2024-25: Opptakt Leeds United – Portsmouth

Ventetiden er over. Pompey serieåpner i dag borte mot opprykksfavoritt Leeds United.


FORHÅNDSSAK: For første gang siden 2012 skal Pompey igjen spille Championship-fotball. Den strålende 2023/24-sesongen som endte med at Pompey vant League One er over. Nå venter langt tøffere motstand og seriestarten kunne ikke vært tøffere. Leeds United er opprykksfavoritt nummer én.

Pompey var et meget godt bortelag forrige sesong, men nå møter Pompey Leeds United som var strålende hjemme på Elland Road. De hadde 16-5-2 på hjemmebane.

Det store spørsmålet for oss i Skandinavia er hvor vi kan se kampen. Den sendes på Sky i England, og på Viaplay sine sider står det at de skal sende kampen. Men vises kampen også på en av Viasport sine TV-kanaler? Kan den også ses på Pompey+? Avspark er 13.30, og så får vi bare vente i spenning og se.

Leeds United

Leeds United er en av de store klubbene i England med en flott historie og en stor fanbase. De holder til i Leeds i West Yorkshire. Leeds er den største byen i Yorkshire og Leeds United har samme posisjon som Pompey. De er hele byens klubb.

Hjemmebanen er Elland Road, med tilskuerkapasitet på over 37.000. Forrige sesong hadde de gjennomsnittlig 36.000 tilskuere på sine hjemmekamper. Det var nest flest i divisjonen. Kun Sunderland hadde flere tilskuere på sine hjemmekamper i Championship.

Storhetstiden til Leeds var på 60- og 70- tallet under Don Revie. Da vant de serien to ganger, FA-cupen én gang, ligacupen én gang og Inter-Cities Fairs Cup to ganger. Sistnevnte cup var en forløper til UEFA-cupen, som senere har blitt delt opp i Europaligaen og Conference League.

Totalt har Leeds vunnet serien i England tre ganger.

Leeds United rykket ned fra Premier League i 2022/23 og var svært nær opprykk til Premier League igjen forrige sesong.

 

Hvordan står det til i Leeds United?

Leeds United var svært nær opprykk til Premier League forrige sesong. De kom på 3. plass med 90 poeng, og deretter ble det tap i play-off-finalen mot Southamp***. Ifølge Championship Norge var det første gang siden 1998 at et lag fikk 90 poeng uten å rykke opp fra Championship.

Resultatene i sommerens treningskamper har vært mildt sagt mer imponerende enn Pompey sine. I generalprøven vant Leeds 2-1 mot Valencia. I tillegg har de slått Harrogate, Hannover og Schalke.

Siden forrige sesong har Leeds mistet en del sentrale spillere. Spesielt vil nok tapet av Archie Gray og Crysencio Summerville merkes. De er solgt til henholdsvis Tottenham og West Ham for solide beløp.

På skadefronten ser det særdeles lyst ut for Leeds. De har rett og slett en skadefri tropp før seriestart:

Ellers har det skjedd ting utenfor banen også siden forrige sesong. For å sitere Championship Norge:

«I sommer har det skjedd spennende saker utenfor banen på Elland Road. Etter sesongslutt ble det nemlig klart at selskapet som lager energidrikken Red Bull har kjøpt seg inn i klubben. De kommer til å putte tiltrengte kronasjer inn i klubben, og dermed hjelpe Leeds med å ta det neste steget som kan føre dem tilbake til Premier League igjen. Allerede denne sesongen kan man se Leeds spille med Red Bull-logoen på draktene sine, og andre klubber Red Bull-eide klubber har levert meget gode resultater i fotballverden de siste årene.»

 

Profiler hos hjemmelaget

Illan Messlier er en 1,98 meter høy fransk keeper med en rekke u-landskamper. Var meget solid forrige sesong.

Den walisiske landslagsstopperen Joe Rodon var en Championships beste forsvarsspillere forrige sesong. Da på lån fra Tottenham. Nå er han kommet på permanent basis. En meget god stopper på dette nivået.

Det er også verdt å merke seg at de har sikret seg høyrebacken Jayden Bogle fra Sheffield United. En meget god spiller på dette nivået også han.

Kaptein er Ethan Ampadu, som kan spille i flere posisjoner. Blir trolig først og fremst sentralt midtbanespiller denne sesongen. Walisisk A-landslagsspiller også han.

Daniel James er et velkjent navn etter å ha spilt to sesonger i Manchester United. De kjøpte den walisiske A-lanslagsspilleren fra Swansea. Siden 2021 har han spilt for Leeds. En spiller som varierer i prestasjonene, men på sitt beste er han veldig farlig.

Den 20 år gamle spanjolen Mateo Joseph har vært meget god for Leeds i sommer. Han er nok den viktigste mannen å stoppe for Pompey-forsvaret. Han holder Patrick Bamford ute av laget.

Leeds starter med disse elleve mot Pompey:

 

Leeds United-manager Daniel Farke

Den tyske 47-åringen Daniel Farke er manager i Leeds United på andre sesongen. Han var svært nær å lede Leeds til opprykk tilbake til Premier League i sin første sesong som manager på Elland Road, men det som nevnt bare nesten. Det har vært delte meninger blant Leeds-fansen om Farke, men Farke har etter en svært middelmådig spillerkarriere vist seg som en god manager/trener.

Som spiller ble han omtalt som en spiss som kunne avslutte, men han var verdens tregeste spiss. Han spilte hele sin karriere i lavere divisjoner i Tyskland.

Han startet sin trenerkarriere i Lippstadt. Han førte klubben far sjette nivå til fjerde nivå i Tyskland. Han trente deretter Borussia Dortmunds andrelag før han i 2017 ble hentet til England for å bli manager i Norwich City.

Etter å ha ledet Norwich til en 14. plass i Championship i sin første sesong, ble det direkte opprykk da Norwich vant Championship i 2018/19. Det ble nedrykk fra Premier League i 2019/20, men Farke ledet Norwich til å vinne Championship på nytt i 2020/21. Men Farkes Norwich slet i Premier League også i 2021/22, og i november fikk han sparken.

I januar 2022 ble han ansatt som manager for russiske Krasnodar, men da Russland invaderte Ukraina ga både Farke og hans trenerteam seg. I 2022/23 var Farke hovedtrener for Borussia Mönchengladbach, uten den store sukssen, og før 2023/24-sesongen ble han altså ansatt som manager i Leeds United.

Med sin 4-2-3-1-formasjon ønsker Farge og John Mousinho å spille ganske lik fotball. Forrige sesong var en god sesong for Leeds selv om det ikke ble opprykk, men som Championship Norge skriver har det vært en del kritikk også:

«Stort sett lyktes Leeds godt med denne spillestilen, men som alltid med Farke har det vært en del kritikk mot hans manglende «Plan B», noe man også hørte en del om i Norwich City-tiden også. Tidspunkt for bytter har også vært et samtaletema for Leeds-fansen det siste året.» 

Hvordan står det til i Pompey?

Colby Bishop gjennomførte sin hjerteoperasjon onsdag. Han er ute på ubestemt tid.

Regan Poole skal ifølge Mousinho være ute i seks uker til før han er aktuell igjen. I tillegg er Tom McIntyre ute med skade. Det betyr at Ryley Towler trolig starter på stopperplass sammen med Shaughnessy. Towler spilte lite forrige sesong og imponerte ikke da han spilte. Det er derfor knyttet store spørsmålstegn til hva han kan prestere i en slik kamp som dette.

Et alternativ kunne vært å flytte Ogilvie inn som midtstopper, men vår nye venstreback Jacob Farrell er også ute med skade. Dermed må nok Mousinho bruke Ogilvie på venstrebacken.

Nykommer Josh Murphy har kanskje vært Pompeys beste spiller i treningskampene, men måtte av banen med en ankelskade i siste treningskamp. Det er usikkert om han blir spilleklar.

Pompeys øvrige nykommere, inkludert Matt Ritchie, skal være spilleklare.

Oppdatert: Kusini Yengi kan ikke spille. Dermed får Elias Sørensen spille fra start. Her er startelleveren:

John Mousinhos tanker om kampen

«It really is a brilliant one for us to go to a club of Leeds’ size, stature and history. After the play-off disappointment they experienced at the end of last season, everyone will be raring to go on their side.

We’ve also got great anticipation ourselves, especially given that we haven’t been in the Championship for so long. It’s two proper clubs that will be going toe-to-toe and everything about this fixture provides so much to look forward to.

We’ve been working very hard over the past few weeks and it’s a really exciting time for all of us at Pompey. It’s the first game of the season and we’re all raring to go. We’ve sold out our allocation and it promises to be a great occasion.”