2021-22: Opptakt Accrington Stanley – Portsmouth

Er Pompey i fritt fall? Eller kan trenden snu i Lancashire? 

Portsmouth har fått grundig bank i 2 kamper på rad, og kan se ut som et lag i oppløsning. I starten av sesongen slapp de nesten ikke inn mål, men i de siste to kampene har keeper Gavin Bazunu plukket tilsammen 8 baller ut av nettet. Denne trenden må snu hvis Pompey skal kunne se oppover – og ikke nedover – på tabellen.

Stortapet hjemme mot Ipswich har nok rystet laget, og sånn sett kan det være greit å få en ny kamp raskt. Samtidig er en bortekamp mot et formsterkt Accrington Stanley en tøff utfordring for Danny Cowley og hans menn. Det defensive vil antagelig ha sterkt fokus i forberedelsene inn mot kampen, og jeg vil tro at mange supportere faktisk vil være fornøyd om det skulle ende med 0-0.

Portsmouth har ikke så mange gode minner fra Wham stadium og det er hjemmelaget som må bære favorittstemplet. The Reds ligger på en 10. plass med 19 poeng, 4 mer enn Pompey som nå ser seg over skulderen fra sin 17. plass i League One. Accrington er et solid lag, kanskje uten de helt store stjernene, som stort sett leverer gode kamper og som står med 4 seire på sine 5 hjemmekamper i ligaen. Portsmouth er blant ligaens mest uforutsigbare lag, som kan vinne 4-0 den ene uken og tape tilsvarende den neste. Kan Pompey finne frem trylleformelen fra Sunderland – kampen eller vil laget synke enda lenger ned i myren? Svaret får vi lørdag litt før barne-tv.

 

Litt om Accrington Stanley:

Vi har tidligere skrevet litt om historien til laget, som har røtter helt tilbake til 1888, den gang under navnet Accrington. Få år senere slo de seg sammen med laget som het Stanley Villa, og tok da navnet Accrington Stanley, et lag som spilte i den nasjonale fotballigaen frem til 1962. Klubben så ut til å gå helt i oppløsning på midten av 1960-tallet, men ble gjenopplivet og begynte å spille kamper igjen på sin nye Crown Ground i 1970. Der spiller de også idag, på en arena med plass til drøyt 5000, som har fått sponsornavnet Wham stadium.

Manager John Coleman leder laget i sin andre periode og er blant de lengstsittende i hele ligaen. Han var sjef fra 1999-2012 og etter et par gjesteopptredener var han tilbake i managerstolen i 2014 og har styrt skuten siden da. Accrington Stanley 2.0, altså laget som ble reetablert like før 1970, rykket opp til The Football League etter sesongen 2005/6 og de kunne feire nytt opprykk, til League One, i 2018. Denne sesongen kan bli deres beste noensinne, der de i øyeblikket av kontakt med playoffkandidatene.

 

Spillere å se opp for:

Colby Bishop er lagets toppscorer med sine 6 mål. Den 24-årige spissen har vært i klubben siden 2019 og leverer brukbart med mål. Harry Pell ble hentet fra Colchester i sommer, og den høyreiste midtbanespilleren har også levert bra med 4 mål og 2 assist. Han scoret blant annet to mål i den sterke borteseieren mot Charlton. Seamus Conneely er kaptein på skuten. 33-åringen fra Irland var skadet i starten av sesongen men har brakt ro og rutine inn i laget de siste 5-6 kampene. Matt Butcher er en solid defensiv midtbanespiller som patruljerer foran de solide stopperne Michael Nottingham og Ross Sykes. The Reds er et sterkt kollektiv, med en god lagånd, og er et lag som Pompey ofte har hatt problemer med å bryte ned. Kanskje skyldes det at byen Accrington er kjent for produksjon av den svært solide musteinen med navn NORI («Iron» stavet baklengs). Denne hardføre mursteinstypen ble blant annet brukt i byggingen av Empire State Building i New York.

 

Tidligere oppgjør:

Portsmouth har slitt med Accrington Stanley og vi må helt tilbake til sesongen 2016/17 for å finne forrige seier. Mathew Clarke og Kal Naismith scoret for oss den gangen, i sesongen som endte med opprykk for Pompey. I fjor så det ut til at John Marquis skulle bli matchvinner på Crown Ground, men han ble både helt og syndebukk takket være sitt selvmål på overtid. Den kampen endte 3-3, og Accrington vant på Fratton Park i sesongens siste kamp, et tap som sendte Portsmouth utenfor playoff. Det bør altså ikke mangel på ting å revansjere for Danny Cowley & co.

 

Skadesituasjonen:

Det ser litt bedre ut for Portsmouth nå, men Clark Robertson, Ellis Harrison og Paul Downing er fortsatt ute med skader. Det samme gjelder Jayden Reid. Accrington må antagelig klare seg uten Ross Sykes og Dion Charles.

 

De offisielle sidenes pre-match analyse finner du her:

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2021/october/match-preview-for-accrington-stanley-vs-portsmouth-on-23-oct-21/

 

Intervju med Portsmouth-manager Danny Cowley:

Danny Cowley er klar på at prestasjonene i det siste har vært under pari. Likevel trekker han frem gode perioder i alle kampene, også der hvor det har blitt stygge tap. Han legger også vekt på at Pompey har manglet sentrale skikkelser i forsvaret, særlig Clark Robertson og Paul Downing men også Connor Ogilvie.

Du kan lese hele intervjuet med Cowley her:

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2021/october/cowley-actions-speak-louder-than-words/

Eller se det her:

 

Intervju med Portmouth-spiller Ronan Curtis:

Ronan Curtis har også uttalt seg til Portsmouth sin offisielle side, og er inne på at selvtilliten i laget nok har vært bedre.

“We’ve got a great team here, but the confidence is just a bit low at the minute and we need to a win get that higher.”

Du kan lese hele intervjuet med Curtis her:

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2021/october/curtis-back-to-basics/

 

Intervju med Accrington manager John Coleman kan du se her: