2019-20: Harrogate Town – Portsmouth (FA-cup)

To flotte mål ga avansement til runde 2.

Det ble en begivenhetsrik kveld i North Yorkshire da Portsmouth tok seg videre i FA – cupen på bekostning av Non-league laget Harrogate Town. Kampen ble først utsatt i nærmere en time på grunn av strømbrudd. Deretter tok hjemmelaget ledelsen på sin første sjanse i kampen, og flere Pompeyspillere så ut som Bambi på isen på det uvante kunstgressdekket.

Men Portsmouth kom tilbake takket være to fine mål av Brandon Haunstrup og Ronan Curtis, Belønningen er en plass i 2. runde hvor motstanderen heter Altrincham og kommer fra National League North. Kenny Jackett er nok lettet over at laget hans gikk videre, men samtidig bekymret over at kaptein Tom Naylor og midtstopper Sean Raggett måtte ut med skader.

Før kampen hadde Jackett gjort 3 endringer på laget. Førstekeeper Craig MacGillivray var friskmeldt og tilbake i mål mot gamleklubben. Haunstrup og Gareth Evans kom inn på bekostning av Ellis Harrison og en skadet Ross McCrorie. Det var med andre ord et toppet lag som ble sendt utpå for å sikre plassen i 2. runde.

1. omgang

Da kampen endelig startet var det hjemmelaget som kom best igang. Taktikken var også tydelig: direkte spill og innlegg inn i boksen mot storvokste Mark Beck. Den storvokste skotten skapte store problemer Portsmouth sine stoppere, og særlig Christian Burgess var tydelig ukomfortabel i første omgang. Pompey prøvde å spille langs bakken, men slet med underlaget og mistet ballen oftere enn vi er vant med.

Kalddusjen kom allerede etter 7 minutter. En lang ball ble slått inn i Portsmouth sin 16-meter. Hjemmelaget vant først to hodedueller inne i feltet. Burgess prøvde å klarere men traff bare luft, og Beck kunne heade inn 1-0 fra kloss hold. Godt og effektiv spill av hjemmelaget, og svært ubesluttsomt forsvarsarbeid av de blå.

Etterhvert kom også gjestene mer med i kampen, men deres litt omstendelige spillestil ga ikke utslag i store sjanser. Ikke før Brandon Haunstrup bestemte seg for å gjøre ting på egenhånd. Han fikk ballen fra Ryan Williams på høyresiden, gikk innover i banen og plasserte den iskaldt i hjørnet med sitt gode venstre ben. Dermed sto det 1-1 både i sjanse – og målprotokollen.

Portsmouth fikk et lite overtak i kampen etter scoringen men hjemmelaget fikk den neste sjansen da Josh Falkingham sitt knallharde skudd traff ryggen på en medspiller. Det var tydelig at de lette kortvokste spillerne, som Ben Close og Ryan Williams, brukte kortest tid på å venne seg til underlaget. De høyreiste slet mer, og særlig John Marquis og nevnte Burgess ble så aldri helt komfortable ut på kunstgresset.

Omtrent halvveis i omgangen måtte Pompeykaptein Naylor forlate banen med noe som lignet en hamstringskade. Anton Walkes kom innpå, men få minutter senere måtte bortelagets fysio i aksjon igjen og denne gang var det stopper Raggett som ikke kunne spille videre. Paul Downing kom inn, og det begynte da å bli tynt med forsvarspillere igjen på bortebenken.

Hjemmelaget fortsatt å slå lange baller i retning Beck, og han ga virkelig Pompeyforsvaret noe å hanskes med. Ben Close hadde en god skuddmulighet for gjestene, men i det 41. minutt var det Ronan Curtis som sørget for å roe nervene da han satte inn 2-1 med et ypperlig langskudd. Ballen gikk i en bue over keeper James Belshaw, som sto litt langt ute og nok ergrer seg over at den gikk i mål.

2. omgang

Tempoet i kampen normaliserte seg litt i 2. omgangen, men det ble skapt sjanser i begge ender av banen. Ryan Williams, som var en av Pompey sine beste spillere, testet Belshaw med et skudd. Returen endte hos Walkes som feide ballen høyt opp på tribunen. I andre enden av banen hadde hjemmelaget en stor sjanse da Beck nok en gang vant over Burgess i luften. Ballen havnet hos George Thomson som skjøt hardt, men like utenfor. MacGillivray sto med tyngden på feil ben og hadde ikke hatt mulighet for å redde om den hadde truffet målet.

Utover i kampen ble Pompey presset noe bakover på banen i takt med at hjemmelaget tok større risiko i jakten på utligning. Dette ga noen gode kontringsmuligheter som de blå burde utnyttet bedre. Lee Brown var blant annet alene med keeper, men avslutningen traff stolperoten. I forsvar fikk Burgess & co stadig juling i luften, men klarte å ri av stormen, og i god tid før midnatt kunne bortelaget juble for avansement.

Hva kan vi ta med oss?

Laget viste karakterstyrke ved å komme tilbake i en kamp som startet på verst tenkelig måte. I tilegg måtte de takle et uvant underlag, strømbrudd og utsettelse samt et lag som spilte svært direkte og som rådde over enorm luftstyrke. Scoringene var svært gode enkeltprestasjoner og må ha gjort godt for selvtilliten til Haunstrup og Curtis.

Men kampen kostet, og det er særlig alarmerende hvis Naylor og Raggett nå er ute i lengre tid. Kenny Jackett var i ferd med å finne sin førsteellever, men kan bli tvunget til å gjøre endringer på nytt. Hvis Portsmouth skal spille på kunstgress igjen må de vurdere å benke spillere som Marquis og Burgess, som begge virket totalt hjelpeløse i denne kampen. Burgess spilte seg riktignok opp etter pause men dette var en av hans svakere kamper i Pompeydrakt. Marquis var omtrent helt usynlig, men fikk antagelig spille hele kampen fordi laget trengte et oppspillspunkt.

Portsmouth-manager Kenny Jackett:

“Defending from set-pieces has been an Achilles heel for us this season and we struggled to deal with their centre-forward early on. It’s something we have to address.»

“I was delighted with the application our players’ showed. We weren’t dominant, but found a way to win. They dug in and worked hard for each other.»

“There was a fantastic turn-out and backing from our fans, despite the weather and the distance to travel.

“You also had the long delay, but they stuck with the boys right the way through and we really do appreciate that.”

FA-cup 1. runde, Wetherby Road, 11. november 2019

Harrogate Town – Portsmouth FC 1-2 (1-2)

7. min. 1-0 Beck

17. min. 1-1 Brandon Haunstrup

41. min. 1-2 Ronan Curtis

Portsmouth: (4-2-3-1): MacGillivray; Haunstrup, Burgess, Raggett (Downing 31), Brown; Naylor (c) (Walkes 24), Close; Williams, Evans, Curtis; Marquis

Ubenyttede reserver: Bass, Bolton, Cannon, Harness, Pitman

Tilskuere: 3,408