2019-20: Opptakt Harrogate Town – Portsmouth (FA-cup, 1. runde)

Nytt lag, nytt underlag, og tv-kamp. Kan Portsmouth likevel gå videre til 2. runde?


Portsmouth reiser nordover til Yorkshire for å møte Harrogate Town i FA – cupens første runde. Det blir en ny opplevelse for Pompey på mange måter. Lagene har ikke møttes før, og dessuten spilles kampen på kunstgress. Kenny Jackett er imidlertid klar på at det siste ikke skal brukes som en unnskyldning. Laget hans har til og med leid en kunstgressbane i forkant for at spillerne skal få erfaring med underlaget.

Hjemmelaget har sett frem til denne kampen lenge, og de har alt å vinne. Ingen forventer at de skal slå ut et Pompeylag som ligger to divisjoner over dem. Samtidig har det skjedd langt større undere enn det som så skulle skje. Portsmouth må takle et uvant underlag og et overtent hjemmelag hvis det skal bli avansement til 2. runde.

 

Litt om Harrogate

Byen Harrogate ligger i North Yorkshire, litt nord for Leeds og litt øst for den gamle vikingbyen York. De fleste som reiser hit kommer for å dra på spa. I byen finnes kilder som inneholder ulike salter, svovel og jern, og de skal visstnok være helsebringende. Fotballaget Harrogate Town kalles gjerne The Sulphurites nettopp på grunn av disse kildene.

For den sykkelinteresserte bør Harrogate være et kjent navn. Alle øvelsene i årets VM i landeveissykling hadde målgang i byen, selv om hele området Yorkshire sto som arrangør. Der ble det som kjent dansk jubel da Mads Pedersen overrumplet favoritten Matteo Trentin og vant mennenes fellesstart. Tidligere har byen også hatt målgang i Tour de France, og mange husker nok hvordan Mark Cavendish falt i spurten og måtte bryte touren etter første etappe i 2014. Også dette skjedde i Harrogate.

Tilbake til fotballen. Harrogate Town spiller hjemmekampene sine på Wetherby Road / CNG Stadium, et anlegg med plass til ca 4000 tilskuere, og det forventes å være utsolgt til kampen mot Portsmouth. Laget har aldri spiller på det høyeste nivået utenfor ligasystemet, de ligger nå på playoffplass i National League, som er nivå 5 i England.

Simon Weaver er har vært manager for laget siden 2009, og er dermed den lengst sittende treneren i de fem øverste divisjonene. Onde tunger vil hevde at det er fordi faren hans, Irving Weaver, er styreformann. Men far og sønn Weaver har i hvert fall hatt suksess, og etter at klubben ble helprofesjonell i 2017 banker de nå for alvor på døren til ligasystemets fire øverste divisjoner. Deres beste prestasjon i FA-cupen er 2. runde i 2012/13.

 

Spillere å se opp for

Jon Stead er utvilsomt den mest kjente spilleren på dagens Harrogate Town. 36-åringen har scoret 150 mål på sine 600 kamper og har spilt i Premier League for Blackburn, Sunderland og Sheffield United. Brendan Kiernan og Jack Muldoon er imidlertid lagets toppscorere  denne sesongen med henholdsvis 6 og 5 seriemål.

Harrogate hadde 10 kamper på rad uten nederlag før det ble tap 2-4 i siste kamp mot Eastleigh i siste seriekamp. Målene ble scoret av nevnte Kiernan og Muldoon. Siden den gang har man også spilt en kamp i det som heter West Riding County Cup og her ble det 2-1 seier over Bradford.

 

Situasjonen hos oss:

Pompeykeeper Craig MacGillivray spilte 60 kamper for Harrogate i 2012-14, men det er høyst usikkert om han blir klar til møtet med gamleklubben. Hvis ikke får Alex Bass sjansen aller bakerst. Ross McCrorie er ute i 3-5 uker. Ellers er det høyst usikkert hvilke spillere som får tillit av Jackett og om han velger å hvile noen av dem som har spilt mest i det siste.

 

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“The game is a difficult tie in its own right, especially when you look at Harrogate’s recent form and the fact we’re away from home.»

“There were some great games in the FA Cup last season and do we want another run this time? Definitely.»

“It’s a chance, in front of the televisions cameras, to give a good account of ourselves and of Portsmouth Football Club.”

Du kan se hele intervjuet med Kenny Jackett her: