson Odobert, Dara O’Shea, Wout Weghorst, Ameen Al-Dakhil og brasilianske Vitinho  er blant dem som er sendt avgårde til bedre klubber for til dels store summer. Klubben har fått inn godt over en halv milliard på disse overgangene. Erstatterne har ikke like kjente navn, men spillere som Hannibal Mejbri (fra ManU), Andreas Hountondji (fra Caen), Maxime Esteve (fra Montpellier) og Lucas Pires (fra Santos) er blant dem som skal prøve å fylle hullene.

Scott Parker kom inn som manager da Vincent Company ble hentet til Munchen. The Clarets begynte sesongen glimrende, med to strake seire og 9-1 i målforskjell. Laget lå øverst på tabellen etter to runder, men tap mot Sunderland og uavgjort mot Blackburn sendte laget litt nedover på listen. De vant imidlertid 1-0 borte mot Leeds og ligger idag på 4. plass med sine 10 poeng. I ligacupen ble det exit mot Wolves.

 

Spillere å se opp for

Lyle Foster fra Sør-afrika spiller ofte enslig spiss mens Luca Koleosho fra USA/Italia opererer på venstre kant. Begge har åpnet målkontoen i år. Zeki Amdouni har scoret jevnt og trutt for sine tidligere klubber, og for det sveitiske landslaget, og vil nok gripe sjansen hvis han får den. Josh Brownhill er en erfaren midtbanespiller som har fått med seg mer enn 150 kamper for The Clarets. Denne sesongen har han også tegnet seg på scoringslisten både mot Luton og Cardiff, og håper kanskje å slå sin egen personlige målrekord – som er 7 ligamål – fra opprykksesongen for to år siden. Til slutt må vi nevne Johann Berg Gudmundsson, 33 åringen som har 85 landskamper for Island og som kan gjøre en jobb på de fleste posisjonene på midtbanen.

 

Situasjonen hos oss

Det kommer stadig dårlige nyheter fra sykestuen på Fratton Park. Ibane Bowat er langtidsskadet, men heldigvis nærmer det seg at Regan Poole kan bidra. Det vil imidlertid ta tid før han er tilbake i fjorårsformen. Kusini Yengi og Mark O’Mahony er også ute med skader, mens Conor Shaughnessy er usikker. Foreløpig er det ikke kommet noen nyheter om Colby Bishop sin situasjon.

Hjemmelaget har også litt å stri med, blant annet er Manuel Benson, Jordan Beyer, Hannes Delcroix, Hjalmar Ekdal, Aaron Ramsey og Nathan Redmond ute med skader.

 

Tidligere oppgjør

Dette blir et kort avsnitt, for de to lagene har sjelden møtt hyverandre i nyere tid. Pompey vant begge oppgjørene i 2009/10 da de møttes i Premier League. Året etterpå – i Championship ble det et uavgjort resultat og en seier til Burnley. Siden den gang har de to ikke møtt hverandre, verken i serie eller cup.

 

Opptakt fra de offisielle sidene

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2024/september/20/match-preview–burnley-v-pompey/

 

Se intervju med Pompey manager John Mousinho her