2024/25: Opptakt Middlesbrough – Portsmouth

Kan vi få med oss noe også fra Riverside?

Pompey står med to poeng etter sine to første ligakamper, og det er vel helt ok uten at vi helt har fått svaret på hvor vi står. Nå venter Middlesbrough på Riverside stadium og hvis vi får med oss poeng derfra må vi kunne snakke om en absolutt godkjent sesongstart. Det er den gamle United-kjempen Michael Carrick som nå har fått ansvaret for Boro, og laget sluttet på en 8. plass i Championship forrige sesong. Dermed er forventningene i nordøst nokså klare: de ønsker seg opprykk til det forgjettede landet som heter Premier League. Der har klubben vært mange ganger før, men ikke siden sesongen 2016/17.

Portsmouth har på sin side ingen ambisjoner om å gjøre som Ipswich gjorde i fjor med to opprykk på rad. Det handler om å etablere seg på nivå to. Det er med andre ord hjemmelaget som er de store favorittene og som har presset på seg. Boro har en sterk 3-0 seier mot Leeds i ligacupen og står med en seier og et tap i ligaen. De slo Swansea 1-0 hjemme i premieren mens det ble tap 0-1 borte mot Derby sist lørdag. Det er med andre ord for tidlig å si noe om hvordan deres sesong kommer til å ende.

 

Middlesbrough – litt historikk

Middlesbrough Football Club ble stiftet i 1876 og nærmer seg altså et 150-årsjubileum. De var blant de første 12 profesjonelle klubbene i landet og har med unntak av to sesonger oppholdt seg i de øverste to divisjonene. De vant ligacupen i 2003, men ellers har det vært mye nesten for laget fra Teeside. De tapte FA-cupfinalen i OG ligacupfinalen i 1997. Året etter var de nok en gang i en ligacupfinale uten at trofeet ble med hjem. Middlesbrough tapte også UEFA-cupfinalen i 2006 mot Sevilla. Deres beste plassering i den øverste ligaen er en 3. plass tilbake i 2013/14. De har derimot vunnet ligaen på nivå to, altså dagens Championship, hele 4 ganger så det finnes sølvtøy også på Riverside stadium.

Mange vil nok forbinde Boro med perioden under Bryan Robson på 90-tallet. Store navn som Juninho, Ravanelli, Ince og Boksic ble hentet, med varierende suksess. Paul Gascoigne hadde også et kort gjesteopphold i denne perioden, men hans karriere var på vei ned en bratt utforbakke, og desverre tok eventyret slutt også for Middlesbrough. Men Robsons etterfølger Steve McClaren og det unge managertalentet Gareth Southgate sørget for at også det tidligere 2000-tallet ble en god periode for fansen. UEFA-cupfinalen mot Sevilla vil nok alltid stå som et høydepunkt selv om det ble et klart tap 0-4. I denne perioden hadde laget profiler som Viduka, Hasselbaink, Mendieta og ikke minst «vår egen» Yakubu.

Etter nedrykket i 2009 har klubben stort sett spilt i Championship, med unntak av en enkelt sesong på øverste nivå 2016/17. Flere profilerte spillere og managere har prøvd å få laget opp igjen, blant annet eks-Pompey manager Tony Puls, Jonathan Woodgate og Neil Warnock. Ingen av dem har lykkes og nå er det altså Michael Carrick som har fått jobben. Han var som mange husker Ole Gunanr Solskjær sin assistent i Man United og fikk et par kamper som caretaker da Solskjær måtte gå. Ferden gikk imidlertid videre til Boro hvor han har levert rimelig bra på sine drøyt 90 kamper. En vinnerprosent på ca 51 er akseptablet, men spørsmålet er om det er godt nok til opprykk. Det får vi se utpå våren en gang.

 

Spillere å se opp for

Boro har funnet en spennende spiller med et gøyalt navn i Emmanuel Delan Junior Latte Lath. 25-åringen fra Elfenbenskysten gikk gradene i Atalanta, men slo seg aldri inn på førstelaget og har vært på utlån i flere mindre klubber. Han imponerte såpass i sveitiske St Gallen at han ble hentet til Middlesbrough før fjorårssesongen. Han ble lagets toppscorer i fjor med 18 mål på 31 kamper, 16 av dem i ligaen. Han ble kåret til månedens spiller i Championship i april. På midtbanen er det vanligvis evigunge Johnny Howson som styrer spillet fra sin dype rolle. 35-åringen har over 300 kamper for Boro, og er fortsatt kaptein selv om han ikke har vært helt bankers på laget denne sesongen. De har andre som også kan score mål, blant annet finske Marcus Forss og Finn Azaz fra Irland og nederlenderen Delano Burgzorg.

Det vil bli et gjensyn med en gammel Pompeyhelt. Matt Clarke utgjør vanligvis en robust stopperduo sammen med nederlenderen Rav van den Berg. Clarke var blant våre beste spillere da han ble solgt til Brighton i 2019. Derfra ble det utlån til Derby og West Bromwich før han ble solgt videre til Boro i 2022. Luke Ayling ble hentet fra Leeds i vinter og den rutinerte forsvarsspilleren kan vise seg å være et godt kjøp. Danske Lukas Engel ser ut til å ha kapret plassen på venstre back. Helt bakerst finner vi en senegalesisk målvakt, Seny Dieng, som har over 100 kamper for QPR og dessuten 5 landskamper. Det ser med andre ord solid ut rent defensivt.

Michael Carrick sender vanligvis laget sitt utpå i en 4-2-3-1 formasjon med Latte Lath på topp. Forsvaret virker å være satt, mens Carrick har testet litt ulike konstellasjoner på midtbanen bak toppscoreren Latte Lath.

 

Situasjonen hos Pompey

John Mousinho sliter som vanlig med mange skader. Det mest kritiske er kanskje at kaptein Marlon Pack er tvilsom etter smellen han fikk sist. Vi mangler også  Jacob Farrell, Tom McIntyre, Josh Murphy, Kusini Yengi, Regan Poole og kanskje noen til. Nykommerne Abdoulaye Kamara og keeper Nicolas Schmid er på plass og blir med troppen nordover, men det er uklart om noen av dem går rett inn på laget.

Middlesbrough har også sine skadeproblemer, med usikkerhet rundt blant annet Jonny Howson, Riley McGree og Rav van den Berg. Alex Bangura, Darragh Lenihan, Marcus Forss, Dael Fry og Tommy Smith er alle ute med skader slik det ser ut idag.

 

Tidligere oppgjør

Lagene har ikke møtes siden 2011, da de begge spilte i Championship. Den kampen endte 2-2 og historisk sett er det temmelig jevnt mellom dem. Boro har vunnet 41 oppgjør mot Pompey sine 38. Hele 31 uavgjorte kamper tyder på at det ofte er tette og tighte matcher. Statistikken på Riverside er ikke spesielt lystig, for der har hjemmelaget vunnet 29 ganger mot Pompey sine 8.

 

Opptakt fra Portsmouths offisielle sider:

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2024/august/23/match-preview–middlesbrough-v-pompey/

 

Portsmouth manager Jouhn Mousinho

“We’re feeling positive after the opening week of the season and getting a couple of points on the board against top opposition.»

“It’s a good sign of where this group’s at that we were disappointed not to get more than a draw against Luton.»

“There’s also plenty happening off the pitch and so the feeling is good ahead of a tough game at Middlesbrough.»

“They were excellent on the opening day against Swansea and then blew Leeds away at Elland Road in the cup, while they were unlucky not to come away with something against Derby.”

 

Noen ord fra Andre Dozzell

“It’s been a solid start and although we’d like to have the first win on the board, we’re undefeated and that’s a positive.»

“There are no easy games in the Championship and going up to Middlesbrough is obviously going to be a test for us – but it’s one we relish.»

“I’m still not as match fit as I would perhaps like, as I didn’t have a proper pre-season, so there’s a bit of playing catch-up.»

“Hopefully I can work with the coaches here to keep improving and at the age of 25, I feel that’s something I can definitely do.”

 

Du kan se hele intervjuet med Mousinho her