2023-24: Opptakt Fleetwood Town – Portsmouth

Topp mot bunn: nå må Pompey ha 3 poeng!

Januar har vært en trasig måned for både Fleetwood og Portsmouth. Likevel befinner de to lagene seg i hver sin ende av tabellen og har ikke annet til felles enn at de begge har vist dårlig form i det siste. Pompey har bare vunnet en av sine siste 6 kamper og har rotet bort den tilsynelatende klare ledelsen på toppen av tabellen. The Cod Army har slitt enda mer og står med 4 strake tap og bare 2 poeng på de siste 10 kampene. Slike prestasjoner betyr desverre en plass helt nederst og resten av sesongen vil nok bli en kamp med ryggen mot veggen for laget fra Lancashire.

De to lagene møttes senest på lille julaften i fjor, og det oppgjøret på Fratton Park endte 1-1. Colby Bishop scoret da på straffe like før pause mens Josh Earl utlignet og ga gjestene et sårt tiltrengt poeng. Den kampen markerte et aldri så lite ventepunkt for Pompey, som da sto med 4 strake ligatriumfer. Siden har det kun blitt en enkelt trepoenger for Portsmouth, og den kom mot Stevenage på 1. nyttårsdag.

 

Fleetwood Town så langt i år

Det har vært en sesong preget av turbulens og dårlige resultater. Skotten Charlie Adam er den tredje manageren som skal forsøke å berge laget, etter at Lee Johnson og Scott Brown begge har fått sparken i løpet av sesongen. Men problemene for Fleetwood startet nok litt tidligere, blant annet da tidligere klubbformann Andy Pilley måtte gå av i mai 2023. Han fikk like etter en fengselstraff på 13 år for svindel.

Sesongen begynte på verst tenkelig vis. Etter uavgjort i åpningskampen ble det 6 strake tap og sesongens første managerbytte var uunngåelig. September/oktober ga en liten opptur for laget og de ble 4 seire, 3 uavgjorte og bare to tap i denne perioden. De gode tidene varte ikke lenge, og etter 4 strake tap i november/desember måtte også Lee Johnson si takk for seg. Det ser ikke ut til at manageren er hovedproblemet for laget har fortsatt å tape og ligger helt sist med 18 poeng på 26 kamper. The Cod Army er – i likhet med Portsmouth – ute av alle cupene, uten den helt store suksessen selv om det ble avansement til første utslagsrunde i EFL Trophy.

 

Spillere å se opp for

Fleetwood har bare scoret 23 mål i ligaen i år, men på papiret bør det være bra med offensiv slagkraft i troppen. Jayden Stockley er en gammel kjenning. Han leverte ikke  de helt store varene i Pompey, og har foreløpig scoret 6 mål for sin nye klubb. Da forventes det mer av Jack Marriott, måltyven som snøt Brett Pitman for toppscorertittelen tilbake i 2017-18. Fleetwood betalte en god slump penger for ham i januar 2023, og han leverte i sitt første halvår med 9 mål på 18 kamper. Siden har det vært tynt også fra den kanten, Marriott har ikke scoret i ligaen siden 1. november i fjor og har vært inn og ut av laget i det siste.

 

Opptakt fra de offisielle sidene

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2024/january/match-preview-for-fleetwood-town-vs-portsmouth-on-20-jan-24/

Fleetwood town har også laget en fyldig opptakt på sine sider

https://www.fleetwoodtownfc.com/news/2024/january/preview-pompey-highbury/

 

Skadesituasjonen

Som vanlig sliter Portsmouth med en lang rekke skader. Tino Anjorin, Josh Dockerill, Regan Poole, Alex Robertson og Zak Swanson er alle ute. Kusini Yengi er som kjent opptatt med Asiamesterskapet. Den positive nyheten er at Conor Ogilvie er i trening igjen og antagelig med i troppen.

 

Litt statistikk

Portsmouth har et overtak på vertene rent historisk. De tre siste oppgjørene på Highbury stadium har faktisk endt med borteseier til Pompey. En del kamper har endt uavgjort, men vi må tilbake til februar 2020 – like før pandemien – for å finne sist gang The Cod Army fikk med seg alle poengene.

 

Portsmouth manager John Mousinho

På lørdag er det nøyaktig et år siden Mousinho kom inn portene på Fratton Park. I den forbindelse reflekterer han litt rundt året som er gått i sitt vanlige prematch-intervju:

«It’s all been a bit of a whirlwind and we brought a lot of players in during the summer transfer window.»

«If I’d been speaking a few weeks ago it would be a slightly different tone because we’ve faltered slightly.»

«But one year ago, if you’d offered me the chance to be top of the table and fighting for promotion at this stage, I’d have bitten your hand off.»

«I think that everyone would be exactly the same, so with a bit of perspective, it’s been a really positive 12 months.»

«We didn’t do the basics of football right against Leyton Orient last week and everyone’s taken on board what we’ve said.

«Fleetwood have got a new man in charge and have got plenty of threats, despite their league position, so we expect a stern test.»

Se hele intervjuet med Mousinho her

Paddy Lane spilte for Fleetwood før han kom til Pompey