2021-22: Opptakt Portsmouth-Morecambe

Kan Pompey finne tilbake til vinnerformelen?


Portsmouth greide bare 0-0 mot Sheffield W i midtuken, og dermed endte lagets gode rekke på 4 strake seire i ligaen. Bortelaget fra den lille kystbyen Morecambe i Lancashire har hatt en variabel form den siste måneden. De har vunnet borte mot Fleetwood Town og Buxton, men også gått på noen stygge tap, som 0-4 hjemme mot MK Dons og nå nylig 0-5 borte mot Sunderland.

Pompeys gode prestasjoner i ligaen har gjort at laget nærmer seg playofflagene, og ligger pr idag på 9. plass med 3 poeng opp til 6. plassen som gir playoff. De samme prestasjonene er bakgrunnen for at manager Danny Cowley nylig ble kåret til månedens manager i League One. Morecambe – eller The Shrimps som de ofte kalles – befinner seg i motsatt ende av tabellen til tross for en god start på sesongen. De ligger på 20. plass, like over nedrykkstreken.

 

Litt om Morecambe FC:

Klubben ble stiftet i 1920, men kom inn i dagens Football League så sent som i 2007, etter at de i sitt tredje forsøk lyktes å rykke opp fra Conference. Trener den gangen var legendariske Sammy McIlroy. Neste opprykk, til League One, skjedde i fjor da laget under ledelse av Derek Adams slo Newport 1-0 etter ekstraomganger i en dramatisk playoff-finale på Wembley. Morecambe er et av to lag i dagens profesjonelle liga som aldri har rykket ned.

Manager Adams ga seg etter opprykket for å trene Bradford og klubben hentet Stephen Robinson som erstatter. 47-åringen fra Nord-Irland kom fra skotske Motherwell som han blant annet hadde ledet til to skotske cupfinaler. Robinson har fått den tøffe jobben med å prøve å etablere The Shrimps på nivå 3.

Selv om laget har slitt i serien kan de skryte på seg en viss suksess i særlig FA-cupen. For der Pompey tabbet seg ut i første runde mot Harrogate har The Shrimps slått ut Newport og Buxton og kvalifisert seg for 3. runde. Der skal laget reise til London og møte The mighty Tottenham Hotspur i januar. I ligacupen gikk de også videre fra første runde etter å ha slått Blackburn Rovers på bortebane, mens Preston ble for sterke i runden etterpå.

 

Spillere å se opp for:

Det er særlig en mann som må stoppes på lørdag. Spissen Cole Stockton har levert imponerende 16 mål i alle turneringer så langt denne sesongen. 27-åringen startet karrieren i Tranmere men det er i Morecambe han virkelig har levert. Totalt har han 35 mål på 105 kamper for The Shrimps, det tilsvarer scoring i hver 3. kamp. Denne sesongen har han løftet seg enda et hakk og scorer nå et mål pr 124 minutt. Adam Philips er en midtbanespiller som leverer bra med målpoeng; 6 scoringer og 3 assist.

 

Sykdoms – og skadesituasjonen:

Portsmouth har fortsatt mange spillere ute, enten med skade eller på grunn av viruset som har herjet med troppen i det siste. Danny Cowley melder at Clark Robertson er på vei tilbake, men at dagens kamp kommer for tidlig for ham. Michael Jacobs og Joe Morrell er usikre på grunn av sykdom. Fra før er Lee Brown, Louis Thompson, Ryan Tunnicliffe, Paul Downing og Jayden Reid ute med skader. Dette gir manageren hodebry, og det er godt mulig at noen helt unge spillere vil få plass på benken for å fylle opp den.

Morecambe melder ikke om noen spesielle skadeproblemer, med unntak av nysigneringen Jon Obika, som enda ikke har kommet igang for klubben.

 

Hva sier statistikken?

Lagene har historisk sett opphold seg i ulike divisjoner, og derfor ikke møtt hverandre mer enn 8 ganger i ligasammenheng. Poengene er blitt fordelt broderlig, med 2 seire til hvert av lagene og 4 uavgjorte kamper. Vi må faktisk helt tilbake til november 2014 for å finne siste Pompey-seier over the Shrimps. Den gang scoret Jed Wallace to mål for hjemmelaget i en kamp som endte 3.0.

Forrige lang lagene møttes var i League One i sesongen 2016/17. Her ble det uavgjort på Fratton Park, mens The Shrimps vant 2-0 på Mazuma stadium. Det har rent mye vann under all verdens broer siden den gang, og statistikken forteller lite om hvor lagene står idag. Pompey må finne seg i å være klare favoritter, men Danny Cowleys menn har ikke alltid vært flinke til å forsvare et slikt stempel. Bortelaget beskrives som et godt organisert lag, som er flinke i gjenvinningsfasen og som kan være farlige på overganger. Når Pompey samtidig sliter med store sykdoms-og skadeproblemer tyder alt på at det blir en vanskelig kamp for hjemmelaget.

 

Opptakt fra Pompeys offisielle sider kan du lese her:

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2021/december/match-preview-for-portsmouth-vs-morecambe-on-11-dec-21/

 

Opptakt fra Morecambes offisielle sider:

https://www.morecambefc.com/news/2021/december/match-preview-portsmouth-v-morecambe/

 

Portsmouth manager Danny Cowley:

“It’s a real challenge and we’re still feeling the unavailability we have in the group – through illness and injury.»

“The situation is what it is, though, and we’ve done well in recent weeks to find some solutions to that.»

“We’ve done really well to go eight league games unbeaten in what is an extremely competitive division this season.»

“We’re delighted with that level of flexibility and we’ve had to find a way to be adaptable enough to get through this period.»

“It feels very much like an ‘against all odds’ effort in a three-game week where we haven’t been able to freshen things up.”

 

Les hele intervjuet med Danny Cowley her:

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2021/december/cowley-we-have-to-be-flexible/

 

Se intervjuet med Cowley her: