2024-25: Opptakt Portsmouth – WBA

Pompey har ennå ikke vunnet en kamp denne sesongen. I dag kommer en motstander som overtar tabelltoppen hvis de vinner på Fratton Park. 


FORHÅNDSSAK: Vi er halvveis i september, men dette er likevel månedens første kamp for Pompey. For 15 dager siden tapte Pompey 3-1 hjemme mot Sunderland, serielederen. Nå får Pompey et nytt topplag på besøk, og etter Sunderlands tap mot Plymouth lørdag er det klart at WBA overtar tabelltoppen om de slår Pompey.

Det er lenge siden sist Pompey møtte WBA. Faktisk må vi tilbake til 2008/09-sesongen sist Pompey og WBA møttes. Da endte det 2-2 i Premier League-oppgjøret. Undertegnede satt faktisk selv på Milton End og så denne kampen hvor Younes Kaboul og Niko Kranjcar scoret Pompeys mål.

Historisk sett har WBA et godt tak på Pompey. Også på Fratton Park. Totalt sett har Pompey og WBA møtt hverandre 77 ganger. Pompey har vunnet 20 av disse, WBA har vunnet 43 og 14 kamper har endt uavgjort.

På Fratton Park har Pompey vunnet tolv av 39 kamper. WBA har vunnet 17 og ti kamper har endt uavgjort.

Dagens kamp vises i Norge på Viasport 1. Avspark er klokka 16.00. Det er utsolgt på Fratton Park, og vi har noen av våre medlemmer på plass. Kanskje kan vi få et reisebrev i etterkant.

 

WBA

West Bromwich Albion Football Club kalles både West Brom, Albion og WBA. For enkelthets skyld bruker vi bare WBA i denne artikkelen.

Selv om mange regner WBA som et Birmingham-lag er de ikke fra Birmingham, men West Bromwich. Det er ei drøy mil utenfor Birmingham. Klubben er stiftet i 1878 og var en av klubbene som grunnla the Football League i 1888. Siden 1900 har klubben hatt The Hawthorns som sin hjemmebane.

Klubben har spilt i toppdivsjonen i hele 82 sesonger. Den lengste perioden de har hatt utenfor toppdivisjonen var 1986 til 2002. Sist de spilte i øverste divisjon var da WBA var i Premier League i 2021. WBA har vunnet ligaen én gang. Det var i 1919/20-sesongen. I tillegg har klubben endt på 2. plass to ganger. WBA har vært i ti FA-cupfinaler og vunnet fem av disse. Den forrige var i 1968.

WBAs hardeste rivaler er Aston Villa og Wolverhampton.

 

Hvordan står det til i WBA?

WBA endte på 5. plass, 21 poeng bak direkte opprykk, i Championship forrige sesong. De møtte da våre naboer fra Southamp*** i semifinalen i play-off. Etter 0-0 på hjemmebane, tapte WBA 3-1 borte. Dermed ble det en ny sesong i Championship på WBA.

Nå har WBA fått en god sesongstart og kan altså ta tabelltoppen med seier på Fratton Park. I tillegg til uavgjort mot Leeds, har WBA vunnet mot Stoke, QPR og Swansea. Nå har WBA riktignok tapt mot Fleetwood i ligacupen,uten at en skal legge for mye i det. Det er de færreste som prioriterer ligacupens første runder høyt.

Daryl Dike er skadet og spiller ikke for WBA i dag. Grady Diangan er tvilsom.

 

Profiler hos bortelaget

Her kommer vi ikke utenom Jed Wallace. Kantspilleren gikk gradene i Pompey og var årets spiller i 2014/15-sesongen. Han ble deretter solgt til Wolverhampton og har etter mange sesonger for dem og Millwall spilt for WBA siden 2022. Han er blitt 30 år gammel nå og mange ønsker ham tilbake til Pompey for å avslutte karrieren på Fratton Park, men i dag spiller han for motstanderlaget. Han er også lagets kaptein.

Vi må også nevne at WBA har signert en nordmann. Den 25 år gamle trønderen Torbjørn Heggem har spilt seg inn på laget til WBA som back og har vært en foreløpig suksess etter overgangen fra svenske Brommapojkarna. I Norge har han spilt for Rosenborg, Ranheim og Sandnes Ulf.

WBA hentet før sesongen Devante Cole fra Barnsley, en spiller vi har blitt godt kjent med de siste sesongene i League One. Cole er spiss og sønn av Andy Cole. Han har ikke scoret for WBA ennå. La oss håpe det heller ikke skjer i dag.

Spilleren Pompey først og fremst må stoppe er Josh Maja. Han har fire scoringer på fire kamper så langt. Han fikk sitt gjennombrudd i Sunderland, men ble solgt til Bordeaux i Frankrike. Her spilte han fra 2019 til 2023. Han hadde to utlånsperioder i løpet av denne tiden, i henholdsvis Fulham og Stoke. Han ble hentet til WBA i 2023 og har altså startet denne sesongen veldig bra.

Den engelske u-landslagsspilleren Tom Fellows er også en mann å se opp for. Han kommer fra eget akademi og har tre målgivende pasninger etter fire serierunder.

WBA er solide defensivt og vanskelige å score på. De har en god keeper i Alex Palmer, som leverte veldig bra forrige sesong.

 

WBA-manager Carlos Corberán

Den 41 år gamle Carlos Corberán Vallet har vært WBA-manager siden 2022. Han hadde ingen stor suksess som spiller og la opp som 23-åring for å satse på en trenerkarriere.

Etter ulike trenerjobber hjemme i Spania, Saudi-Arabia og Kypros, ble han i 2017 U23-trener for Leeds United. Under Bielsa steg han i gradene i Leeds fram til han i 2020 fikk muligheten som hovedtrener i Huddersfield. Han ledet oppsiktsvekkende nok Huddersfield til play-off-finale i sin andre sesong der. Men etter at det ikke ble opprykk, gikk han til greske Olympiakos før han i oktober 2022 ble WBA-manager.

 

Hvordan står det til i Pompey?

Jacob Farrell, Tom McIntyre og Josh Murphy har ennå ikke spilt for Pompey denne sesongen grunnet skader, men nå skal de alle tre være meldt spilleklare. Om de starter gjenstår å se, men det er meget mulig de blir å se i løpet av kampen.

I tillegg er Conor Shaughnessy meldt spilleklar igjen etter å ha slitt med sykdom og en mindre skade.

Regan Poole er i full trening nå, men er ikke klar for kamp ennå. I tillegg venter Pompey på svar om skaden Ibane Bowat pådro seg på trening denne uka. Nykommeren fra Fulham, som for øvrig har bursdag i dag, skadet kneet på trening og alle i Pompey krysser fingrene for at dette ikke er noe alvorlig.

I tillegg er som kjent Colby Bishop, Tom Lowery og Ben Stevenson uaktuelle.

 

Hovedtrener John Mousinhos tanker før kampen

«The break came at a good time for us because it’s allowed us to get a few people back from injury. We’ve also had some new signings who joined late in the window and it’s been nice for them to properly bed in.

They’ve been able to get used to the rest of the group and the way we want to play in the weeks and months ahead. We’ve had a chance to settle things down and enjoy some solid blocks of training to prepare for this game.

But the gap also meant we could give the players a bit of a rest as well, so hopefully we’re ready to go. We want to build on the things that we’re good at, but also work on those areas where improvement has been needed, particularly on the ball.

West Brom are an excellent side and extremely well coached, having just missed out in the play-offs last season.

They’re pushing to get back into the Premier League and have kept a lot of players, while also recruiting well over the summer. It doesn’t get any easier and they thoroughly deserve to be where they are – I suspect they’ll be right up there come the end of the season.

“Conor Shaughnessy should be okay, although we’ll see how he settles down after training, while Jacob Farrell, Josh Murphy and Tom McIntyre are all available. Regan Poole is back in training and should be available for the Burnley game, but Ibane Bowat is having a scan after feeling something in his knee when he went to take a shot in training.

We don’t have a timescale for Colby Bishop yet after his operation because it’s not like a straightforward injury.»